Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Η Τουρκία έχει στόχο την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση
"Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους τις προσβάλλουν", είπε ο Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο.
- 29 Οκτωβρίου 2021 12:59
Στο μέλλον της Ευρώπης και του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Ήταν πάντως σαφής η διαφορά λογικής, με τον πρωθυπουργό να ζητά δράση με κυρώσεις από την ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την κ.Μέρκελ να δίνει για άλλη μία φορά έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν και οι ροές από το Αφγανιστάν. Αλλά και στο θέμα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής μετά το 2023, με τον κ.Μητσοτάκη να ζητά να γίνει ουσιαστικά μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης και την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η πολιτική αυτή να συνεχιστεί.
Ο πρωθυπουργός εγκωμίασε το ρόλο της κ. Μέρκελ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015 και ταυτόχρονα έθεσε τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας από τον επόμενο καγκελάριο, που όλα δείχνουν οτι θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς.
“Η Τουρκία έχει στόχο την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται προκειμένου να κρατά τους διαυλους επικοινωνίας με την Άγκυρα ανοιχτούς, ζήτησε όμως η ΕΕ να θέσει πλέον πραγματικά όρια στην Τουρκία.
“Η Ελλάδα πρώτη τείνει χείρα φιλίας, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της” ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε πως:“Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους τις προσβάλλουν”. Σχολίασε άλλωστε: “Φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία”.
Από την πλευρά της η κ.Μέρκελ δήλωσε: “Γνωρίζω το μεγάλο αριθμό προκλήσεων της Τουρκίας” και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να ισχύουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Συμφώνησε επίσης με τον κ.Μητσοτάκη ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ειναι προβλήματα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Επέμεινε πάντως στη σημασία του διαλόγου και ουσιαστικά στην πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας προκειμένου να κρατά στο δικό της έδαφος πρόσφυγες και μετανάστες.
“Έχουμε μία αλληλεξάρτηση και πάντα θεωρώ θετικό απέναντι στην Τουρκία παρά τα όσα κριτικάρω, το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες. Η Τουρκία αποδέχεται ότι τα άτομα αυτά θα είναι καλύτερα σε άμεση γειτνίαση με τις χώρες τους και πάνω σε αυτό βασίζεται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Εδώ δεσμεύτηκα ιδιαιτερα σε κάτι που βοηθά εμάς, αλλά βοηθά και την Τουρκια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των Αφγανών προσφύγων. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας”, είπε η απερχόμενη καγκελάριος. Ζήτηε όμως και περισσότερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας το βάρος που έχει σηκώσει στα ευρωπαϊκά σύνορα η Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης πάντως “κάρφωσε” την Τουρκία, με αφορμή το τελευταίο τραγικό ναύαγιο με θύματα πρόσφυγες στη Χίο. “Είναι βέβαιο ότι ένα κράτος με τις δυνατότητες της Τουρκίας θα μπορούσε να σταματάει τις βάρκες πριν αυτές φύγουν και τεθούν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. “Η καγκελάριος έχει δίκιο όταν λέει ότι θα έπρεπε σε αυτή την υπόθεση η Τουρκία να είναι συμμαχος μας, θα έπρεπε όμως να κάνει περισσότερα” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Και ξεκαθάρισε ότι: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Αυτό που έγινε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί”.
Μητσοτάκης: Τι θα ζητήσω από τον Σόλτς
“Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κ.Μέρκελ, δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία” δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει προσφέρει στην Τουρκία δύο επιλογές: Τη συνεργασία, αλλά με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ή τις κυρώσεις, γιατί όπως τόνισε: “Υπάρχουν κάποια όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς να υπάρχουν συνέπειες”.
Επανέλαβε ότι: “Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο, ο διάλογος αυτός όμως προϋποθέτει σε πρώτη φάση τη μείωση των εντάσεων”. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται η Τουρκία πχ να στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ και να αμφισβητεί ουσιαστικά την κυριαρχία ελληνικών νησιών, επικαλούμενη μία στρεβλή ερμηνεία της συνθήκης της Λωζάννης. Και ανέφερε ότι συμφώνησαν απόλυτα με την κ.Μέρκελ οτι δεν μπορέι να γίνει διάλογος για το Κυπριακό όσο η Τουρκία επιμένει σε συζήτηση επί της βάσης δύο κρατών.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι με τον κ.Σόλτς θα συζητήσει και για το Σύμφωνο Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν θα είναι μία συζήτηση διμερής, αλλά στα πλαίσια της ΕΕ, και θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις εμπειρίες από τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
“Η Ελλάδα θα μπορει από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν αφορά επιστροφή σε “συνήθειες του παρελθόντος”. Εκτίμησε μάλιστα ότι εφόσον αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αυξάνεται η πιθανότητα στο μέλλον κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
“Οπως είπατε και εσείς, η λιτότητα δεν μπορεί να ειναι η απάντηση σε όλα. Και αυτό αποτελεί χρήσιμη παρακαταθήκη στη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και επίσης κατά την άποψη μας και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας- Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν υπό προϋποθέσεις το πρόπλασμα μίας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας”, είπε ο κ. Μητσοτακης στην κ.Μέρκελ ,η οποία πάντως δεν συμμερίστηκε την άποψη περί μονιμότερου χαρακτήρα του Ταμείου Ανάκαμψης.
“Η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας δεν ήταν καθόλου περιορισμένη. Το πρόβλημα ήταν ότι στις καλές εποχές δεν υπήρξε τοσο καλή διαχείριση για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες εποχές. Αλλά δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορουμε να βρούμε και τις σωστές λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς”, είπε η κ.Μέρκελ.
Μητσοτάκης: Η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας άδικη κάποιες φορές, αλλά καθοριστική
“Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι πλέον μία εστία κρίσης και ελλειμμάτων” είπε ο κ. Μητσοτάκης στην κ.Μέρκελ.
Άσκησε μάλιστα κριτική στην πολιτική της λιτότητας, αποδίδοντας σε αυτή την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εκτίμησε ότι και η λιτότητα και ο λαϊκισμός τελικά ηττήθηκαν στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Και υποστήριξε ότι η κ.Μέρκελ “υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας άδικη κάποιες φορές, αλλά καθοριστική”. Ανέφερε ως παράδειγμα το 2015 αντιπαραβάλλοντας τη στάση της Μέρκελ με εκείνη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο χρέωσε τα σχέδια για Grexit.
Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχθηκε εκ νέου ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες και πως ήταν σκληρή, σημείωσε όμως με νόημα ότι “οι κυβερνήσεις μας είχαν πει ότι μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις”, καρφώνοντας έτσι την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις