Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Η κλιματική κρίση δεν έχει χρώμα και κόμμα

Διαβάζεται σε 6'
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Η κλιματική κρίση δεν έχει χρώμα και κόμμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας στη Βουλή υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσον αφορά στην πολιτική προστασία. Η συζήτηση αποτελεί και το πρώτο μπρα ντε φερ με Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Την κλιματική αλλαγή επικαλέστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία.

Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά και ήταν αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών”, είπε.

Έκανε λόγο για συνθήκες που ήταν γνωστό από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν προβληματικές, με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, ανέμους, ξηρές καταιγίδες με κεραυνούς

Αυτές είναι οι συνθήκες που λόγω κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα εξάμηνο και δύσκολες πυρκαγιές στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.” 

Το μπαλάκι από Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός μάλιστα στο κλείσιμο της πρωτολογίας του εξέφρασε την ελπίδα “οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές κορώνες”. Δήλωσε ότι: “Εάν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις είμαι εδώ για να τις ακούσω” και είπε στο Νίκο Ανδρουλάκη αφού τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ:

“Δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση, είναι μία πραγματικότητα. Μία επίθεση που δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος που αφορά τους πάντες. Απέναντι στην κλιματική κρίση οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι. Μακάρι σε αυτό το ζήτημα να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο”.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε όμως αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Πριν προχωρήσει, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μηδενιστική κριτική να θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία το 2019 ήταν ένα μέρος κτιρίου, που ήταν πρακτικά ετοιμόρροπο και θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Αθήνα. Σήμερα είναι αυτοτελές υπουργείο. Θυμόμαστε πως ήταν το Κέντρο Συντονισμού επί δικων σας ημερών. Βλέπουμε σήμερα την πρόοδο που έχει γίνει.”

Δήλωσε μάλιστα, δίνοντας μία πρόγευση της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει στη συνέχεια της συζήτησης, ότι: “Δεν θα επιτρέψω αυτή η προσπάθεια να μηδενιστεί από μία αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα και παρουσιάζει μία Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη νοσηρή της φαντασία”.

Καθώς άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει σημάδια ανάκαμψης και το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στη δεύτερη θέση, η κυβέρνηση , μετά και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, στρέφει τα βέλη της ξανά στον παλιό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.  

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτακης αμέσως μετά την ομιλία του και όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπππάς, αποχώρησε από την αίθουσα και μετέβη στο γραφείο του. Αυτό μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελεί στρατηγική του πρωθυπουργού στο εξής, να αποχωρεί δηλαδή όταν μιλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέφει στην αίθουσα της Βουλής όταν θα έρχεται η σειρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

“Δεν φαντάζομαι κανείς να πιστεύει ότι θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου φωτιές”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σημειώθηκαν 9.101 φωτιές εφέτος σε σχέση με 7.163 πέρυσι και ότι οι καμένες εκτάσεις ήταν 440.000 στρέμματα, ενώ την προηγούμενη χρονιά πάνω από ένα εκατομμύριο “Ήμασταν κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας σε μία χρονιά κλιματολογικά δύσκολη”, τόνισε και σχολίασε:

“Δεν φαντάζομαι κανείς να πιστεύει ότι θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς καθόλου φωτιές. Το θέμα είναι να είμαστε κάτω από το μέσο όρο και να μη χάνουμε μεγάλα, ώριμα, παραγωγικά δάση.”

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση εξέφρασε την ελπίδα να μην ακουστεί πάλι ότι “κατακάηκε όλη η Ελλάδα και τα γνωστά”. Σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον πρωθυπουργό να της απαντά: “Και μετά αναρωτιέστε κ.Κωνσταντοπουλοηυ γιατί η αντιμετώπιση μου είναι ανάλογη του σεβασμού που δείχνετε στη Βουλή”.

“Υπάρχει και ατομική ευθύνη για την πρόληψη των πυρκαγιών”

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά την πυρκαγιά στο Μάτι η έκθεση Γκολντάμερ τόνιζε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και υποστήριξε ότι αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση.

“Θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Είναι σημαντικό να φροντίζουν οι ίδιοι την περιουσία τους και να βοηθούν τη συλλογική προσπάθεια”, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η πλατφόρμα για τον καθαρισμό οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους και 8.000 καταγγελίες για απεριποίητους χώρους στον αστικό ιστό. “Είναι κοινός τόπος ότι αυτή η προσπάθεια είχε πραγματικά αποτελέσματα, γιατί περιόρισε την καύσιμη ύλη και έκανε την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πιο εύκολη”, εκτίμησε.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η κοινωνία έτσι αναγνώρισε ότι “σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος” και δήλωσε ότι: “Μαζί με τη συλλογική, υπάρχει και ατομική ευθύνη για την πρόληψη των πυρκαγιών”.

“Άδικη και λάθος η κριτική στο 112”

Στο κομμάτι της κατάσβεσης, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε κυρίως σε δύο πρωτοβουλίες: Στο ότι drones στην Αττική πετούσαν 24ωρες το 24ωρο, ενώ τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού πραγματοποιούνταν περιπολίες από έμφορτα αεροσκάφη, που μπορούσαν έτσι να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο ώστε να αντιμετωπίζεται μία πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις.

“Η συντριπτική πλειοψηφία, το 98%, ήταν πυρκαγιές που έσβησαν όταν ήταν μικρές. Για αυτές δεν άκουσε κανείς τίποτε”, είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι θα επεκταθεί το σύστημα με τα drones για να καλυφθεί όλη η χώρα.

“Αξιοποιήσαμε και πάλι το 112 για οργανωμένες εκκενώσεις. Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα εκκενώσεων και να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει κουλτούρα εκκενώσεων, που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε πρώτη προτεραιότητα”, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

“Το θυμήθηκα αυτό βλέποντας σκηνές από καταστροφικούς τυφώνες σε ΗΠΑ που δόθηκαν εντολές εκκένωσης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και στελέχη κυβέρνησης προειδοποιούσαν πολίτες ότι θα πεθάνουν”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο αποτελεί μία κατάκτηση της χώρας μας. Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές και παρακαλώ στην κριτική που θα κάνετε να σταματήσετε να λέει ότι είναι άλλοθι για αυτά που υποτίθεται δε γίνονται στην Πολιτική Προστασία. Είναι και άδικο και λάθος. Στέλνουμε λάθος μήνυμα στους πολίτες.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα