Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Και από την Καστοριά ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μηνύματα συσπείρωσης στους δυσαρεστημένους της ΝΔ. Τι είπε για την ακρίβεια.

Νέο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε και από την Καστοριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, όπως και νωρίτερα στη Φλώρινα, ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα και άρα από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενώ απευθύνθηκε και στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Βελόπουλου.

“Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ούτε ευκαιριακά, ούτε με όρους, θα έλεγα, εύκολης και ανέξοδης πατριδοκαπηλίας, όπως κάνουν κάποιοι”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Είμαστε η ισχυρότερη χώρα σήμερα στα Βαλκάνια. Ακολουθούμε μια πολιτική αρχών και αξιών και στέλνουμε μηνύματα προς όλους, μηνύματα συνέπειας και συμμόρφωσης”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

“Και πρέπει να σας πω ότι -το λέω γιατί βρίσκομαι στη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της πατρίδας μας- οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εκ νέου ότι: “Όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας -θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός.”

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι: “Τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Έναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση.” 

“Στη Βουλή θα έχουμε ένα debate εφ όλης της ύλης την Παρασκευή”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, εκ νέου στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις πρακτικές των πολυεθνικών. “Η απάντηση της αντιπολίτευσης ήταν «τι είναι αυτά που κάνεις;» και περίπου απέρριψαν αυτό το οποίο έκανα, την ημέρα -σήμερα- που ήρθε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπε: «πράγματι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, να το δούμε, ώστε να μην εξαντλούν οι πολυεθνικές τη δύναμή τους εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών»”, σχολίασε.

Προανήγγειλε δε ότι η προ ημερησίας για την ακρίβεια την Παρασκευή στη Βουλή, καθώς θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές, “θα είναι ένα άτυπο εφ΄ όλης της ύλης debate για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας.”

Ο κ. Μητσοτάκης επέμενε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. “Εστιάζεται στα τρόφιμα, διότι αυτό το οποίο δεν λένε αυτοί που μας ασκούν κριτική είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή μιλούσαμε πρωτίστως για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Όμως, στο ρεύμα οι τιμές έπεσαν. Και έπεσαν επειδή κάναμε μια σωστή πολιτική. Το ίδιο θα γίνει και με τα τρόφιμα”, πρόσθεσε.

“Θα έρθουμε, λοιπόν, στη Βουλή να τα συζητήσουμε όλα, να δούμε και πόσο βάση έχουν οι ανεδαφικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Μας λέει η αντιπολίτευση το ωραίο: «μηδενικό», λέει, «ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα». Μάλιστα, βέβαια. Ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να το κάνουμε. Έλα ντε που μας στοιχίζει 2,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Βάλτε, λοιπόν, επί τέσσερα, πόσο στοιχίζει την τετραετία. Ας έρθουμε, λοιπόν, να κοστολογήσουμε τα προγράμματα για να ξεχωρίσουν επιτέλους και αυτοί οι οποίοι μιλούν υπεύθυνα από αυτούς που μιλούν ανεύθυνα”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι: “Ποτέ, ποτέ ξανά με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα Πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έζησε την περασμένη δεκαετία. Τα αφήσαμε πίσω μας αυτά.” 

Δήλωσε άλλωστε ότι: “Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος σε κάποιους λέγοντας «αυτό δεν μπορεί να γίνει το οποίο ζητάτε», παρά να τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορούν να γίνουν και να φορτώσω ενδεχομένως τον λογαριασμό στον επόμενο. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ με εμένα Πρωθυπουργό και με τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση.” 

“Να αφήσουμε στην άκρη τα όποια παράπονα”

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και νέο μήνυμα συσπείρωσης στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ζήτησε ειδικότερα “από τώρα μέχρι τις εκλογές -έχουν μείνει 17 μέρες προεκλογικής εκστρατείας- να συσπειρωθούμε. Να αφήσουμε στην άκρη τα όποια παράπονα μπορεί να υπάρχουν και να δούμε τη μεγάλη εικόνα.” 

Σε μία έμμεση αναφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη δεξιά πτέρυγα, σχολίασε: “Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνεί κανείς πάντα με όλα όσα κάνει μια κυβέρνηση. Λογικό είναι. Εξάλλου, εκπροσωπούμε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.” 

Αλλά πρόσθεσε: “Σας ζητώ, όμως, να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να αξιολογήσετε την πρόοδο που πετύχαμε και αυτούς τους εννέα μήνες, διότι δεν κατεβάσαμε τα μολύβια, εργαζόμαστε με πολύ μεγάλη συνέπεια για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Να κάνετε τις συγκρίσεις σας και να μας εμπιστευτείτε και πάλι.” 

Ο πρωθυπουργός τέλος τόνισε: “Ξέρουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ως Νεοδημοκράτες να κάνουμε εκλογές. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, πόρτα-πόρτα, όπως ξέρουμε πάντα να κάνουμε. Να βρούμε τους αναποφάσιστους, προβληματισμένους συμπολίτες μας, να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια γιατί αυτή η κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα