Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τα “παιχνίδια” του νέου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στηλίτευσε ο Κ. Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για μία αντιπαραγωγική τακτική. “Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα της”, δήλωσε.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατά τη Σύνοδο ενημέρωσε τους Συμμάχους για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία.

“Θέλω να επισημάνω ότι εντός της αιθούσης και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι: “Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική.”

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι: “Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό είναι κάτι το οποίο τόνισα και χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας.”

Τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Αλλά υπογράμμισε ότι: “Αυτό προϋποθέτει όμως τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι: “Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, το οποίο έθεσε και στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε. Προανήγγειλε ότι θα βρεθεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχει σε εκδήλωση που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι σήμερα Παρασκευή 12 Ιουλίου θα συζητήσει με το  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντονιο Γκουτέρρες, στη Νέα Υόρκη “για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος”. Χαρακτήρισε δε επιβεβλημένο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων” και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Επιβεβαίωσε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμα της στον κ.Γκουτέρρες, δήλωσε όμως ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του περιεχομένου, επομένως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επ αυτού. Ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία για πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό, επισήμανε ότι δεν γνωρίζει καν το περιεχόμενο του πορίσματος Ολγκίν και ότι πρέπει καταρχήν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

“Δεν είπα ποτέ για κενά στην άμυνα της χώρας”

Όσον αφορά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως σε συνέντευξη του στο NATO Public Forum παραδέχθηκε κενά στην ελληνική άμυνα λόγω στήριξης στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο.”

Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι: “Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. Επανέλαβε δε ότι “σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε, δε θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας” και εκτίμησε ότι: “Επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου.”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επισήμανε ότι: “Ενα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα αρκετά για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό” και πρόσθεσε: “Αυτά γι’ αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες.Εξάλλου είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα