Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάμε μαζί στο Βερολίνο να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάμε μαζί στο Βερολίνο να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Βέμπερ. “Εγώ δε θα πω ποτέ καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα” τόνισε, ενώ σχολίασε την κόντρα Τσίπρα- Καμμένου: “Ενας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα”

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για το Σκοπιανό, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησεπρωθυπουργό ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Βέμπερ περί επανεξέτασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα με κυβέρνηση ΝΔ, γιατί ενδιαφέρεται για το κομματικό του συμφέρον μόνο και τον κάλεσε: “ Πάμε μαζί στο Βερολίνο να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή”.

Χαρακτήρισε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ “προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μίας επιζήμιας συμφωνίας μέσα από μία διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ηθικά και πολιτικά απαξιωμένο” και ξεκαθάρισε: “Εγώ δε θα πω ποτέ καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”.

Επέστρεψε μάλιστα στο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία περί συμπόρευσης με την ακροδεξιά, , ενώ σχολίασε την κόντρα Τσίπρα- Καμμένου λέγοντας: “Ενας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε: “Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας εκβιασμούς. Συνειδήσεις ανταλλαγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα για να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης είτε για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών γιατί άλλες πλειοψηφίες ήταν στη μία περίπτωση και στην άλλη”.

Τόνισε ότι η ΝΔ καταψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και καταγγέλει τον “ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση κουρελού”. Εκανε δε λόγο γιακαθεστώς φόβου, ψεύδους, φόρων και εθνικών υποχωρήσεων.

“Αλλά στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα, όπως αυτά του Μαδούρο που επιμένετε να στηρίζετε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μας απαντάτε πως εξυπηρετούνται έτσι τα εθνικά συμφέροντα και τι σας συνδέει τελικά με τη χούντα της Βενεζουέλας” συνέχισε.

Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο πρωθυπουργός με… επίκληση στα θεία, γεγονός που σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ ειρωνικά:

“Το ‘ωχ θέε μου’ που είπατε είχε αναφορά στις επισκέψεις σας τελευταία στις εκκλησίες όλο αυτό το ωραίο σόου που βλέπουμε. Αναζητείτε και εσείς καμία επιφοίτηση;”

Και συνέχισε δηλώνοντας: “Αλλά στις δημοκρατίες δε στήνονται καθεστώτα, διότι αυτά τα καθεστώτα τα σαρώνουν οι εκλογές.Και οι εκλογές έρχονται.”

Χαρακτήρισε ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση αντέδρασε σε μία θετική εξέλιξη για τη χώρα οτι “ένας σοβαρός ηγέτης ο επομενος πρόεδρος της Κομισιόν είπε πω μία σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον” και έθεσε στον κ.Τσίπρα το ερώτημα:

“Συμφωνείτε ότι πρέπει να ειναι στοχος η μείωσηι των πρωτογενών ή όχι; Ή θέλετε να φορτώσετε υψηλά πρωτογενή στην επόμενη κυβέρνηση;”

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα είπε στον πρωθυπουργό:

“Εγώ σας καλώ εδώ και τώρα πάμε μαζί στην Ευρώπη και τη Γερμανία να διεκδικήσουμε μικρότερα πλεονάσματα” και τόνισε:

“Εμείς τη μάχη για τα μικρότερα πρωτογενή θα τη δώσουμε έχοντας αξιοπιστία και πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις. Εμείς θέτουμε το στόχο της μείωσης των πρωτογενών με ευθυτητα και ειλικρίνεια, σας καλούμε να ακολουθήσετε σε αυτή την πορεία και εδώ θα φανεί ποιος ενδιαφέρεται για το καλό των Ελλήνων και ποιος για το καλό το κόμματος του”.

“Δε θα πω ποτέ ο Μακεδόνας πρωθυπουργός”

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε με αυστηρό ύφος στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επέκρινε τον Αδωνι Γεωργιάδη επειδή είπε ότι δεν μπορούν να αποκαλούν τους γείτονές Μακεδόνες, καλύπτοντας απόλυτα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

“Μου κάνει πραγματική εντύπωση το θράσος σας. Ζητάτε και τα ρέστα εσείς που υπογράψατε μια συμφωνία που περιγράφει την ελληνική Μακεδονία ως “το βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους” και που δεσμεύει τους Έλληνες να προσφωνούν τον κ Ζάεφ ως “Μακεδόνα Πρωθυπουργό”” είπε και δήλωσε:

“Εγώ δε θα πω ποτέ καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα κ.Τσίπρα, περιμένω να το πείτε εσείς και περιμένω τον κ.Αποστολάκη να καλωσορίσει το μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμναστια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει και αυτά θα ψηφίσετε σήμερα”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγγειλε μάλιστα ότι ορισμένοι προβάλλλουν τη γλώσσα ως απόδειξη εθνότητας και λένε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες και στις αντιδράσεις απο τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Θα ζητήσετε τα ρέστα από εμάς επειδή προβάλλουμε τις συνέπειες της δικής σας επιλογής; Εσείς δίνετε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη Β.Ελλάδα δε θα ζητάτε τα ρέστα από τη ΝΔ.”

Κατήγγειλε επίσης ότι “αυτή δεν είναι συμφωνία είναι διευθέτηση και μονο ο κ.Τσίπρας ξέρει τι ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί είπαν όχι”.

“Μέγας χορηγός της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ο Τσίπρας”

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει να προσβάλλει το λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του.

“Είναιπολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας στη ΝΔ για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις «αγανακτισμένες» κρεμάλες στο Σύνταγμα.

Είναι αυτός που μαζί με την ακροδεξιά έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ το 2014. Είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες” υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

“Τέσσερα χρόνια τώρα δικάζεται η ακροδεξιά και ο κ.Τσίπρας θα φύγει από την εξουσία και η δίκη δε θα έχει ακόμητελειώσει” σχολίασε.

“Ήταν, όμως, η Ν.Δ που οδήγησε τη βία και το μίσος της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο” πρόσθεσε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

“Ας μην πιάνετε τη ΝΔ στο στόμα σας για ανιστόρητες αναφορές στην ακροδεξιά. Και σταματήστε επιτέλους να συκοφαντείτε την αυθόρμητη πατριωτική αντίδραση στη συμφωνία.”

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι: “Μέγας χορηγός και συμπαραστάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας”.

Τι είπε για ένταξη σε ΝΑΤΟ – ΕΕ

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στην κριτική ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμποδίζει την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ενώ ήταν διαχρονικά η φιλονατοϊκή παράταξη.

“Είμαστε οι θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας.

Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ. Να σας θυμίσω τι λέγατε πριν από λίγα χρόνια για το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, για αυτό και μιλάμε με τους εταίρους μας με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού” είπε και πρόσθεσε:

“Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα. Αυτή είναι η διαφωνία μας με σας κ.Τσίπρα και για αυτό καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης.”

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή τη θέση εξήγησε στους συνομιλητές του στην Ευρώπη, χωρίς να διστάσει να διαφωνήσει δημόσια με ισχυρούς παράγοντες, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ.

“Τώρα, έχουν διαμορφωθεί αρνητικά τετελεσμένα. Όμως, η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται. Οι δυσμενείς επιπτώσειςθα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα” τόνισε και επανέλαβε απαντώντας και στον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ότι δεν απεμπολείτο δικαίωμα του «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα