Μητσοτάκης: Πέραν του “Evros pass” θα υπάρχει “Dadia pass”

Μητσοτάκης: Πέραν του “Evros pass” θα υπάρχει “Dadia pass”
Eurokinissi

Από τη Δαδιά ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: “Η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν.” Τι ανακοίνωσε για μέτρα στήριξης και αντιπλημμυρικά, καθώς και για την υλοτομεία.

Μέτρα στήριξης και αντιπλημμυρικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον πυρόπληκτο Έβρο.

Κατά τη σύσκεψη έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι: “Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές”, καθώς παραδέχθηκε ότι: “Η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει.”

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως υποστήριξε ότι: Υπάρχουν, όμως, ορισμένες χαραμάδες, τουλάχιστον, αισιοδοξίας. Πράγματι, η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν.” Έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη ζημιά, αλλά υποστήριξε ότι με βάση το βίντεο, υπάρχουν αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. “Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας”, εκτίμησε.

Αναφέρθηκε στο έργο της Δασικής Υπηρεσίας και σημείωσε ότι έχει ζητήσει να ετοιμαστούν όλοιες οι μελάτες ώστε “με τους αναδόχους αναδάσωσης -ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια.”

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε άλλωστε ότι: “Στην Εύβοια τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε, άντεξαν όλα. Το δάσος ήδη έχει αρχίσει να αναγεννάται και η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε δύο χρόνια μετά. Αυτό απλά γιατί πρέπει, όσο κι αν είναι δύσκολο, να βλέπουμε λίγο τα πράγματα με μία σχετική αισιοδοξία.”

Αναφέρθηκε επίσης στην κινητοποίηση και το ενδιαφέρον ιδιωτών αναδόχων, σημειώνοντας ότι ένας θα αναλάβει τα έργα της Δαδιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι θα προχωρήσει η συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. Ενώ ανέφερε ότι στα πλαίσια των αντισταθμιστικών, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο ταμείο, σε επίπεδο Περιφέρειας, για πληρωμές εξισορρόπησης προς αυτούς οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους πόρους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στο δήμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκκη στήριξης των τοπικών επαγγελμάτων με Δημόσια ΙΕΚ Υλοτομίας.

“Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε.

“Είναι αδιανόητο σήμερα, ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα”.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι: “Πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass», το οποίο θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά”, προαναγγέλοντας ότι με το δήμο και τον ΟΦΥΠΕΚΑ θα ετοιμαστούν νέες διαδρομές ώστε οι επισκέπτες να δουν το δάσος και να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης.

“Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μπορούμε να γίνουμε μόνο καλύτεροι και να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Να πω και πάλι ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε όλους όσοι αγαπούν και ασχολούνται με το δάσος στην περιοχή. Εξάλλου, ζήσατε μέσα στο δάσος και θα ζείτε μέσα στο δάσος. Αναφέρομαι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στις δασικές μας υπηρεσίες”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε τέλος ότι ο Γιώργος Αμυράς θα παραμείνει ως σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο, ως “κεντρικός σύνδεσμος” με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα