Μητσοτάκης: Σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό
Διαβάζεται σε 3'“Είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός στο CNN μετά τη συνάντηση με Ερντογάν, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται “και ένα μεγάλο φράχτη και μία πόρτα ανοιχτή”.
- 24 Σεπτεμβρίου 2024 21:34
Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Αθήνα κρατά τη συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο μεταναστευτικό και σε αυτό έδωσε έμφαση και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο CNN.
Λόγω του πολέμου στον Λίβανο υπάρχει άλλωστε ανησυχία και για νέες ροές προσφύγων προς τη Μεσόγειο. Ενώ η αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό προβληματίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ερωτηθείς τι συζήτησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν σημείωσε ότι επρόκειτο για την έκτη συνάντηση τους μέσα σε ένα χρόνο και εκτίμησε ότι αυτό δείχνει την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
“Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη” υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι “είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε όπως ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση.”
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Θέλουμε οι βάρκες να μην μπαίνουν στο νερό και για αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών”. Σημείωσε ότι: “Έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο αποκαθιστώντας κανάλια επικοινωνίας” και πρόσθεσε: “Η συνεργασία μας με Τουρκία στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντική.”
“Χρειαζόμαστε και ένα φράχτη και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή”
Ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε: “Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και ένα φράχτη και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή”. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα νόμιμη μετανάστευση και υποδοχή προσφύγων. Επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα δέχθηκε εκατοντάδες γυναίκες από Αφγανιστάν. Ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την Αίγυπτο για νόμιμη μετανάστευση εργατών γης στην Ελλάδα.
“Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε μονομερώς τους κανόνες της ζώνης Σένγκεν” διαμήνυσε επίσης εκ νέου ο κ.Μητσοτάκης στη Γερμανία.
Απέρριψε δε κάθε ευθύνη της ελληνικής ακτοφυλακής τόσο για το τελευταίο περιστατικό στη Σάμο όπου τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, όσο και για την τραγωδία της Πύλου.
Μηνύματα στο Ισραήλ για τη “σκληρή αλήθεια”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. “Καταστήσαμε σαφές στους ισραηλινούς φίλους μας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για κατάπαυση πυρός και δεν χρησιμοποιήθηκαν επαρκώς”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Χωρίς κατάπαυση πυρός δεν θα υπάρχει απελευθέρωση ομήρων ενώ η Χεζμπολάχ θα βρίσκει πάτημα να επιτίθεται στο Ισραήλ, άρα είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η κατάπαυση πυρός”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και οι φίλοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά, ακόμη και εάν είναι σκληρή η αλήθεια”.
Η Μόνα Λίζα ως επιχείρημα για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τις συζητήσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα. “Ας συμφωνήσουμε ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αυτά τα γλυπτά να είναι στην Αθήνα με τα υπόλοιπα”, είπε, τονίζοντας ότι είναι επανένωση όχι επιστροφή.
“Αν κόψουμε τη Μόνα Λίζα σε κομμάτια και η μισή βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο, αυτό θα ήταν ωραίο;” διερωτήθηκε μάλιστα ρητορικά. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος αν και όπως σχολίασε “έχουμε περιμένει 200 χρόνια” και τόνισε ότι το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα του.