Μητσοτάκης: Μετακίνησα τη ΝΔ προς το πολιτικό κέντρο
Από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδεολογία της ΝΔ, έστειλε νέο μήνυμα στο ΝΑΤΟ για Τουρκία και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πυροβολούσε τα πόδια της με εμπάργκο στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
- 16 Μαΐου 2022 18:46
Τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στηλίτευσε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με το δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown Univercity, λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε όμως μόνο στα “παζάρια” της Άγκυρας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έθεσε και το ζήτημα των τουρκικών υπερπτήσεων.
Παρουσίασε την Ελλάδα ως τον ιδανικό και πιο σταθερό εταίρο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε και στο ενεργειακό. Διαμήνυσε πάντως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, γιατί “θα πυροβολούσε τα πόδια της”.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε όμως και το ιδεολογικό του στίγμα προθέσεων, δηλώνοντας ότι είναι σημαντικό για εκείνον να κυβερνά από το κέντρο, χωρίς να ξεχνά ότι είναι αρχηγός ενός παραδοσιακού κεντροδεξιού κόμματος. Είπε μάλιστα ότι πήγε τη ΝΔ πιο πολύ προς το κέντρο από τότε που εξελέγη πρόεδρος της.
“Μετακίνησα τη ΝΔ προς το πολιτικό κέντρο”
Η συζήτηση ξεκίνησε από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες και στο ερώτημα εάν μπορεί να ξαναχτιστεί το πολιτικό κέντρο στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μία ενδιαφέρουσα απάντηση.
“Έχω το προνόμιο να ηγούμαι αυτού που είναι το παραδοσιακό κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα. Από τη στιγμή που εξελέγην το 2016, εργάστηκα για να ανανεώσω το κόμμα, να το μετακινήσω προς το πολιτικό κέντρο -το οποίο το ορίζω σε ένα χώρο πολιτικής μετριοπάθειας και πραγματισμού -να κάνω την αντιπαράθεσή λιγότερο ιδεολογική από ό,τι ήταν, γιατί στην Ελλάδα ήμασταν πάντοτε πολύ παθιασμένοι με την πολιτική και να εστιάσουμε σε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.
Κατάφερα να φέρω πολλά νέα ταλέντα στο κόμμα και όταν κερδίσαμε μία απόλυτη πλειοψηφία, ήμουν αρκετά τολμηρός να προσφέρω σημαντικές θέσεις σε ταλαντούχα άτομα που δεν ήταν μέλη του κόμματος. Η κυβέρνηση τώρα είναι ευρύτερη από το πολιτικό αποτύπωμά του κόμματος. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να κυβερνάω από το κέντρο χωρίς να ξεχνάω ότι εκπροσωπώ ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα. Έχουμε μεγάλη αγάπη για τις αρχές μας αλλά η έμφαση στο κέντρο είναι μία λύση στο να αντιμετωπίσουμε την ακραία πόλωση”.
Στη συνέχεια, ερωτηθείς τι θέλει ο Ερντογάν και παίζει παιχνίδια με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα. “Δεν βλέπω κανένα μομέντουμ από καμία χώρα να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε και εξέφρασε την άποψη ότι: “Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία εάν πάει σε αυτό το μονοπάτι. Είναι λάθος τακτική. Δεν το βλέπω να συμβαίνει”.
Ο πρωθυπουργός έθεσε όμως και το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ως θέμα του ΝΑΤΟ. “Την ώρα που όλοι ασχολούμαστε με το πρόβλημα της Ουκρανίας, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μία άλλη πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, είπε και συνέχισε:
“Για αυτό ήμουνα και πάρα πολύ ειλικρινής με τον Ερντογάν. Δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις. Δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές δηλώσεις. Ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου, αλλά σίγουρα ας μην εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες που προκαλούν”.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και δήλωσε: “Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν”.
Εκτίμησε πάντως ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να δουλέψουν πάνω σε μία θετική ατζέντα ή να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν για παράδειγμα στο να μην αντιμετωπίσουν την βασική διαφορά, που είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών.
“Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα προκαλούμε και ο ένας τον άλλον. Και μιλάω με την αυτοπεποίθησή μιας χώρας που δεν έχει προκαλέσει την Τουρκία, αλλά έχει την ικανότητα και τις ένοπλες δυνάμεις για αποτροπή, για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αυτονομία μας”.
Ερωτηθείς πάντως εάν θα θέσει στον κ. Μπάιντεν τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να εστιάσει στη θετική ατζέντα των ελληνοαμερικανικών θέσεων.
“Αυτή είναι μία συνάντηση που θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν ορίζω τα συμφέροντα της Ελλάδας σε αντίθεση με κάποιον άλλον. Είμαι εδώ για να μιλήσω για την Ελλάδα και πως η Ελλάδα μπορεί να δουλέψει μαζί με τις ΗΠΑ για να δυναμώσουμε την ήδη εξαιρετικά δυνατή μας συνεργασία”, είπε και πρόσθεσε:
“Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, γιατί είναι μία σταθερή Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια. Είναι μία φυσική είσοδος ενέργειας προς την Ευρώπη”.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου τη σημασία της Ελλάδας ως κόμβου για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τη Ρωσία.
“Η ΕΕ θα πυροβολούσε τα πόδια της με εμπάργκο στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία”
Ερωτηθείς για το σενάριο πλήρους ενεργειακού εμπάργκου από την Ευρώπη στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός απάντησε ευθέως: “Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί θα πυροβολούσαμε τα πόδια μας. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ ακόμη από το ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορούμε πολύ απλά να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε ένα μήνα ή μέσα σε ένα χρόνο. Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές, Αλλά αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλλουμε κυρώσεις για το φυσικό αέριο”.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση του για πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πρότεινε “να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να δούμε την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργεί σωστά”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις