Μητσοτάκης: Λύση στο δημογραφικό η ένταξη των νόμιμων μεταναστών
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο του δημογραφικού και μίλησε για ένταξη νόμιμων μεταναστών, ως απάντηση και στην έλλειψη εργατικών χεριών.
- 08 Ιουνίου 2022 11:02
Τη συζήτηση για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα “Δημογραφικό: Η μεγάλη πρόκληση“.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε εξάλλου ότι “το πιο φλέγον σαν διάσταση του δημογραφικού ζητήματος δεν είναι η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος” Και αυτό όπως εκτίμησε καθώς το ελληνικό έθνος έχει αποδείξει για πολλούς αιώνες τώρα ότι και αντέχει και ανανεώνεται και εμπλουτίζεται.
“Ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό” πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό σύστημα και για το σύστημα υγείας. “Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα για μεγάλο διάστημα χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας. Δεν μιλάμε συνεπώς για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων εργαζόμενων, των νέων ζευγαριών, την αντιστροφή του brain drain και τη λύση του καυτού ζητήματος της φθηνής στέγης, κατέληξε ότι “πρέπει να ανοίξει επιτέλους και στη δική μας χώρα χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες” και το θέμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών.
“Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο των κατασκευών και όπως ξέρετε υπάρχουν ήδη φαινόμενα σοδειάς που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια. Ταυτόχρονα όμως η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε άλλωστε ότι η εμπειρία από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών είναι θετική για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. “Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους”, σημείωσε και τόνισε πως: “Αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας”.
Ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στην έλλειψη εργατικών χεριών, η χώρα μας έχει προχωρήσει σε συμφωνίες μετάκλησης εργαζόμενων σε τομείς της οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού, όπως ο τουριστικός τομέας.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως υπογράμμισε ότι “η νέα αυτή πολιτική θα γίνει με τρόπο, που δεν θα αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο. Δηλαδή δεν θα γίνει με τρόπο που οι Έλληνες να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε θα επιτρέπουν φαινόμενα εργασιακού Μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Καλούμαστε να φανούμε πιο τολμηροί. Μία χώρα μεσήλικων που γεννά λίγα παιδιά, οφείλει να ανανεωθεί με νεότερους ανθρώπους. Εκείνους που ασπάζονται τις αξίες της και είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν σε αυτή οικογένειες”.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε εμμέσως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις στη συζήτηση αυτή και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. “Προφανώς δεν μιλάω εδώ για ένα ζήτημα εύκολο, είναι όμως αναγκαίο, επίκαιρο και κρίσιμο να ανοίξει η συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Για αυτό πρέπει να το εξετάσουμε με ευθύνη, με σοβαρότητα, αλλά και με θάρρος, ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών και μελετώντας τις προτεραιότητες και τις δυνατότητες του τόπου μας και πάνω από όλα έχοντας εθνική αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που διαπερνάει την Ιστορία, φωτίζοντας τους αιώνες”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις