Μητσοτάκης καλεί πολιτικούς αρχηγούς για Ερντογάν – Στην άκρη προς το παρόν το ενεργειακό

Μητσοτάκης καλεί πολιτικούς αρχηγούς για Ερντογάν – Στην άκρη προς το παρόν το ενεργειακό
Turkish Presidency

Ο πρωθυπουργός, που νοσεί με κορονοϊό, ξεκίνησε χθες τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσει για τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας

Για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ενημερώνει τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό το πρωί της Δευτέρας και θα συνεχίσει να εργάζεται από την οικία του.

Όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πρόσθεσε πάντως ότι: “Μένει να φανεί βεβαίως και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα”.

“Υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις”, είπε επίσης ο κ. Οικονόμου και τόνισε:

“Προς όφελος όλων είναι να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε στα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Το ζήτημα είναι να μην προσθέτουμε και να μην συσσωρεύουμε επιπλέον ένταση και προβλήματα.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι συμφωνήθηκε, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το Φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς όμως τι θα περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ και εάν συζητείται η θεσμοθέτηση ενός “κόκκινου τηλεφώνου” μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, δεν θέλησε να δώσει κάποια διευκρίνιση.

Προκαλεί εντύπωση πάντως το γεγονός ότι ενώ την εβδομάδα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, με το βλέμμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ήταν βασικό στο “μενού” του γεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς τι συζητήθηκε τελικά για το φυσικό αέριο και εάν συζητήθηκε και το θέμα του EastMed, απάντησε:

“Όπως είπα δόθηκε έμφαση στη συνέχιση της συζήτησης και την ανάδειξη της θετικής ατζέντας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση. Δεν έγινε συγκεκριμένη και μεγαλύτερη κουβέντα για τα ενεργειακά. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη η θετική ατζέντα να συνεχιστεί. Δεν υπήρξε κάτι εκτενέστερο σε ενεργειακά στη συζήτηση”.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατόπιν επικοινωνίας του Γενικού Γραμματέα του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, προγραμματίστηκαν οι παρακάτω επικοινωνίες:

Στις 18.00, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 19.00, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνώνησε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις 10.00, το πρωί της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα