Μητσοτάκης: Κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν ζιζάνια στις σχέσεις μας με Κύπρο
Διαβάζεται σε 3'Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο διαβεβαίωσε ότι στο Βίλνιους έθεσε στον Ερντογάν το Κυπριακό.
- 31 Ιουλίου 2023 13:09
Τις κυπριακές ανησυχίες πως η Αθήνα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία αφήνοντας στην άκρη το Κυπριακό, έσπευσε να διασκεδάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έθεσε και το Κυπριακό.
“Ο Ερντογάν γνωρίζει και του το μετέφερα και πάλι στη συνάντηση μας ότι η βελτίωση των σχέσεων περιλαμβάνει και το Κυπριακό. Δεν είναι ένα περιχαρακωμένο πρόβλημα, το οποίο αφήνουμε στην άκρη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Διαμήνυσε δε στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να ζητά να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως έχουν διαμορφωθεί από πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ξεκαθάρισε ότι η επιμονή σε συζήτηση περί δύο κρατών οδηγεί με μαθηματικό τρόπο σε αδιέξοδο. Εκτίμησε πάντως ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ίσως μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο και στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Μιλάτε στον Έλληνα πρωθυπουργό” και τόνισε: “Δεν υπάρχουν στεγανά στην πληροφόρηση μεταξύ μας. Γνωρίζω όσα πρέπει να γνωρίζω και ο κύριος πρόεδρος γνωρίζει όσα πρέπει να γνωρίζει. Να απαντήσουμε και σε όσους επιχειρούν να διασπείρουν ζιζάνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι.”
Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του σημείωσε ότι επιδίωξη είναι κοινή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας- Κύπρου με το ΓΓ του ΟΗΕ για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πιάνοντας το νήμα ξανά από το σημείο όπου σταμάτησαν το 2017. Ανέφερε δε ότι αναμένεται επίσκεψη αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Κύπρο για να προετοιμάστει το έδαφος “ώστε να υπάρξει αυτή η συνάντηση των τριών μας στη Νέα Υόρκη”.
Διαμήνυσε επίσης προς πάσα κατεύθυνση ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά άλλωστε μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και στο Κυπριακό. Ενώ σχολίασε και εκείνος ότι “κάποιοι θέλουν να βλέπουν διαφορές μεταξύ μας”, υπογραμμίζοντας ότι “οι στόχοι, ο τρόπος και τα μέσα είναι κοινά.”
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι η Κύπρος θα αναλάβει την αναδάσωση της Ρόδου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το χαμό των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair, που κατέπεσε στην Κάρυστο.
Ο πρωθυπουργός και ο Κύπρος πρόεδρος συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό και τα ενεργειακά. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και τριμερής με το Ισραήλ. Ενώ μέσα από τη δημιουργία του συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου θα ενταθεί ο συντονισμός των δύο χωρών και σε μία ευρύτερη ατζέντα, πέραν των εθνικών θεμάτων. Μάλιστα η πρώτη συνάντηση του συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, σε μία ακόμη ένδειξη συμπαράστασης στο πυρόπληκτο νησί.