Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες

Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες
81 , 17 2016. -/-/ -

Σχέδιο μείωσης φόρων με αντίστοιχες περικοπές δαπανών 1,5 δισ μέσα σε ένα χρόνο παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Προανήγγειλε ότι θα ζητήσει νέα συμφωνία με τους δανειστές με δύο σκέλη. Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. Επιστροφή στην οικονομική και θεσμική κανονικότητα

Αποστολή στην Θεσσαλονίκη

Με το σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας-Ενωμένοι για την Ελλάδα μας» ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το σχέδιό του για την «οριστική έξοδο από την κρίση» χαρακτηρίζοντας ιστορική αυτή την ευθύνη για την παράταξή του. «Η “παραχολογία” από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έχει πλέον την παραμικρή θέση στην σημερινή δοκιμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν» είπε εισαγωγικά και πρόσθεσε «Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα τη συμφωνία αλήθειας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο αίτημά του για την πολιτική αλλαγή ως αφετηρία για την ανάταξη της οικονομίας καθώς εξαπέλυσε δίδυμα σφοδρά πυρά τόσο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο και τις τελευταίες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία των θεσμών. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «διχάζει» και υποστήριξε ότι σήμερα φανερώνεται «η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του». Ο κ. Τσίπρας –είπε ο κ. Μητσοτάκης- «μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους. Δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Υπονομεύει βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών. Η επικίνδυνη συμπεριφορά της θέτει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο με ανυπολόγιστες συνέπειες ή θα κάνει  ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του» και κατέληξε ότι «Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο».

Αναλυτικά οι μειώσεις φόρων

Το κυβερνητικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την πρώτη διετία προϋποθέτει σύμφωνα με τα όσα είπε και μια «συμφωνία αλήθειας με τους πιστωτές» προκειμένου να μειωθούν κατά 1,3 δις ευρώ οι φόροι τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις στη διετία με τα αντίστοιχα ποσά στις περικοπές δαπανών στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη ως φορολογικά μέτρα άμεσης εφαρμογής:

«Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής  στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ».

Σε ορίζοντα τετραετίας και με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για:

«Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%».

Αναλυτικά οι περικοπές δαπανών – μείωση του τέλους υπέρ ΕΡΤ

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ισόποσες περικοπές δαπανών, που θα έχουν στο επίκεντρό τους τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου αλλά χωρίς απολύσεις υπαλλήλων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

-200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.

-400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.

-150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

-140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.

-140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

-100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.

-150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.

– 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.

-75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.

-100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη μείωση στο μισό του ειδικού τέλους για την ΕΡΤ λέγοντας ότι «το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Μέτρα για το «αναπτυξιακό σοκ»

«Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, αν και αναγκαίος όρος, δεν επαρκεί για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε 4 δέσμες πολιτικών που περιλαμβάνουν:

«πρώτον αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Δεύτερον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Τρίτον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και τέταρτον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας» τονίζοντας ότι «η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία» μιλώντας για κίνητρα και κυρώσεις στις τράπεζες για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε εκ νέου για απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και μίλησε για στοχευμένα κίνητρα στις νέες επενδύσεις όπως:

-Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.

-Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

-Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες».

 

Νέος πατριωτισμός

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού και τόνισε ότι «δεν έχω αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα είναι μια επίπονη διαδικασία» καθώς όπως είπε «εκτός από τη τραυματισμένη οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασθενήσει συστηματικά τους αρμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε τόσο για την διαδικασία της αδιοδειότησης των τηλεοπτικών καναλιών όσο και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση σημειώνοντας ότι «στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν. Δεν θα ανεχτούμε αλλά παιχνίδια με τους θεσμούς» και «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η Βουλή των Ελλήνων θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει».

Καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ως ο ηγέτης που θέλει να δημιουργήσει «μια πλειοψηφία ικανή να ανατάξει την Ελλάδα».

Παρόντες στην ομιλία του κ.Μητσοτάκη ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα