Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι κανόνες δεν αλλάζουν εν κινήσει

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι κανόνες δεν αλλάζουν εν κινήσει
Meeting between the greek prime minister Alexis Tsipras and the president of New Democracy party Kyriakos Mitsotakis, in Athens, on June 23, 2016 / , , 23 2016 SOOC

Παρά την ευγένεια και το φιλικό διάλογο στον ενικό, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε συμφώνησαν (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο) για τον εκλογικό νόμο. Τι πρότεινε ο Μητσοτάκης για συνταγματική αναθεώρηση (Vid)

Πολιτικός πολιτισμός, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, όχι όμως πολιτική συναίνεση, χαρακτήρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο.

Η Συγγρού είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου όπως την προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό κατέστησε σαφές εξερχόμενος του Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ταυτόχρονα πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

“Η θέση της ΝΔ είναι πως οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει. Σε τακτικισμούς της κυβέρνησης δε θα συμφωνήσουμε. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Συνεπώς η ΝΔ δε μπαίνει σε συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι (όπως είχε γράψει το News247), “Συζητάμε μόνο δύο πτυχές. Πρώτον την ψήφο στους ‘Ελληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος. Η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου και η κυβέρνηση μπορεί να την ψηφίσει. Δεύτερον την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε “Δε συζητάμε τίποτε άλλο” και επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, εκτιμώντας ότι “ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί αυτή την ανάγκη”.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν άκουσε κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: “Θα περιμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε όμως στη συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθύμισε ότι από την πρώτη του συνάντηση με τον κ.Τσίπρα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε το ζήτημα μίας συνταγματικής αναθεώρησης που θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας.

“Επιμένουμε ότι πρέπει αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μία συνταγματική αναθεώρηση ευρεία, ώστε η επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία να καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης”, είπε ο κ.Μητσοτάκης, στόχος του οποίου είναι να καταστήσει τη συνταγματική αναθεώρηση ένα από τα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών. “Πρέπει στις επόμενες εκλογές οι πολίτες να αποφασίσουν ποια συνταγματική πρόταση θα στηρίξουν”, δήλωσε.

Παρά την προδιαγεγραμμένη πολιτική διαφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ξεκινήσει η συνάντηση είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και μάλιστα μιλώντας στον ενικό.

“Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα”, είπε πρώτος ο πρωθυπουργός, ο οποίος όπως είχαμε γράψει στα Τιτιβίσματα στην Εξουσία είχε προσκαλέσει τους εκπροσώτους της Ελλάδας στο Συμβούλιο μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να επιστρέψουν μαζί του στην Αθήνα.

“Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου”, είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία”, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. “Τα ίδια συζητάμε και σήμερα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει  αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση”, είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες”, του απάντησε ο κ. Τσίπρας. Στην πραγματικότητα όμως το Μαξίμου δεν υπολογίζει τη ΝΔ στην αναζήτηση του για τις 200 ψήφους που θα του επέτρεπαν να αλλάξει αυτή τη στιγμή τον εκλογικό νόμο ώστε να ισχύσει νέο σύστημα στις επόμενες εκλογές και εκτιμά ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τη γαλάζια ηγεσία με τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό σύστημα.

Και η Συγγρού μετά τη συνάντηση, ανέβασε τους τόνους, καθώς γαλάζιες πηγές σχολίαζαν: “Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει και ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής Κυβέρνησης”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα