Μητσοτάκης: Καταθέστε πρόταση μομφής κ.Τσίπρα, θα ξαναβρείτε 157 βουλευτές “μπετόν αρμέ”
Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να απαγορεύονται a priori παρακολουθήσεις βουλευτών
- 26 Αυγούστου 2022 15:45
Το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή για τις υποκλοπές, προκαλώντας για πρόταση μομφής και δηλώνοντας βέβαιος ότι σε αυτή την περίπτωση η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας θα είναι “μπετόν αρμέ”.
Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ γιατί κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να το γνωρίζει και κάλεσε τον κ.Τσίπρα να δηλώσει εάν εκείνος γνώριζε για παρακολουθήσεις.
Στον απόηχο της βόμβας Δεμίρη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρωθυπουργός μάλιστα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να απαγορεύονται a priori παρακολουθήσεις βουλευτών, αλλά πρέπει να υπάρχουν “φίλτρα” για την παρακολούθηση πολιτικών.
Στο κλείσιμο της δευτερολογίας του συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του για την παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ της ΝΔ ουσιαστικά να ρίξει την κυβέρνηση για τις υποκλοπές.
“Αυτή η ΚΟ έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι που ήμασταν στη Βουλή το 2009, το 2010, το 2012 και το 2015, όταν εμείς ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο και κρατήσαμε τη χώρα στην ευρωζώνη. Έχουμε περάσει από δύσκολες διαδικασίες”, είπε και συνέχισε:
“Η ΚΟ της ΝΔ είναι όχι απλά ενωμένη και συμπαγής αλλά έτοιμη να δώσει κάθε μάχη. Κατά συνέπεια έχω μία πρόταση- πρόσκληση σε εσάς. Εάν δεν πιστεύετε ότι απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας. Εάν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός. Θα σας περιμένω λοιπόν. Θα ξαναβρείτε 157 βουλευτές μπετόν αρμέ”.
“Να μην απαγορεύονται a priori παρακολουθήσεις βουλευτών”
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ειδικότερα ότι δεν πρέπει επί της αρχής να εξαιρούνται βουλευτές από τις παρακολουθήσεις, επικαλούμενος το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο του 1974.
“Κανείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής ότι ένα πολτικό πρόσωπο ή δημοσιογράφος ή επιχειρηματίας ή διπλωμάτης ή στρατιωτικός δε μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας. Κατεξοχήν τα ρήγματα της εθνικής ασφάλεια από τέτοιους προκαλούνται”, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι για τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να υπάρχει ένα πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης και τονίζοντας ότι: “Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρχε αυτό το φίλτρο”.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συνεπώς: “Να μην απαγορεύονται a priori παρακολουθήσεις βουλευτών, εφόσον συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία που θα υπόκειται σε κοινοβουλευτική λογοδοσία”. Ανέφερε ως μία πρώτη βελτίωση τη διπλή υπογραφή εισαγγελέα και δήλωσε ανοιχτός να ακούσει και άλλες προτάσεις για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. Τόνισε όμως “αλλά δε θα δεχθώ ότι ένας βουλευτής μπορεί να εξαιρείται επί της αρχής λόγω βουλευτικής ιδιότητας”.
Στη δευτερολογία του ο κ.Μητσοτάκης επανήλθε μετά την κατηγορηματική δήλωση Τσίπρα ότι επί ημερών του δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών ή δημοσιογράφων.
“Επί των ημερών σας έγιναν 54.000 παρακολουθήσεις. Μία μία τις κοιτάξατε για να είστε τόσο σίγουρος ότι δεν έγινε παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου;” ρώτησε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Εγώ εν γνώριζα καμία παρακολούθηση και δεν όφειλα να γνωρίζω”
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης στον κ.Τσίπρα: “Έχουμε μία διαφορετική άποψη αν νομίζετε ότι πρέπει να γνωρίζει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Μία τέτοια προσέγγιση για παράταξη της αριστεράς που έχει υποστεί συνέπειες σε άλλες εποχές, μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενη”.
“Δεν μπορώ να απαντήσω για το λόγο παρακολούθησης Ανδρουλάκη”
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί να απαντήσει για το λόγο παρακολούθησης Ανδρουλάκη απο την ΕΥΠ.
“Με ρωτήσατε γιατί παρακολουθείτο ο κ.Ανδρουλάκης., Είναι μία ερώτηση που δε μπορώ να απαντήσω. Γνωρίζετε ότι αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ.Ανδρουλάκης μέσα από απόρρητη διαδικασία ενημέρωσης. Και ρωτώ κ. Κατρίνη, γιατί δεν πάει ο κ.Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;” είπε και πρόσθεσε:
“Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήταν μία διαδικασία νόμιμη. Δεύτερον, ότι κατά την εκτίμηση μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολουθηση Ανδρουλάκη, εξ ου και απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του ΓΓ του πρωθυπουργού, άρα δεχόμαστε ότι δεν έπρεπε να γίνει. Ο πρωθυπουργός όμως δεν ενημερώνεται απο πριν. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, για αυτό και παρενέβην. Οι συγκεκριμένοι λόγοι της παρακολούθησης θα μπορούν να αναζητηθούν και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μαζί με την εξεταστική όπου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι.”
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα προανήγγειλε ότι στην εξεταστική θα κληθούν και οι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Τσίπρα- Καμμένου και Σαμαρά- Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε όμως τη δευτερολογία του καταρχάς σχολιάζοντας την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη με τη βράση: “άγιο είχαμε και γλυτώσαμε την απόλυτη καταστροφή το 2015”, ενώ υποτίμησε τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΜεΡΑ25 περί παρακολούθησης του όχι από την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά από Γερμανία και ΗΠΑ.
“Δεν τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών, που διαχειρίστηκε κρίσιμες διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε.
Ο κ.Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, που νωρίτερα είχε φραστικό επεισόδιο με τον κ.Τσίπρα. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για “κοινοβουλευτική θρασυδειλία”, αλλά και για αναπαραγωγή φράσεων από την απόρρητη ακρόαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και για διαστρέβλωση των λεγόμενων του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.
“Μεταδίδατε τη συνεδρίαση σε στέρεο ζωντανή μετάδοση σε φιλικά ΜΜΕ και βάλατε στο στόμα του κ.Δεμίρη πράγματα που δεν είπε ποτέ”, είπε ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Τσίπρα και συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ότι δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους.
“Δε γνώριζα για την παρακολουθηση Ανδρουλάκη και κανενός πολιτικού προσώπου”
“Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολουθησης του κ.Ανδρουλάκη. Το είπατε με τόση βεβαιότητα που αναριωτέμαι μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια”, συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Εδώ ειναι ο δικός σας λόγος απέναντι στο δικό μου. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαιωσα ότι δε γνώριζα για την παρακολουθηση Ανδρουλάκη και κανενός πολιτικού προσώπου”.
Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα ότι “ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο” και διερωτήθηκε εάν ο κ.Τσίπρας μπορεί να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι δεν άκουγε κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο ή επιχειρηματία.
“Εάν το διαβεβαιώσετε, έχετε παρανομήσει, γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής της Υπηρεσίας, οι υπηρεσίες, η ΑΔΑΕ και ο εισαγγελέας.
“Πιστεύετε πραγματικά κ.Τσίπρα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Γάλλος πρόεδρος, ο βρετανός πρωθυπουργός, γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται απο τις υπηρεσίες τους. Αναρωτιέμαι εάν εσείς γνωρίζατε πράγαμτα που θα έπρεπε να σας οδηγήσουν σε αποφάσεις”, συνέχισε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις