Μητσοτάκης: Οι βόρειοι γείτονές μας επέλεξαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω

Διαβάζεται σε 2'
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βελβεντό, τα Σέρβια, την πόλη της Κοζάνης, την Φλώρινα και στη συνέχεια την Καστοριά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Νέο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία πως ο δρόμος για την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός, εάν συνεχίσουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε από τη Φλώρινα ο πρωθυπουργός.

Τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι “οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους” εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Φλώρινα, στο πλαίσιο της περιοδείας του για τις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας ένταξης στην ΕΕ.

Απευθύνθηκε μάλιστα και στην δεξιά βάση του κυβερνώντος κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι “η ΝΔ ήταν απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είχε πει με εντιμότητα ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε, να σκίσουμε, μία διεθνή συμφωνία, αλλά θα τη σεβαστούμε.” Με τον τρόπο αυτό έκανε μία έμμεση αναφορά κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος είχε σκίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, σε ένα προεκλογικό σόου.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε στη συνέχεια στα Σκόπια και στη νέα ηγεσία του VMRO ότι “σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας, σε σχέση με την ονομασία της χώρας, ο δρόμους τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός.” 

Εκτίμησε άλλωστε ότι οι πολίτες και των δύο χωρών δεν επιθυμούν εντάσεις. Και τόνισε ότι “αυτό σημαίνει η Ελλάδα να ασκεί εθνική πολιτική στα Βαλκάνια.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας απαντά, ναι έχετε δίκιο και η αντιπολίτευση μας ασκεί κριτική, γιατί ζητάμε να μας βοηθήσει η Κομισιόν σε ένα πρόβλημα αναγνωρισμένα ευρωπαϊκό”, σχολίασε ο κ. Μητοστάκης και πρόσθεσε: “Ο πολιτικός διάλογος κάποια στιγμή στη χώρα πρέπει να γίνει με κοινή λογική και όχι μέσα σε τοξικότητα”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα