Μητσοτάκης – Σαμαράς: Δυο ξένοι στη γαλάζια πολυκατοικία
Διαβάζεται σε 5'Ο Σαμαράς πέταξε το γάντι με αφορμή το μεταναστευτικό, ο Μητσοτάκης το σήκωσε και ο Γεωργιάδης πρόδωσε τον “αγαπημένο Αντώνη”. Κομματική πειθαρχία στη ΝΔ για την τροπολογία.
- 16 Δεκεμβρίου 2023 07:14
Η χθεσινή σκληρή δήλωση κατά της τροπολογίας για τους μετανάστες δεν ήταν το πρώτο “χτύπημα” του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν όμως μία κίνηση που ξεκίνησε και “επισήμως” έναν εσωκομματικό πόλεμο με αβέβαιη κατάληξη στη Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό καθώς ο πρώην πρωθυπουργός απαίτησε ουσιαστικά την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης για την χορήγηση άδειας παραμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών. Κατηγόρησε μάλιστα – με ακροδεξιά ρητορική- την κυβέρνηση ότι “νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες”.
Επισήμως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από το Μαξίμου ή τη ΝΔ στις εμπρηστικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού. Στον κ.Σαμαρά όμως ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στη Βουλή, σε συνεννόηση φυσικά με το Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όχι μόνο γιατί σε δικό του νομοσχέδιο ήρθε η τροπολογία, αλλά κυρίως διότι ο κ. Γεωργιάδης, αρχικά πολιτικό τέκνο του Γιώργου Καρατζαφέρη, ήρθε στη ΝΔ και ανήλθε πολιτικά επί Σαμαρά. Αποτέλεσε δε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της “σαμαρικής ΝΔ” και εκφραστή των ακραία δεξιών θέσεων της εν λόγω πτέρυγας.
Η απάντηση Άδωνι στον “αγαπημένο Αντώνη”
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λοιπόν στον “αγαπημένο Αντώνη Σαμαρά”, δηλώνοντας ότι “αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, του έχω λατρεία”. Παρόλα αυτά, υπερασπίστηκε την τροπολογία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει “ως πόλος έλξης περισσότερων λαθρομεταναστών”. Απάντησε δηλαδή στις αιτιάσεις Σαμαρά με την ίδια του τη ρητορική.
Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία απλώς θα βάλει τάξη “σε ένα πραγματικό χάος των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών”. Βγήκε δε υπό μία έννοια από τα… αριστερά στον κ.Σαμαρά, διερωτώμενος εάν είναι προτιμότερο οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν παράνομοι ή να εργάζονται νόμιμα και να πληρώνουν ασφάλεια.
Ο κ. Γεωργιάδης υπολόγισε δε ότι η τροπολογία θα αφορά περίπου 28.000 άτομα. Τόνισε μάλιστα πως θα ελέγχεται το ποινικό τους μητρώο για να πάρουν άδεια εργασίας και άρα διαμονής. Αλλά και ότι εάν χάσουν την άδεια εργασίας, θα χάνουν και την άδεια διαμονής, άρα θα απελαύνονται.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για επαναπροωθήσεις μεταναστών για να την υπερασπιστεί εκ δεξιών απέναντι στον κ.Σαμαρά, που κατηγόρησε ουσιαστικά τον κ. Μητσοτάκη για πολιτική ανοιχτών συνόρων.
“Είναι δυνατόν ο ίδιος πρωθυπουργός, που κατηγορείται από όλη την αριστερά της Ευρώπης ως ο ιθύνων νους των pushbacks, να είναι ο πρωθυπουργός των ανοιχτών συνόρων;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Κομματική πειθαρχία στη ΝΔ για να απομονωθεί ο Σαμαράς
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, ξεκαθάρισε (ΕΡΤ) ότι η τροπολογία δεν θα αποσυρθεί. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι θα περάσει και με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η “επίμαχη” τροπολογία, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Είναι βέβαιο δε ότι κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.
Για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αναδείξει ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει ουσιαστικά το κυβερνών κόμμα. Ενώ κάθε ένα από τα μικρά ακραία δεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) που έχουν κάθε λόγο να προκαλέσουν ονομαστική για ένα ζήτημα που αφορά το δικό τους ξενοφοβικό “γήπεδο”, διαθέτει τους 10 αναγκαίους βουλευτές για να υποβάλει αίτημα.
Την ίδια στιγμή όμως, η τροπολογία είναι δεδομένο ότι θα περάσει, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά έχουν εκδηλώσει πρόθεση να την ψηφίσουν. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι θα δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση εάν καταψηφίσουν βουλευτές της ΝΔ. Σημειωτέον δε ότι είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει σχετική τροπολογία, για να ικανοποιήσει εργοδότες στον αγροτικό και κατασκευαστικό κυρίως τομέα.
Πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν εξάλλου τη σύγκρουση Σαμαρά- Μαξίμου για την τροπολογία για τους μετανάστες, ως “πρόβα τζενεράλε” για την εσωκομματική μάχη σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στην πραγματικότητα πάντως το μεταναστευτικό είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο θέμα για τη ΝΔ. Ενώ στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το Μαξίμου μπορεί να επικαλεστεί πως αποτελεί ένα θέμα συνείδησης και να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές (όχι όμως και τους υπουργούς).
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αυτή τη στιγμή θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την τροπολογία για τους μετανάστες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια και ότι θα… διαγραφεί ο κ. Σαμαράς εάν δεν ψηφίσει. Αλλά στόχος είναι να απομονωθεί και να μην εμφανιστεί ως εκφραστής μίας ευρύτερης εσωκομματικής τάσης.
Που το πάει ο Σαμαράς
Με την ακροδεξιά ρητορική του, ο κ. Σαμαράς θέλει άλλωστε να εμφανίζεται ως ο βασικός εσωκομματικός πόλος στη ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο εξέφρασε πρόσφατα εκ νέου τη διαφωνία του με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά έχει πολλάκις υποστηρίξει ότι η ΝΔ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ακόμη πιο δεξιά και ουσιαστικά να μετατραπεί σε μία τραμπική, alt right, νεο- δεξιά.
Εάν όμως κάποτε είχε φιλοδοξίες να επανέλθει ο ίδιος, πολλοί θεωρούν ότι πλέον ψάχνει ποιον θα στηρίξει για διάδοχο του κ. Μητσοτάκη.
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος ως γνωστόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Επικρατείας εάν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Πλέον έχουν αρχίσει οι ψίθυροι πως ο κ. Βορίδης θα επιδιώξει με “ηρωική έξοδο” να φτιάξει “προφίλ”, ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία όταν έρθει η ώρα της διαδοχής. Αξιοποιώντας και την όποια δυσαρέσκεια θα έχει δημιουργήσει σε ένα κομμάτι της “σκληρής δεξιάς” βάσης το φερόμενο ως άνοιγμα Μητσοτάκη στο κέντρο.