Μητσοτάκης σε Πασινιάν: “Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών”
Διαβάζεται σε 3'“Οι δύο χώρες τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και οποιαδήποτε χρήση βίας” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό.
- 27 Φεβρουαρίου 2024 15:24
Την κατηγορηματική αντίθεσή του με την οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Αρμένιο ομόλογο του Νικολή Πασινιάν στο μέγαρο Μαξίμου, σήμερα, Τρίτη (27/2).
“Οι δύο χώρες τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και οποιαδήποτε χρήση βίας” τόνισε με έμφαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ εξήρε τις διμερείς σχέσεις με την Αρμενία επιδιώκοντας όπως είπε, να γίνουν ακόμη ισχυρότερες.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει την Αρμενία στο θέμα της στήριξης των 100 χιλιάδων προσφύγων του Ορεινού Καραμπάχ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Αρμενία σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν.
“Είμαστε πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους, πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Αρμενία, άλλωστε, μετά τον πόλεμο του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης” είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στην άποψη ότι μόνο μία βιώσιμη συμφωνία μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο στον Νότιο Καύκασο, και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία “Σταυροδρόμια της Ειρήνης”, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Πασινιάν τον περασμένο Δεκέμβριο, “ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από ένα θέατρο συγκρούσεων σε έναν εμπορικό κόμβο που θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο, τον Περσικό Κόλπο, τη Μεσόγειο θάλασσα. Γιατί τελικά μόνο η κοινή ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν και μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών”.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη ενδεχόμενο μετανάστευσης και απασχόλησης Αρμενίων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η Αρμενία διαθέτει έμψυχο δυναμικό με ξεχωριστές δεξιότητες σε όλα τα πεδία εργασίας, και «τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα».