Μητσοτάκης: Παρέμβαση στην Κομισιόν για το κόστος ρεύματος αλλά όχι για τα ενεργειακά της βιομηχανίας

Διαβάζεται σε 3'
Μητσοτάκης: Παρέμβαση στην Κομισιόν για το κόστος ρεύματος αλλά όχι για τα ενεργειακά της βιομηχανίας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η επιβολή έκτακτων φόρων και τελών θα συνεχιστεί, όσο καιρό κρατά η «στρεβλή» λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Τη στεβλή λειτουργία του Target Model και την ανάδειξή του με επιστολή προς τη Κομισιόν έθιξε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου, χθες, στη Θεσσαλονίκη.

Η επιβολή έκτακτων φόρων και τελών θα συνεχιστεί, όσο καιρό κρατά η εν λόγω στρέβλωση.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πράσινη μετάβαση και η πράσινη ενέργεια αποτελούν και οικονομική αναγκαιότητα, ωστόσο το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο.

«Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα αναδείξω το ζήτημα με επιστολή που θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν αναμένω άμεσες λύσεις αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος. Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου» είπε και σημείωσε πως «βραχυπρόθεσμα, αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση» είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα στις λιανικές τιμές είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πως θα συνεχίσει τον αγώνα να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση πρόσφερε στους αγρότες ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο, «με την Ρυθμιστική Αρχή να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις».

Βιομηχανία

Για το υψηλό κόστος της ενέργειας σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία και την παρέμβαση έκκληση που έκαναν πριν από μερικές ημέρες οι βιομήχανοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά πρώτη προτεραιότητά μας είναι τα νοικοκυριά. Η βιομηχανία μπορεί να κάνει διμερείς συμφωνίες για να περιορίσει το κόστος. Αυτή η έξαρση των τιμών από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ισορροπεί».

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου και την κρίσιμη σύσκεψη της Τρίτης, είπε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό έργο το καλώδιο διασύνδεσης, κυρίως είναι σημαντικό για την Κύπρο. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν και το έργο θα γίνει, αν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα