Μητσοτάκης: Παράταση στο φθηνό ρεύμα για αγρότες

Διαβάζεται σε 4'
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ανακοίνωσε ότι θα έρθει ο νέος κανονισμός ΕΛΓΑ στο υπουργικό άμεσα, παράταση στο φθηνό ρεύμα για αγρότες. Μήνυμα στις πολυεθνικές φυτοφαρμάκων

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ανακοίνωσε επίσης παράταση για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, καλώντας τη νέα ηγεσία του υπουργείου να κάνει πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών σχετικά με το πρόγραμμα ΓΑΙΑ, καθώς εκτίμησε ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μάλιστα μήνυμα στις πολυεθνικές για τις διαφοροποιήσεις τιμών στα φυτοφάρμακα εντός της ΕΕ.

“Η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι που δεν γνώριζα. Ότι τα προβλήματα που έχουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα φυτοφαρμάκων. Θα επαναλάβω ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δε θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά.”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ για την απρόσκοπτη καταβολή των επιδοτήσεων. Τόνισε όμως με νόημα: “Υπάρχει ένας κανόνας αδιαπραγμάτευτος για κυβέρνηση. Θα εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτο”.

O πρωθυπουργός άλλωστε υποστήριξε ότι: “Η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους.” Αναφέρθηκε ειδικότερα στο νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και στο πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα που θα παραταθεί.

Η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα διαρθρωτικά ζητήματα του πρωτογενούς μας τομέα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, ο οποίος ξεκινάει με την ορκωμοσία του νέου Ευρωκοινοβουλίου και με την ανάληψη των θέσεων ευθύνης από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ήδη κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από το Υπουργείο αλλά και εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μην “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς”, πρόσθεσε.

Επικαλέστηκε δε ότι ήδη έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα εξορθολογισμού με την εξαίρεση των μικρών παραγωγών, κάτω των 100 στρεμμάτων, από βαριές διαδικασίες που “χτυπούσαν” ουσιαστικά το διαθέσιμό τους εισόδημα.

“Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θα εισέλθουμε και στον πυρήνα των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, εώς ότου προετοιμαστούμε φυσικά για τον νέο κύκλο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027 και μετά”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσιάρας: Θα σταθούμε δίπλα στους αγρότες

Από τη μεριά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ. Και διαβεβαίωσε, όπως και ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους αγρότες.

“Ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, που αφορά βεβαίως στο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν και στον πρωτογενή τομέα”, είπε ειδικότερα ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

“Κυρίως, όμως, να σταθούμε με ενδιαφέρον δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και προσπαθούν, ούτως ώστε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη, να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη, για να τους δώσουμε την αίσθηση ότι απέναντί τους υπάρχει μια πολιτεία, μια κυβέρνηση που τους σκέφτεται, τους φροντίζει και τους υπολογίζει”.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκτός από τον κ.Τσιάρα, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα