Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από την Πορτογαλία για την έναρξη διερευνητικών επαφών
- 11 Ιανουαρίου 2021 16:28
“Ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μία ημερομηνία” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου για την έναρξη διερευνητικών επαφών.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι όπως ανέφερε νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για έναρξη διερευνητικών, δεν έχει ξεκινήσει από την τουρκική πλευρά η επίσημη διαδικασία και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή να συνεχίσουν οι συζητήσεις από εκεί που είχαν σταματήσει το Μάρτιο του 2016, για το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα συνεπώς πετά πίσω στην Άγκυρα το μπαλάκι των διερευνητικών επαφών, θέλοντας να δείξει ότι εκείνη είναι πρόθυμη για διάλογο, αλλά η τουρκική πλευρά απλώς επιδίδεται σε επικοινωνιακά κόλπα.
Σημειωτέον ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διάλογο πάνω στη βασική και κυρια διαφορά των δύο χωρών, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η πάγια θέση της Ελλάδας είναι πως αυτό αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης, ενώ η Τουρκία θέλει να βάλει και άλλα θέματα όπως πχ γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση νησιών στο τραπέζι.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός πάντως, η διαδικασία έναρξης διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμενη: Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια τα υπουργεία Εξωτερικών εκδίσουν από κοινού ανακοίνωση. Κανένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και η Τουρκία δεν έχει απευθύνει προσκληση στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ωστόσο ως ένα θετικό πρώτο βήμα τη δήλωση πρόθεσης για διερευνητικές επαφές από τον κ. Τσαβούσογλου, αλλά τόνισε ότι όπως έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτει΄ται συνέχεια και συνέπεια απο την πλευρά της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ.Κόστα για τις εξελίξεις με Τουρκία, καθώς η Πορτογαλία έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα συζητηθεί (πάλι) το θέμα κυρώσεων στην Άγκυρα και όπου θα παρουσιαστει η έκθεση Μπορέλ. Συνεπώς το επόμενο τρίμηνο θα είναι “καυτό” για τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα την αλληλεγγύη της με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών- μελών. “Οταν αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους- μέλους τίθεται υπο αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα όλης της ΕΕ” , υπογράμμισε, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα βρει και πάλι ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μητσοτακης- Κόστα συζήτησαν επίσης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, καθώς και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την ενίσχυση του “κοινωνικού πυλώνα” της ΕΕ. Θέματα στα οποια Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν κοινές αντιλήψεις. Η πορτογαλική ακτοφυλακή συμμετέχει άλλωστε στη φύλαξη των συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας και έχει ήδη διασώσει 7.000 άτομα, ενώ η Πορτογαλία είναι από τις χώρες που έχουν υποδεχθεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα.
“Για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών- μελών και δεν μπορει η ευθύνη αυτή να πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία μεταναστευτικών πιέσεων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόστα.
Η πορτογαλική προεδρία έχει άλλωστε να διαχειριστεί και την εκκρεμότητα με το σύμφωνο μετανάστευσης, για το οποιο υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις μεταξύ των 27. Αλλά και την επιτάχυνση της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Μητσοτάκης και Κόστα συμφώνησαν επίσης οτι πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό αποτύπωμα της ΕΕ και τόνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.