Μητσοτάκης: Ψηφίστε στις ευρωεκλογές, παρά τον καλό καιρό και την κούραση

Διαβάζεται σε 5'
Μητσοτάκης: Ψηφίστε στις ευρωεκλογές, παρά τον καλό καιρό και την κούραση
INTIME

Νέα έκκληση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές από τον πρωθυπουργό. Ανοιχτό για ημερολογιακό πλαφόν 90 ημερών ετησίως στο AirBnB. Χρησμός για ανασχηματισμό: “Είναι δροσερό το βουνό το καλοκαίρι”

Έκκληση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές της Κυριακής απηύθυνε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό καθώς οι μετρήσεις δείχνουν πρωτοφανές ποσοστό αποχής, το οποίο ενδέχεται να επηρεαστεί και από τις προβλέψεις για καλό καιρό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχήθηκε αυτό να μη συμβεί και να αντιληφθούν οι πολίτες ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για το μέλλον τους. Σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την κούραση των πολιτών και τόνισε:

“Αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Η Ευρώπη μας αφορά όλους. Δεν είναι γραφειοκρατική πραγματικότητα που δεν ακουμπά την καθημερινή μας ζωή. Να κάνω έκκληση, παρά τον καλό καιρό και παρά κούραση, να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή”.

Διμέτωπος κατά ΠΑΣΟΚ και Κασσελάκη

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη.

“Έχω κουραστεί να ακούω το ΠΑΣΟΚ να εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό είναι, όταν δεν έχει ψηφίσει καμία μεταρρύθμιση” σχολίασε, αναφέροντας την επιστολική ψήφο, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, τον δικαστικό χάρτη.

Υποστήριξε ότι “η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική εκσυγχρονιστική δύναμη, που θέλει να πατήσει γκάζι, όλοι οι άλλοι θέλουν να πατήσουν φρένο”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει στις ευρωεκλογές να δοθεί η δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ισχυρή νομιμοποίηση για πολιτικές, όπως πχ οι εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια.

Υποστήριξε επίσης ότι ο πολακισμός είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο “μαθητής έχει ξεπεράσει το δάσκαλο” αναφερόμενος στο Στέφανο Κασσελάκη. Επανέλαβε δε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “θα μπορούσε να είχε καταθέσει δήλωση περιουσιακής κατάστασης, το πρώτο πόθεν έσχες, ως είχε υποχρέωση εδώ και μήνες”. Και κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι: “Ο ίδιος επέλεξε να κάνει το πόθεν έσχες του σόου προ των εκλογών και μάλλον να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησε.”

Προεκλογικές ισορροπίες για το  AirBnB

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετους περιορισμούς στο AirBnB. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί ημερολογιακό πλαφόν 90 ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης ετησίως, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει σχετικός νόμος, όμως δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση, καθώς όπως επικαλέστηκε το ζήτημα είναι περίπλοκο.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε πάντως να κρατήσει ισορροπίες προκειμένου να μη δυσαρεστήσει ούτε το κοινό των ιδιοκτητών ακινήτων και των επιχειρηματιών που έχουν βρει στη βραχυχρόνια μίσθωση την “κότα με τα χρυσά αυγά”.

“Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω αυτή τη στιγμή για αυτό. Υπάρχει νόμος, απλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση, ακριβώς γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Να ισορροπήσουμε με το γεγονός ότι δίνεται πρόσθετο εισόδημα σε ιδιοκτήτες”, είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πλαφόν 90 ημερών.

Από την άλλη επικαλέστηκε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά γίνονται για το δημόσιο συμφέρον και υπενθύμισε ότι το AirBnB ξεκίνησε στη λογική μίσθωσης του σπιτιού κάποις ημέρες το χρόνο όταν λείπει ο ιδιοκτήης όχι για να γίνει υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης και να δημιουργεί στρεβλώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης για τις τρίτεκνες οικογένειες. Δήλωσε μάλιστα ότι “είμαι τρίτεκνος, ξέρω ότι το κόστος είναι μεγάλο”. Αλλά τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως οι οικογένειες με ένα παιδί δεν κάνουν και δεύτερο.

Όσον αφορά στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός είπε: “Κανείς δεν μπορεί να πει με το χέρι στην καρδιά ότι είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πιο έτοιμοι από πέρυσι”. Προέβλεψε άλλωστε ότι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς δεν έχει βρέξει πολύ.

Ενώ τόνισε: “Ακούω τη γκρίνια για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν περιμένω και απόλυτη συμμόρφωση τον πρώτο χρόνο. Περιμένω όμως να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το κράτος να καθαρίσει το οικόπεδο μας, ειδικά εντός αστικού ιστού”. 

Ο χρησμός Μητσοτάκη για ανασχηματισμό: Το δροσερό βουνό και η αλαζονεία

Σιβυλλικός ήταν ο πρωθυπουργός όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά τις ευρωκελογές.

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ειδικότερα το ερώτημα εάν θα πάει διακοπές σε βουνό, καθώς στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι τον ανασχηματισμό τον σκέφτεται καλύτερα στο βουνό.

“Αν καταφέρω να πάω διακοπές οπουδήποτε θα είμαι χαρούμενος, αλλά η δουλειά μας είναι γεμάτη απρόοπτα”, απάντησε αινιγματικά ο πρωθυπουργός.

“Είναι δροσερό το βουνό το καλοκαίρι”, πρόσθεσε ακόμη πιο αινιγματικά και μάλιστα ενθάρρυνε τους πολίτες να επιλέγουν καλοκαιρινές διακοπές και σε ορεινούς προορισμούς εκτός από τα νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε μάλιστα με νόημα ότι κριτήριο για τους υπουργούς είναι και η αλαζονεία.

“Οταν αξιολογώ τους υπουργούς βλέπω την αποτελεσματικότητα και τη συμπεριφορά, Και τα δύο έχουν μεγάλη σημασία. Δεν μπορώ να ανεχθώ οποιαδήποτε έκφανση αλαζονείας δηλαδή μία συμπεριφορά που περιφρονεί τα προβλήματα του κόσμου”, είπε. Εξήγησε δε ότι αλαζονεία για εκείνον σημαίνει “να σου λέει κάποιος έχω ένα πρόβλημα και εσύ να του λες, μα αφού τα έχουμε πάει μία χαρά.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα