Καρφιά Μητσοτάκη σε Μέρκελ: Εγώ πολεμάω το λαϊκισμό τρία χρόνια. Η ΝΔ δεν ψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για 45 λεπτά και σε δήλωση του αργότερα άφησε αιχμές κατά “κάποιων στις Βρυξέλλες” που εξωραϊζουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, δεν έκρυψε την ενόχληση του για το φλερτ με Τσίπρα, ενώ τόνισε ότι η θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό είναι αδιαπραγμάτευτη
- 11 Ιανουαρίου 2019 18:34
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι στην οικία του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ, διήρκεσε 45 λεπτά και πριν από λίγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προέβη σε μία δήλωση, από την οποία είναι σαφές το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις μετά τα χθεσινά εγκώμια της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών και το άδειασμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ.Μητσοτάκης όμως, ο οποίος μίλησε για μία ειλικρινή συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, δεν έκανε πίσω από τη θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό και όπως είπε και στη δήλωση του ξεκαθάρισε στην κ.Μέρκελ ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε και εάν έρθει στην ελληνική Βουλή.
Άφησε μάλιστα αιχμές κατά “κάποιων στις Βρυξέλλες” που εξωραϊζουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να τους κατονομάζει. Βεβαίως και η κ.Μέρκελ χθες μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία, σε βαθμό που η γερμανική εφημερίδα Zeit να γράφει στον τίτλο της πως η Γερμανίδα καγκελάριος υπολογίζει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε όπως είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο το σχέδιο της ΝΔ για την οικονομία.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης, δηλαδή “ο τρόπος που η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, η ανάγκη της δραστικής μείωσης των φόρων και των εισφορών και η αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης και των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων σε βάρος της παραγωγικής οικονομίας και της ανάπτυξης”. Ο κ.Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξήγησε στην κ. Μέρκελ με ποια μέτρα θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορέςαλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα επιφέρει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα δώσει τέλος στη σημερινή αβεβαιότητα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε να διαφανεί η ενόχληση του για το φλερτ της κ.Μέρκελ με τον κ.Τσίπρα, με τον οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε να συμπλέει μέχρι και για τις ευρωεκλογές, αν και ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές “οικογένειες”. Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος ανήκουν στις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, “που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας.”
Σύμφωνα με πληροφορίες όταν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, η κ.Μέρκελ άνοιξε τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την πιθανή άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, ο κ.Μητσοτάκης της είπε: «Εγώ πολεμάω τον λαϊκισμό εδώ και τρία χρόνια». Οι ίδιες πηγες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο στην κ.Μέρκελ για ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω αθρόων κομματικών διορισμών, αλλά και απαράδεκτη ανοχή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία.
Ο κ.Μητσοτάκης επίσης τόνισε ξανά τη θέση του υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι και για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό είχαν συμφωνήσει χθες Μέρκελ- Τσίπρας, με έμφαση στην κοινή πολιτική ασύλου και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η κ. Μέρκελ ήταν απολύτως ενημερωμένη για την κατάσταση στα νησιά του Βορειου Αιγαιου . Ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί από τον κ. Μητσοτάκη τον τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής της νομοθεσίας για την χορήγηση ασύλου, όπως και την επιτάχυνση του διαχωρισμού των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ώστε οι τελευταίοι να επιστρέφουν άμεσα στην Τουρκία στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την ΕΕ.
Παντως ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε την κ.Μέρκελ για τη συζήτηση και δήλωσε ότι προσβλέπει “και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της”, καθώς βεβαίως εάν κερδίσει τις εκλογές θα τη συναντά ως πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής.
Μητσοτάκης: Η θέση μας στο Σκοπιανό είναι αδιαπραγμάτευτη
Η δήλωση του κ.Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο έχει ως εξής:
“Με την Καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας.
Συζητήσαμε για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται.
Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.
Συζητήσαμε επίσης για το Μεταναστευτικό όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επεσήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.
Τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται.
Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της”.
Μέρκελ: Διαφορετικές γνώμες με Μητσοτάκη, ελπίζω στον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών
Σε δήλωση της λίγο πριν την αποχώρηση της από την Ελλαδα, η Γερμανίδα καγκελάριος για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και της χώρα της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό».
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «θα δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση της ψηφοφορίας στη Βουλής της «Μακεδονίας», εάν θα βρεθεί η πλειοψηφία εκεί, κάτι το οποίο ελπίζω. Κι εδώ μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο μου λέγεται, ότι δηλαδή και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ότι τώρα».