Μητσοτάκης σε Τραμπ: “Ενδιαφερόμαστε για τα F-35”
“Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα” κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ
- 07 Ιανουαρίου 2020 21:48
“Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα” κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο ξεκίνημα της συνάντησης τους, ενώ δήλωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.
“Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, καταγγέλοντας αποσταθεροποίηση της περιοχής με τις ενέργειες της Τουρκίας και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά τη στήριξη των ΗΠΑ.
Υστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.”
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός παρενέβη όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις συνομιλίες που είχε με Ερντογάν και Μέρκελ. Σημειωτέον ότι αν και το πρόγραμμα δεν προέβλεπε κοινές δηλώσεις και συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι βομβάρδισαν κατά το διάλογο ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών τον κ.Τραμπ με ερωτήσεις, κυρίως για το Ιραν, το Ιράκ και την παραπομπή του και εκείνος άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει όσες επιθυμουσε. Συνολικά δεχθηκε 13 ερωτήσεις! Πάντως ο Τραμπ έχει κάνει το ίδιο και σε συναντήσεις με άλλους ηγέτες.
Ο κ.Τραμπ ερωτηθείς για τη Λιβύη δήλωσε ότι “είμαι φίλος με τον Ερντογάν” και ότι οι ΗΠΑ συζητούν μαζί του, ενώ αποκάλυψε ότι μολις είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και πως θα συνομιλήσει και με τη Ρωσία. “Πολλές χώρες εμπλέκονται στο ζήτημα και νομίζω τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Η στάση της χώρας μας είναι γνωστή” είπε.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ.Μητσοτάκης λέγοντας: “Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.”
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει σε αμυντικά προγράμματα όπως για τα F35, σημείωσε όμως ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η χώρα μας βγαίνει από ένα οικονομικό πρόγραμμα, με τον Τραμπ να δηλώνει από την πλευρά του με το γνωστό του στυλ “έχουμε πολύ καλά αεροσκάφη”, ενώ χαρακτηρισε “εκπληκτικές” τις σχέσεις των δύο χωρών και δήλωσε πως είναι τιμή του να υποδέχεται τον κ.Μητσοτάκη και τη σύζυγο του Μαρέβα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίζονται στην Ελλάδα ως ένα αξιόπιστο εταίρο και εκτίμησε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και ότι μπορούν ακόμη να βελτιωθούν στο γεωπολιτικό κομμάτι και στο πεδίο της άμυνας. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική πτυχή της σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει και προσθέτοντας μάλιστα “έχουμε μειώσει τους φόρους, ακολουθούμε μία επιτυχημένη συνταγή”. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Στο σημείο αυτό απέσπασε τα εγκώμια του Τραμπ για την ελληνική οικονομία. “Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία” είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα.
Μάλιστα και το επίσημο tweet του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση εστίαζε στην εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Ο Τραμπ ήθελε επικοινωνιακά στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις διακοπές να υπερασπιστεί την εκτέλεση του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.
Κατήγγειλε ότι ήταν τρομοκράτης και υποστήριξε πως “σώσαμε πολλές ζωές με την εκτέλεση του”, ενώ έδειξε δυσφορία γιατί “σκοτώνουν τους ανθρώπους μας και εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά τους”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς για το φοβο αντιποίνων από το Ιράν δήλωσε επίσης πως: “Εάν το Ιράν πράξει κάτι που δεν πρέπει να πράξει, θα υποστούν τις συνέπειες”, ενώ είπε ότι η δολοφονία Σουλεϊμανί ήταν αντίποινα γιατί “δεν αρχίσαμε εμείς, αυτοί σκότωσαν Αμερικανούς”.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε το Σουλεϊμανί «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.
Εκτίμησε δε πως “θα ήταν το χειρότερο για το Ιρακ να φύγουμε και ο ιρακινος λαός δε θέλει να δει το Ιράν να κυβερνα τη χώρα τους” και πρόσθεσε: “Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το θέμα αυτό για μας και ιρακινούς. Εμείς θέλουμε να έρθουν πίσω οι στρατιώτες μας. Ο λαός του Ιράκ εκτιμά αυτό που κάναμε”.
Χαρακτήρισε δε την παραπομπή του “καθαρή φάρσα” “τη μεγαλύτερη φάρσα- καταστροφή εναντίον ενός προέδρου” και “παράνομο κείμενο”, εκτίμησε ότι αυτό το ξέρουν σε ολο τον κόσμο και υποστήριξε οτι “δεν υπήρξε τίποτε μεμπτό σε όσα είπαμε με τον Ουκρανό πρόεδρο”. Σχολίασε δε πως: “Τα στοιχεία για την ανεργία, έχουμε τη μεγαλύτερη απασχόληση στην ιστορία και ασχολούμαστε με μία παρωδία”. Επικαλέστηκε δε ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο ΥΠΕΞ της χώρας είπαν ότι “δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό στις συνομιλίες μας, ήταν απολύτως τέλειες”. Ο Τραμπ πάντως αναρωτήθηκε “γιατί να μην πληρώνουν η Γερμανία, η Γαλλία ή και η Ελλάδα τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία; Γιατί να πληρώνουν πάντα οι ΗΠΑ;”, ενώ παρα τρίχα να προβεί σε ένα απο τα γνωστά του ολισθήματα καθώς αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν φυλακισμένοι του ΙΣΙΣ και στην Ελλάδα, με τον κ.Μητσοτάκη να διαψεύδει και τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει “είστε τυχεροί”.
Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών. Από ελληνικής πλευράς τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο Λευκό Οίκο οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.