Μητσοτάκης: Νέο ασφαλιστικό με ελεύθερη επιλογή εισφορών
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αποσύνδεση της ασφάλισης από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. “Αγαπητέ Ζόραν, έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών” είπε, στεκόμενος στο θέμα της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων και θέτοντας ως βάση συζήτησης το σήμα που παρουσίασε σήμερα ο ΣΕΒΕ.
- 14 Νοεμβρίου 2019 22:25
Μηνύματας προς Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία αλλά και ειδήσεις για το ασφαλιστικό έβγαλε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Summit.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες που θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων τις επόμενες εβδομάδες για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.
Ξεκινούν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, δήλωσε κάνοντας λόγο για αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου και κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδωσαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές.
Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί -όπως υποστήριξε- ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ τιμωρούσε καθετί δημιουργικό και συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη υπονομεύοντας την απασχόληση. Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε ολέθρια αποτελέσματα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και ότι γονάτισε ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της Ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας ραγδαία την εισφοροδιαφυγή.
“Η δική μας πρόταση φέρνει ένα νέο καινοτόμο, πολύ απλό και αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών ανάλογα με την επιθυμία και το σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου” είπε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε ότι “το ασφαλιστικό με λίγα λόγια παύει να είναι νέο φορολογικό, γιατί εμείς μειώνοντας τους φόρους εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο, αλλά και αναμένουμε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές. Για αυτό δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να τα τα αποταμιεύσουν, για να έχουν μετά καλύτερη σύνταξη”.
Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορά στο προαναγγελθέν σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο σημείωσε και υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, καθώς τις μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων θα τις εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο και με την έγκριση της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Αγαπητέ Ζόραν, έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών
Υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με συγκεκριμένους όρους τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit, στεκόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική τη συγκυρία της συνεδρίασης, καθώς πραγματοποιείται μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία όπως παραδέχθηκε προκάλεσε προβληματισμό στην περιοχή μας.
“Για αυτό βρίσκω την ευκαιρία, εκφράζοντας ελπίζω και τον φίλο πρωθυπουργό Μπορίσοφ, για να δηλώσω ότι η Ευρώπη παρά τις επιφυλάξεις της, κράτα τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις στο όνειρο για μία χερσόνησο Ειρήνης και Ελευθερίας στην οικονομία, τις ιδέες, τη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίζει κάποια στιγμή τόσο στα Τίρανα όσο και στα Σκόπια” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
“Στην Ελλάδα ωστόσο λέμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, θα είμαι συνεπώς ειλικρινής ίδιος ενώπιον φίλων: η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν, στους θεσμούς την οικονομική λειτουργία όπως σε περιοχές του δικαίου και των δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουμε όμως και από αυτούς να κάνουν τα απαραίτητα βήματα” πρόσθεσε.
Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε ειδικότερα την Αλβανία να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να προστατέψει τις περιουσίες αλλά και τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητα, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα. Αναφέρθηκε εξάλλου στη συνάντηση που είχε προχθές με εκπροσώπους της Ελληνικής ομογένειας.
Σχετικά με την υποψηφιότητά της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε πρώτο ενικό στον ομόλογο του: “Αγαπητέ Ζόραν είμαι και πάλι ξεκάθαρος -είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε και στην κατ ιδίαν συνάντηση- έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί και πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα”.
Τονισε ότι προτεραιότητα για την Αθήνα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της. Ανέφερε ότι αύριο για παράδειγμα θα βρεθεί σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία που διαθέτει η χώρα στην Ημαθία και σημείωσε: “Οι Μακεδόνες παραγωγοί όμως αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, προβάλλοντας το όνομα Wines of Μacedonia.”
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: “Από την πλευρά μας όπως είχε εξαγγείλει δίνουμε τη δική μας απάντηση. Μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να δω το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα που θα συνοδεύει στο εξής τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο, με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα με το έμβλημα ‘Μ’ της Μακεδονίας και με το χαρακτηρισμό great που παραπέμπει στη μεγάλη αλλά και στο Greece”, θέτοντας σαφώς το σήμα αυτό ως βάση συζήτησης στις επιτροπές των δύο χωρών. Εξέφρασε δε τη σιγουριά του ότι το σήμα αυτό θα αγκαλιαστεί από τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Μακεδονίας και θα ταξιδέψει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.
Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να προσκαλέσει τους ομολόγους του από Τίρανα και Σκόπια στις Βρυξέλλες στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργώντας ως ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας, θέλοντας να δείξει σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή τους πορεία εφόσον συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διασυνδεσιμότητα σε τομείς όπως οι μεταφορές και έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ενεργειακό δίκτυο από την Κασπία προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη , αλλά και τον κάθετο ενεργειακό άξονα από τη Βαλκανική προς την υπόλοιπη ήπειρο. Έργα που είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης είτε σε στάδιο σχεδιασμού πρέπει να επιταχυνθούν, είπε και πρόσθεσε ότι σε μία τέτοια προοπτική είναι σαφές ότι ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός του LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη ανοίγουν νέες προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.