Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της έκδοσης ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ
Διαβάζεται σε 4'Την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 21 Μαρτίου 2024 14:05
Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, με το οποίο θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε στη δήλωσή του «η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. «Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι αγρότες και η Τουρκία
Μιλώντας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Ζητάμε επίμονα κατάπαυση πυρός που θα συνοδεύεται με πλήρη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς».
Όπως είπε «τα συμπεράσματα της Συνόδου πρέπει να αποθαρρύνουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη ράφια που θα προκαλεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Ως Ελλάδα επιμένουμε στην επίλυση της κρίσης μέσα από το πλαίσιο της λύσης δύο κρατών».
Αναφορικά με τη στήριξη των αγροτών ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα της ΕΕ η ανάγκη να στηριχθούν βραχυπροθέσμα οι αγρότες ώστε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το εισόδημα τους».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για την Τουρκιά θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».
ΕΕ: Στο τραπέζι η δυνατότητα των ευρωομολόγων για την άμυνα
Σημειώνεται πως στο θέμα της άμυνας και ασφάλειας οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ. «Τώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να λάβουμε ριζικά και συγκεκριμένα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι για άμυνα και να θέσουμε την οικονομία της ΕΕ σε πολεμική βάση» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή του προς τους «27».
«Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί σε ολόκληρη την Ένωση» και «η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες», αναμένεται να τονίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής .
Επίσης, θα ζητηθεί η βελτίωση της πρόσβασης στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή «να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για την κινητοποίηση χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση μέχρι τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα».
Επιπλέον, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, με πρώτη τη Γερμανία. Για το λόγο αυτό, στο σχέδιο συμπερασμάτων οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» και όχι «καινοτόμες ιδέες», ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.