Μητσοτάκης: Και ο Σαμαράς μιλούσε με Ερντογάν – Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε

Διαβάζεται σε 3'
Μητσοτάκης: Και ο Σαμαράς μιλούσε με Ερντογάν – Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός απάντησε με εμφανή ενόχληση στις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού για το διάλογο με την Τουρκία. Έκανε λόγο και για “ακραίες φωνές” εκ δεξιών της ΝΔ και “πατριώτες της φακής”

Το γάντι που πέταξε εκ νέου ο Αντώνης Σαμαράς για την εξωτερική πολιτική, σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού για το διάλογο με την Τουρκία και το Κυπριακό, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ , ο κ.Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του και ήταν με τη σειρά του αιχμηρός.

Έσπευσε να κάνει μία διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ.Σαμαρά και των “υπόλοιπων φωνών” που εκφράζουν σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα.

Όσον αφορά στον κ.Σαμαρά να πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Ήταν πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον Ερντογάν και επί κυβέρνησης Σαμαρά με υπουργό Εξωτερικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γινόταν και διερευνητικές επαφές με την Τουρκία”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης με νόημα.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι: “Υπάρχουν πολλές ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες γιατί συζητούμε με την Τουρκία”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις φωνές αυτές (προφανώς για να τα ακούει και ο Σαμαράς): “Αλήθεια που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο; Όταν επεκτείναμε στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα; Όταν αγοράζαμε Belharra και Rafale και όταν κάναμε παραγγελία F35;” 

“Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της ακραίες φωνές”

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “πατριώτες της φακής” και δήλωσε: “Σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και με θέση πιο ισχυρή από ό,τι το 2019”. 

Υπογράμμισε όμως: “Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με την Τουρκία. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν”. Σχολίασε επίσης με νόημα ότι: “Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία πολιτική, η οποία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά΄συμφέροντα”.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στη συνέχεια τη στήριξη του στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί στις 8 Νοεμβρίου τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τουρκία. Εχω συναντηθεί έξι φορές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε”, κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Όσον αφορά σε “αυτούς θεωρούν εαυτούς πιο πατριώτες από όλους εμάς”, ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Υποψιάζομαι ότι σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα