Μητσοτάκης: Ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ μέσα στην τετραετία είναι εφικτός

Διαβάζεται σε 3'
O Πρωθυπουργός στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ
O Πρωθυπουργός στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ eurokinissi

Ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους μισθούς.

Ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ μέσα στην τετραετία είναι εφικτός, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της ανοιχτής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει ένα φιλολαϊκό προφίλ, τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους μισθούς στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει η σύγκλιση με την Ευρώπη.

“Για μένα ο στόχος είναι να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης σε όλους τους σημαντικούς δείκτες, με πρώτο το δείκτη του διαθέσιμου εισοδήματος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ως παράδειγμα την Εσθονία, με την πρωθυπουργό της οποίας συναντήθηκε σήμερα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη χώρα έκανε άλματα από την ένταξη της και πλέον βρίσκεται στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ.

“Δεν θα μπορέσουμε να ευημερήσουμε ως κοινωνία με τρόπο διατηρήσιμο, εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Για αυτό οι δικές μας πολιτικές έχουν πάντα ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο. Η ελεύθερη οικονομία παράγει ανισότητες. Σε ορισμένες χώρες διευρύνονται αυτές οι ανισότητες και αυτό με τη σειρά του προκαλεί τεράστια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική συνοχή, τα οποία όταν ξεφύγουν πια από τον έλεγχο των κυβερνήσεων κάνουν αυτές τις χώρες να υπεισέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες δεν θέλουμε να ζήσουμε”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Ενώ σχολίασε ότι η αγορά εργασίας γίνεται πιο δύσκολη για τον εργοδότη, καθώς πλέον οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν σε ορισμένους κλάδους. “Προτιμώ να έχω αυτό το πρόβλημα, παρά ανεργία στο 25%”, δήλωσε πάντως.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα σε ένα θέμα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τις διακρατικές συμφωνίες για μετανάστες εργαζόμενους σε κλάδους όπως η αγροτική παραγωγή. Υποστήριξε μάλιστα ότι εν μέρει οι υψηλές τιμές σε οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο έχουν να κάνουν με την έλλειψη εργατικών χεριών.

“Κάνουμε όλη την κουβέντα για το ότι οι τιμές στο λάδι είναι υψηλές και την ίδια στιγμή δεν έχουμε ανθρώπους να μαζέψουμε τις ελιές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΕΒ για τη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα “μεγάλες αλλαγές”, όπως είπε.

“Πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες των κυβερνήσεων ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο εργασιακό νομοσχέδιο και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή και αξιολόγηση διοικήσεων στο δημόσιο. Και υπενθύμισε στα μέλη του ΣΕΒ την πολιτική φοροελαφρύνσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα