Μητσοτάκης: Πίσω από εφήμερες αποφάσεις υπάρχει συνέχεια στην αμερικανική πολιτική
Λανθασμένη χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πάντως ότι δεν αλλάζει κάτι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Χαρακτήρισε εσωτερικό ζήτημα της “Βόρειας Μακεδονίας” τα σενάρια παραίτησης Ζάεφ. Ικανοποίηση για κυρώσεις σε Τουρκία για Κύπρο. Σχέδιο Β για το προσφυγικό ως εναλλακτική και μέσο πίεσης
- 18 Οκτωβρίου 2019 17:30
Για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν επικοινώνησε με το Ζόραν Ζάεφ όσο αυτός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, και ανέφερε ότι στο Συμβούλιο είπε αυτά που είχε πει στον ομόλογο του και στη Νέα Υορκη. Ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να τη σεβαστεί και δε θα τη θέσει ως εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, αρκεί αυτή να συμμορφωθεί απόλυτα με τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη συμφωνία, όπως τα εμπορικά σήματα. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα επαναλάβει τη θέση αυτή στον κ.Ζάεφ όταν ξαναμιλήσει μαζί του, αλλά απέφυγε φυσικά να τοποθετηθεί ως προς τις πληροφορίες για παραίτηση Ζάεφ, λέγοντας: “Από κει και πέρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη εκτίμηση για το τι μπορεί να γίνει στη Βόρεια Μακεδονία, είναι ένα ζήτημα εσωτερικό που αφορά τη γειτονική χώρα”.
Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έδειξε ότι η Ελλάδα δεν αντιτάχθηκε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα, την οποία σημειωτέον αποκάλεσε πρώτη φορά δημόσια σε δηλώσεις του “Βόρεια Μακεδονία”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν ανησυχεί για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο με αφορμή τα αμερικανικά “χάδια” στην Τουρκία για τη Συρία.
Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι θεωρεί -και εκτιμά ότι διερμηνεύει ως προς αυτό τα αισθήματα όλων των ομολόγων του- πως ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση για τη γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την βορειοανατολική Συρία ήταν μία λανθασμένη απόφαση. “Εάν δει κανείς το ισοζύγιο του ποιοι είναι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι αντιλαμβάνεται απόλυτα το επιχείρημα και τη βάση του επιχειρήματος του δικού μου και όσων πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση ήταν λανθασμένη” σχολίασε. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Αμερική έχει πρόβλημα. Παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι στήριξε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στο παρελθόν, εκτίμησε ότι η παρουσία της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική της σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω και κατέληξε: “Πιστεύω ότι πίσω από εφήμερες αποφάσεις υπάρχει ένα βάθος και μία συνέχεια στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική που τελικά είναι προς όφελος και της Αμερικής και της Ελλάδος”.
Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου υπογράμμισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία απο την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου υπάρχει ρητή αναφορά σε κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τόνισε δε ιδιαίτερα το σημείο οκτώ των συμπερασμάτων το οποίο προστέθηκε μετά από επιτακτική παρέμβαση της Ελλάδας το οποίο επαναλαμβάνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίζει εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο προσφυγικό, δηλαδή προφανώς τη χώρα μας.
Εξήγησε ότι έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη ύπαρξης “σχεδίου Β” για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως εναλλακτική στην περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές από την Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αιωρείται ως “απειλή” προκειμένου και οι Ευρωπαίοι εταίροι να πιέσουν τη γείτονα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών. Εκτίμησε πάντως ότι η Τουρκία δε θα πραγματοποιήσει τις απειλές της, να ανοίξει τα σύνορα της και να πλημμυρίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το “σχέδιο Β” θα πρέπει να αφορά τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι θα πρέπει η κοινοτική χρηματοδότηση να συνδέεται με τη συμμόρφωση σε ευρωπαϊκές πολιτικές.
Εξάλλου είπε ότι έθεσε ζήτημα για τις χώρες εκείνες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, που δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την υποδοχή προσφύγων και θεωρούν ότι είναι πρόβλημα της Ελλάδας.