Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ από το “όχι” στις γραβάτες, πήγε στο “όχι” στις φρεγάτες
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Απέρριψε το δίλημμα “βούτυρο ή κανόνια”.
- 07 Οκτωβρίου 2021 13:12
“Για τα θέματα της εθνικής άμυνας μιλάει η πατρίδα και κανένα κόμμα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.
Έκανε λόγο για βαριά ευθύνη, ιδίως στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσθεσε: “Πρέπει να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Για αυτό και ο καθένας και η καθεμία μας καλείται να αντιμετωπίσει την ψήφο ως τη δικιά ατομική υπογραφή κάτω από μία συμφωνία η οποία θωρακίζει την Ελλάδα και λέει ναι στην αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος”.
Εκτίμησε μάλιστα ότι: “Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν για τους ιστορικούς του μέλλοντος ένα κατάλογο πατριωτικού χρέους. Και από αυτό τον κατάλογο δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Η ευθύνη θα είναι βαριά και βαριά η ετυμηγορία της ιστορίας.”
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι το δίλημμα “βούτυρο ή κανόνια” δεν ισχύει σήμερα, καθώς η χώρα μπορεί να έχει και τα δύο. Υποστήριξε επίσης ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής καλύπτει στην πραγματικότητα και την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, καθώς όπως ανέφερε το διεθνές νομικό καθεστώς ευνοεί ελληνικές θέσεις.
“Φαίνεται λοιπόν ότι το παρελθόν σας, σας εκδικείται. Από το χθεσινό όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες”, σχολίασε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Και κάλεσε τον πρόεδρο και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους λέγοντας:
“Μην επαναλάβετε το λάθος το οποίο κάνατε στη Συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου ψηφίσατε «παρών». Μη μας ξαναπείτε πάλι ότι θέλατε αλλά «δεν προκάνατε», όπως στη Συνθήκη με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
Και μην οχυρωθείτε πάλι πίσω από το αμήχανο «παρών» που ψηφίσατε στη Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής αρωγής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως σας είπα, είναι μία Συμφωνία με πολλές ομοιότητες με την Ελληνογαλλική.
Θα επαναλάβω και σήμερα ότι το «παρών» σημαίνει «απών» από το Εθνικό Μέτωπο, ενώ το συμφέρον της χώρας μας θέλει σήμερα όλους παρόντες.”
“Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα”
Ως προς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η γαλλική συνδρομή θα αφορά τις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και την υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι πρώτον, εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μία διεθνή Συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν, δεύτερον, ο όρος «επικράτεια», την οποία ρητά προστατεύει η εταιρική σχέση, περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα και τρίτον, η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προσέθεσε δε ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει μία γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης, ανεξάρτητα, από τόπο ή αφορμή, γι’ αυτό και εκτίμησε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι τόσο σημαντική.
Απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε: “Και φαντάζομαι ότι γνωρίζετε -θα σας τα έχει εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος- ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας. Έτσι δεν είναι, κ. Κατρούγκαλε; Γι’ αυτό άλλωστε σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα.”
Ενώ όσον αφορά στη συνεργασία με τη Γαλλία στη ζώνη του Σάχελ στην Αφρική, πρώτον επισήμανε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει πως η βοήθεια θα είναι μονομερής από γαλλικής πλευράς και δεύτερον επικαλέστηκε ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει τη σημασία της συγκεκριμένης περιοχής.
“Δηλαδή εμείς να ζητάμε από τους Γάλλους να μας συνδράμουν, αλλά εμείς να μην πρέπει να τους συνδράμουμε, αν αυτό ζητηθεί από την άλλη πλευρά. Να ψηφιστεί δηλαδή μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, χωρίς αμοιβαιότητα”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης με τη Γαλλία και επανέλαβε ότι είναι η πρώτη τέτοιου είδους ευρωπαϊκή συμφωνία που διατυπώνει ρητά την πρόβλεψη αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής, εάν απειληθεί η επικράτεια ενός από τους δύο συμμάχους. “Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Και τη μόνη χώρα της ΕΕ, που είναι μόνιμο μέλος του Οργανισμου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, πρόσθεσε.
“Να μην ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ το casus belli”
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών τελευταίας γενιάς, κάτι που επισήμανε ότι αποτελούσε διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού και εντάσσεται σε ένα μελετημένο σχέδιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων.
“Και εδώ θέλω να τονίσω κάτι σημαντικό: Αν και η θωράκιση της πατρίδας μας αξίζει πάντα περισσότερα από όσο κοστίζει, ο σχεδιασμός μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Η τιμή των φρεγατών έφτασε τελικά πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά”, σημείωσε.
Ανέφερε ότι η εξόφληση του τιμήματος απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παραδόσης είναι πρωτοφανής, καθώς ουσιαστικά συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί ,παίρνοντας τη θέση παραγγελιών του γαλλικού Ναυτικού στη γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων. “Γιατί ξέρετε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, το προπολεμικό δίλημμα ‘ψωμί ή κανόνια’ δεν ισχύει πια στις μέρες μας. Η χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή τη γειτονιά, χρειάζεται και μπορεί και θα έχει και τα δύο”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας καυστικά στο ΣΥΡΙΖΑ το casus belli της Τουρκίας.
Επισήμανε εξάλλου ότι η οικονομία δεν μπορεί να να αναπτυχθεί χωρίς την ασφάλεια που οι Ένοπλες Δυνάμεις και η διπλωματία μπορούν να εξασφαλίσουν.
Ο πρωθυπουργός με το βλέμμα και προς τις ΗΠΑ υπογράμμισε τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της νέας σχέσης με τη Γαλλία, καθώς τη συμφωνία υπογράφουν δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ταυτόχρονα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Σημείωσε δε ότι κινείται αλλωστε και στην ίδια λογική και κατεύθυνση και του γαλλο-γερμανικού συμφώνου του Άαχεν που είχε προηγηθεί. “Και αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα τέτοιες εγγυήσεις από το Παρίσι δεν είχαν λάβει άλλες πρωτεύουσες με εξαίρεση το Βερολίνο. Στο εξής θα τις έχει και η Αθήνα” πρόσθεσε.
Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Συμμερίζομαι και εγώ την άποψη του προέδρου Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Πράγματι είναι καιρός να αντιστοιχηθεί η οικονομική μας ισχύς με την αμυντική μας ικανότητα”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις