Μητσοτάκης: Καλή είδηση ότι έχουμε συμφωνία για το Brexit, να τη δούμε πρώτα
Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη συμφωνία για το Brexit, ενώ έστειλε και μήνυμα εν όψει της συζήτησης για Τουρκία τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
- 17 Οκτωβρίου 2019 14:29
Η συμφωνία για το Brexit που ανακοίνωσαν στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
“Πρέπει να την δούμε πρώτα. Συνιστά καλή είδηση ότι έχουμε συμφωνία, και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο” απάντησε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση, ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας και έσπευσε να στείλει μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και εν όψει της συζήτησης για κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες Αθήνα και Λευκωσία ζητούν να αφορούν εκτός από τη Συρία και την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
“Αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και πιστεύω πως η νίκη μας αποτελεί επίσης νίκη για την δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς καταφέραμε να θέσουμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής” δήλωσε καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη της ΝΔ στις 7 Ιουλίου.
“Έχουμε μία φιλόδοξη, μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας. Βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό” τόνισε και πρόσθεσε:
“Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να διασφαλίσουμε πως βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω την χώρα μου επί μία και πλέον δεκαετία.”
Ο κ.Μητσοτάκης έκανε έμμεση αναφορά στην Τουρκία λέγοντας: “Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στο εξωτερικό. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Αλλά βρισκόμαστε εδώ ώστε να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη για τη σταθερότητα της περιοχής και να εργαστούμε ώστε να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.”
Το βασικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι: “Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη – δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες” έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Διαμήνυαν δε ότι η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια. “Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων”, τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Σημείωναν επίσης ότι υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας – Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Άμυνας – με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.
“Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάμε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.
Έχουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία – με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα.
Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το Προσφυγικό – θέτουμε τα προβλήματα, ενημερώνουμε για τις ενέργειές μας, διεκδικούμε μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο” τόνιζαν επισης κυβερνητικά στελέχη.
Όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, σημειωτέον επισης ότι ο πρωθυπουργός θα έχει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου ( Ιταλία, Ισπανία) που θίγονται από το πρόβλημα.
Από το Μαξίμου θέλουν ιδιαιτέρως να δείξουν ότι η Ελλάδα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής πηγαίνει ως ισότιμος συνομιλητής. Και ως προς αυτό έλεγαν ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Σημείωναν ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και ότι στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους μας, τόνιζαν επίσης κυβερνητικά στελέχη. Έλεγαν επιπλέον ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα – ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας, αλλά και ότι η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα Μ.Μ.Ε., καταλήγοντας: “Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε – αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.”