Μητσοτάκης: Λες κι εμείς, που εκπροσωπούμε το 41% του λαού, δεν νοιαζόμαστε
Διαβάζεται σε 7'Επίθεση του πρωθυπουργού στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής. Γιατί χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ “κόμμα Black Friday”.
- 22 Νοεμβρίου 2023 16:25
Με σφοδρή επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε τη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα στην αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας στην προαγωγή αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ που είχαν θέσεις ευθύνης στο Μάτι.
“Δε χρειάστηκε να περάσουν μήνες στο Κοινοβούλιο για να θυμηθείτε τον παλιό σας εαυτό, που εμείς θυμόμαστε καλά, ειδικά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Μητσοτάκης.
Σχολίασε επίσης ότι η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται ως η μόνη κάτοχος της κοινωνικής ευαισθησίας. “Ωσάν εμείς, που εκπροσωπούμε το 41% του ελληνικού λαού, να μη νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους και μόνο εσεις, ενδεδυμένη το φωτοστέφανο της κατόχου της απόλυτης ευαισθησίας, δικαιούστε να μιλάτε”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος πάντα στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε:
“Λες και η δική σας καρδιά ραγίζει πιο πολύ. Αλλά αναλώνετε το χρόνο σας αντί να κινητοποιήσετε κανένα εθελοντή, στο να κάνετε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις”.
“Δεν έχετε το μονοπώλιο της ευαισθησίας”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο των εθελοντών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας και συνέχισε σε υψηλούς τόνους τα βέλη προς την κ. Κωνσταντοπούλου:
“Αλλά εσείς εκεί, ως εθνικός εισαγγελέας κουνώντας το δάχτυλο σε όλους χωρίς να καταθέτετε πρόταση. Μα είναι πρόταση αυτή που καταθέσατε; Μας λέτε να νομιμοποιήσουμε τους εποχικούς δασοπυροσβέστες; Ως δικηγόρος ξέρετε ότι αυτό δε γίνεται. Λίγη αυτοσυγκράτηση κ. Κωνσταντοπούλου, Δεν έχετε το μονοπώλιο της ευαισθησίας. Αναλώσατε όλη σας την ομιλία στο να μας πείτε τι ωραίες ερωτήσεις καταθέσατε”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να γίνει κόμμα Black Friday, μείον 50%”
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.
“Είδα τον κ. Φάμελλο επιθετικό. Είναι αντιστρόφως ανάλογη η επιθετικότητα του με την πορεία των ποσοστών του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Παρόντες σήμερα στη συζήτηση ήταν – ενός κόμματος που κόπτεται υποτίθεται – με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας. Εσείς κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι”.
Το πόρισμα των Ολλανδών ως ευαγγέλιο
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, επικαλούμενος το πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας.
Ανέφερε ειδικότερα ότι οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες λένε για τον Daniel ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν μία φορά τα χίλια χρόνια. Ότι ενδεχομένως είναι η πιο ισχυρή καταιγίδια που χτύπησε ποτέ την Ευρώπη. Ότι η χώρα μας είναι τυχερή που δεν θρήνησε χιλιάδες νεκρούς.
Καθώς και ότι η λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας είναι από τις πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες στην Ελλάδα και θα ήταν αδύνατον να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα με τέτοιες εντάσεις βροχόπτωσης.
“Αυτή είναι η αντικειμενική διαπίστωση του τι έγινε”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Επικαλέστηκε επίσης ότι το πόρισμα των Ολλανδών εκτιμά πως τα περιβόητα σχέδια διαχείρισης, στα οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίναι εφαρμόσιμα και δεν θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, γιατί το μόνο που έλεγαν είναι που θα γίνουν πλημμύρες και ούτε αυτό με ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι σωστές οι παρεμβάσεις που προτείνει η ολλανδική εταιρεία και στάθηκε ιδιαίτερα στον ενιαίο φορέα διαχείρισης.
Σχολίασε ότι σήμερα “έχει ο καθένας το δικό του βιλαέτι”. Επισήμανε ότι κάθε δήμος έχει το δικό του Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).
“Κάθε δήμος τη δική του προτεραιότητα. Κάθε τοπική κοινωνία να ζητά ανάχωμα και φράγμα, χωρίς να ενδιαφέρεται τι θα γίνει πιο κάτω. Να προστατέψω το δικό μου χωριό και ας φύγει το νερό από εδώ και ας πάει όπου να ‘ναι. Θα μπορούσε να πάει στη Λάρισα και να μιλούσαμε για μεγαλύτερες ζημιές”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Γιάννουλη και το… μπουζουξίδικο
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένας οργανισμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής ο οποίος θα πάρει αρμοδιότητες από τους ΤΟΕΒ και σε ένα βαθμό από την περιφέρεια. Εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν απαιτούνται πανάκριβα φράγματα, αλλά “σε πρώτη φάση να φτιάχνουμε σωστά αναχώματα, να καθαρίζουμε τα ποτάμια, να σιγουρεύομαστε ότι οι πλημμυρικές ζώνες είναι όντως πλημμυρικές και δε χτίζουμε μέσα σε αυτές”.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μάλιστα το ερώτημα γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη στη Λάρισα. “Τι υπάρχει στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού; Ένα ολοκληρο τετράγωνο με μπουζουξίδικα, με μάντρες. Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί. Σας θέλω μπροστάρη εκεί, μη σφυρίζετε αδιάφορα”.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε στη συνέχεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στα δύσκολα διλήμματα, που όπως είπε πρέπει να απαντηθούν.
Ανέφερε για παράδειγμα το δίλημμα όσον αφορά στην Κάρλα. Επισήμανε ότι πως όταν ο Πηνειός πλημμυρίσει, δεν μπορεί όλο το νερό να παροχευτεθεί από τα Τέμπη και ως εκ τούτου πάει στην Κάρλα.
“Για αυτό ήταν λίμνη κάποτε. Άρα εκεί πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αν επιλέξουμε ότι κάποια στρέμματα θα είναι η φυσική λεκάνη απορροής, θα πρέπει να πούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι δεν μπορείτε να καλλιεργείτε εδώ ή εάν καλλιεργείτε θα πάρετε το ρίσκο να πλημμυρίζετε κάθε 10 χρόνια”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Αυτές είναι οι δύσκολες αποφάσεις. Να μιλήσουμε και για τις παραγωγές των αγροτών. Να μην τους λέμε ότι θα υπάρχει πάντα η ΕΕ που θα επιχορηγεί”, συνέχισε αναφερόμενος εκ νέου στο θέμα του βαμβακιού και πρόσθεσε:“Εκεί σας θέλω, να πάμε όλοι μαζί, γιατί αυτές είναι οι δύσκολες παρεμβάσεις”.
Επίθεση και σε Ανδρουλάκη και Βελόπουλο
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε όμως στον κ.Ανδρουλάκη. “Ένας τίτλος δεν είναι σχέδιο” είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη δήλωση του ότι πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία.
“Εμείς έχουμε σχέδιο, εσείς έχετε παράπονο. Καταλαβαίνω το ρόλο της κριτικής, αλλά οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι πρόταση ένας τίτλος. ‘Χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Τι σημαίνει αυτό; Να τοποθετηθείτε στα δύσκολα διλήμματα”, είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.
“Μας είπατε να κάνουμε και task force. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε τη σημασία του επιτελικού κράτους”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης στον κ.Ανδρουλάκη και πρόσθεσε: “Αυτό γίνεται ήδη. Εγώ συμμετέχω στις συσκέψεις για Θεσσαλία ανά δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό είναι η επιτομή του επιτελικού κράτους”.
Απάντησε όμως και στην επισήμανση Ανδρουλάκη ότι εφέτος υπήρξαν λιγότερες εστίες πυρκαγιών, αλλά κάηκαν περισσότερα στρέμματα. “Στατιστικά έχετε δίκιο, αλλά η στατιστική δεν λέει όλη την αληθεια. Γιατί δεν είχαμε καμία φωτιά μέχρι 15 Ιουλίου και μετά είχαμε μαζεμένες πολέςς και επειδή είχαμε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (ζέστη, ξηρασία, αέρας), δεν μπορέσαμε κάποιες από αυτές να τις ελέγξουμε γρήγορα”, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει υποδείξεις στην Πυροσβεστική γιατί όπως είπε “είναι δική τους δουλειά πως θα κατανείμουν τα μέσα και πως θα προτεραιοποιήσουν φωτιές. Κανένας πολιτικός παράγοντας δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία πια”.
Υποστήριξε εξάλλου ότι όταν ασκεί κριτική σε επιχειρησιακές αποφάσεις, ασκεί κριτική στην ΠΥ.
Χαρακτήρισε τέλος “φαντασίωση” την επιμονή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου για χρήση επιβραδυντικού υγρού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επισήμανε ότι το επιβραδυντικό υγρό έχει ελάχιστη αξία, καθώς τα εναέρια μέσα παίρνουν νερό από τη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο και να χάσουν χρόνο.