Μητσοτάκης προς Ισραήλ: Οι φίλοι πρέπει να λένε και σκληρές αλήθειες

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Podcast του Politico
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Podcast του Politico Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αυξανόμενη ανησυχία για την “αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης” στη Χαμάς και επαναλαμβάνει την ανάγκη για πολιτική λύση στην Παλαιστίνη.

Σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η Ευρώπη ανησυχεί για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Παλαιστίνη, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου.

“Ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πως ασκεί αυτό το δικαίωμα έχει σημασία και έχει μεγάλη σημασία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Power Play podcast του POLITICO.

“Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αυτή την πολύ πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Και νομίζω ότι κάποιες φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χωρίς να υπονομευθεί ο στρατηγικός στόχος της νίκης έναντι της Χαμάς είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς την επόμενη ημέρα και πως θα βρεθεί πολιτική λύση στη διαμάχη.

“Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς”, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία “σκληρή αλλά δίκαιη” μεταναστευτική πολιτική, που έχει καταφέρει να μειώσει τις παράτυπες ροές από τα τουρκικά παράλια. Υπερασπίστηκε επίσης το δικαιώμα της Ελλάδας να προστατέψει τα θαλάσσια σύνορα της και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από την ΕΕ, εν μέσω διεθνούς κριτικής για τα push back μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές.

“Λαμβάνουμε μεγάλη ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ροή ευρωπαϊκής βοήθειας να μη ‘στεγνώσει’ τα επόμενα χρόνια”, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την πρόθεση του να βελτιώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Σημείωσε ότι έχει υπάρξει μία “αλλαγή τόνου” τους τελευταίους μήνες. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.

“Πάντα υποστήριζα ανοιχτά ότι η Τουρκία πρέπει να στηρίζεται οικονομικά από την ΕΕ καθώς αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν ορισμένα θέματα win-win όπου μπορούμε να συνεργαστούμε”, ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα