Μητσοτάκης-Πομπέο: Στενότερες από ποτέ οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις
Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ υπογράμμισαν κατά τις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε πως βρίσκονται "στο απόγειό τους". Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
- 29 Σεπτεμβρίου 2020 13:24
Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο από την 115 Πτέρυγα Μάχης, ολοκληρώθηκε η κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη βάση της Σούδας και την ναυτική βάση στο Μαράθι.
“Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
“Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης” πρόσθεσε.
“Πολύ γρήγορα, η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Herschel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
“Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας”.
“Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία” είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. “Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο” συμπλήρωσε.
“Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του.
“Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η ‘Αγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
“Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων” σημείωσε.
Επισήμανε ότι ο κ. Πομπέο “κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a-priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμένει η σταθερή πυξίδα για όλους”.
“Άλλωστε γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε.
“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την φιλοξενεία, τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο “απόγειό τους” και “γίνονται ισχυρότερες”, κάτι που είναι εμφανές από τις συνεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς και από το γεγονός ότι είνια πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
“Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή” τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε ο κ. Πομπέο, είναι η πρώτη φορά που αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη, όπου συνάντησε τον Νίκο Δένδια, αλλά και άλλους αξιωματούχους της Ελλάδας και καθώς και της Βόρειας Μακεδονίας και συνομίλησαν για την ενέργεια στην περιοχή καθώς και ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και “δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι”.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου “USS Hershel «Woody» Williams” στη βάση, “γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται”.
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι “πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή”.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ “όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος”, πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ “σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο”.
Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.
Το χρονικό της επίσκεψης
Τους κ. Μητσοτάκη και Pompeo είχαν υποδεχθεί στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των βάσεων στη Σούδα και το Μαράθι και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Pompeo επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.
Στη διευρυμένη συνάντηση, που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.