Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Υποκλοπές χωρίς απαντήσεις, τρία εκλογικά “όχι” και οριστική ρήξη με ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Υποκλοπές χωρίς απαντήσεις, τρία εκλογικά “όχι” και οριστική ρήξη με ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και ζήτησε αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά άφησε πολλές γκρίζες ζώνες. Τα σενάρια για Βελόπουλο και τρίτες εκλογές.

“Με το καλημέρα” ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, “έκοψε” κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ τη συζήτηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είπε συνολικά τρία όχι: Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός. Και “τα πόνταρε όλα” στον στόχο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα κινήθηκε σε λογική οριστικής ρήξης προσωπικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά το κλείσιμο ματιού σε στελέχη του χώρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με τα οποία δήλωσε ότι θεωρεί πως τον ενώνουν περισσότερα από όσα τον χωρίζουν. Δήλωσε ότι δεν νιώθει καθόλου κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά δεν απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα εάν θα προσεγγίσει βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ ή η Ελληνική Λύση, στην περίπτωση οριακής μη αυτοδυναμίας, δηλαδή στην περίπτωση που η ΝΔ λάβει 150 ή 149 βουλευτές. Προσπέρασε όμως και το ερώτημα εάν θα προσφύγει και σε τρίτες κάλπες, εάν δεν βγει κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέσεισε όμως την απειλή οι πρώτες κάλπες, με την απλή αναλογική, να βγάλουν μία “πολιτική τερατογένεση”, όπως τη χαρακτήρισε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο ενδεχόμενο ακόμη και εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, λόγω απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη Ανδρουλάκη, τη συμμετοχή Βαρουφάκη και την ανοχή του ΚΚΕ. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να καταπολεμήσει τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου ή της αποχής στις πρώτες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε άλλωστε τον κ. Ανδρουλάκη ότι εξαρχής ήθελε να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ και ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις υποκλοπές. “Αυτό το πραγματικό σφάλμα ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη, τον βοήθησε να πορευθεί σε μία γραμμή προαποφασισμένη, μία γραμμή ρήξης με τη ΝΔ“, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης. Σχολίασε μάλιστα ότι: “Εχουμε ενηλικιωθεί πολιτικά τη δεκαετία του ‘80, είναι σαν να βλέπω deja vu ως προς την έντααση του πολιτικού λόγου”, σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε όμως για άλλη μία φορά για τον λόγο παρακολούθησης του κ.Ανδρουλάκη. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση άρσης του απορρήτου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διαφωνώντας με την άποψη του Κώστα Καραμανλή ότι η διαφάνεια είναι εν προκειμένω πιο σημαντική.

“Όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι σε ανασχηματισμό”

«Η αλήθεια ότι έχω δεχθεί εισηγήσεις (για αλλαγή του εκλογικού νόμου). Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει ότι κανόνες παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει τον πήχη στο 37 με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη. Προτιμώ να αναλώσω το χρόνο μου να πείσω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από αυτοδύναμη ΝΔ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε δε: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι “βόμβα” και συμφωνήσει να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν.»

Επανερχόμενος στο θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και ετερόκλητες συμμαχίες σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λόγω απλών μαθηματικών».

«Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα… Αυτό θα είναι μια πολιτική τερατογένεση και γι’ αυτό οφείλω να ενημερώσω και να προειδοποιήσω τους πολίτες για το ενδεχόμενο αυτό αυτό. Η πρώτη κάλπη έχει σημασία. Γιατί θα είναι το σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη.»

Για κυβερνήσεις συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απέρριψε τα σενάρια για συνεργασία με την Ελληνική λύση: «Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά. Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη.

Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί για πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι αλαζονικό. Το δίλημμα Μητσοτάκης-Τσίπρας είναι δίλημμα που καταλαβαίνει κανείς. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.»

Λίγο αργότερα,ο πρωθυπουργός είπε τρία “όχι”: «Λέω όχι σε (πρόωρες) εκλογές, ανασχηματισμό και αλλαγή εκλογικού νόμου. Το επιτελικό κράτος είναι παρεξηγημένη έννοια. Βάζει απλά τους κανόνες, κανόνες που δεν υπήρχαν. Αναρωτιόμουν πώς κυβερνιόταν η χώρα. Η αξιοποίηση επιτελικών στελεχών στη διοίκηση επίσης, την καθιερώσαμε. Ολα αυτά είναι πτυχές του επιτελικού κράτους. Δεν αντικαθιστά τους υπουργούς, τους διευκολύνει. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά η προσήλωσή μου στο επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη.»

Σε ερώτηση του NEWS 24/7 που έθεσε η δημοσιογράφος Βίκυ Σαμαρά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ του τρόπου, με τον οποίο βλέπουν την κυβέρνηση συμπολίτες μας, οι οποίοι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και της απόλυτα κατηγορηματικής έντονης κριτικής της οποίας ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης, μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο.» Έκανε μάλιστα λόγο για «εντάσεις, φραστικές υπερβολές και αναζήτηση φαντασμάτων» που ταιριάζουν καλύτερα στο παρελθόν και τη δεκαετία του ’80 παρά σε έναν νέο πολιτικό».

Κυριάκος Μητσοτάκης intime

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου. Δύο φορές του έχω ζητήσει. Τι πιο φυσιολογικό να βρεθούμε και να συζητήσουμε. Το απέφυγε επιμελώς. Έχει πει ότι δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό τον διαλέγει ο λαός, και όχι ο Ανδρουλάκης. Κινείται σε μια γραμμή ρήξης με τη ΝΔ που ήταν προαποφασισμένη. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις μας. Είναι δικό του θέμα.»

Για τις υποκλοπές

«Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά. Ανέλαβε πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για καμία συγκάλυψη. Δεν πρόκειται, όμως, να κάνω τις μυστικές μας υπηρεσίες “φύλλο και φτερό”. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει πάντα ισχυρή λογοδοσία».

«Αντιλαμβάνομαι το θυμό και την οργή του κ. Ανδρουλάκη, αλλά πιστεύω ότι πλέον επιδίδεται σε μια εργαλειοποίηση του όλου ζητήματος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα αντιδρούσε έαν η ΕΥΠ της κυβέρνησης Τσίπρα τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση καθώς και για το εάν το σκάνδαλο αποτελεί τορπίλη στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Τότε βέβαια ήταν απλά ευρωβουλευτής. Όμως κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Αν το Σύνταγμα το ήθελε, θα το είχε προβλέψει. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα έρθουν από προβεβλημμένα πρόσωπα. Όμως πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια τέτοια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι διαφωνεί με τις απόψεις περί απορρήτου: «Πρέπει να διαφυλάττεται. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σ’ αυτήν την περίπτωση. Υπήρξε σφάλμα. Αλλά από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται ότι η πολιτική ζωή στρέφεται γύρω από τις υποκλοπές, υπάρχει απόσταση.»

Για παρακολούθηση Σπίρτζη και Predator

«Έχω απαντήσει εξαντλητικά αλλά θα επανέλθω: Η τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Ομόλογοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολούθησεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαφωνία με Καραμανλή – Βενιζέλο για το θέμα των υποκλοπών

Σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σχετικά με το απόρρητο. Δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου, πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καταλαβαίνω την εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση. Λογικό και επόμενο είναι. Το να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις υπάρχει απόσταση. Πρέπει να διερευνηθεί αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος άσκησε σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Τον σέβομαι σαν πολιτική και επιστημονική οντότητα. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του, όπως στην περίπτωση των παρακολουθήσεων. Για το ζήτημα του επιτελικού κράτους έχω συγκεκριμένες απόψεις αλλά τελικά να σας πω ότι με τον κ. Βενιζέλο και άλλους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Άλλωστε κι εκείνος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis. Και βέβαια θεωρώ ότι η επιλογή που έκανα για την Επιτροπή Σοφών ήταν σωστή. Μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.»

“Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας”

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα.

Πρόσθεσε δε: «Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία».

«Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε πολλές πρωτεύουσες για τη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της. Προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό, πολύ κρίσιμο. Υιοθετεί ρητορική νεοαυτοκρατορική, που φαντάζει ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Αλλά πολλές χώρες αλλάζουν στάση. Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία επιβλήθηκαν από τη στιγμή που πήρε τους S-400. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τη δύναμη των συμμάχων της παντού, ακόμα και στον αραβικό κόσμο. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος».

«Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

“Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με Ερντογάν”

«Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από το λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω. Δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με Ερντογάν. Αν την κάνουμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά: Θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική» απάντησε σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας. Ότι η Τουρκία θα επιτεθεί. Αν γίνει, η Τουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ’ αυτές που βάζουν μπροστά το νόμο του ισχυρού. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας άρα πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

“Εξετάζουμε κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας”

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη».

Και συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του ’22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια».

«Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αέρίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα.

«Σκοπός είναι η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, ωστόσο, πως «προσβλέπουμε και στις αποφάσεις της ΕΕ για την ενέργεια» και επανέλαβε πως «επιδιώκουμε πλαφόν γενικά στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ’ αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός. Αύριο, Δευτέρα, σημείωσε, θα υπάρξει συνέντευξη τύπου για εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε.

“Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας”

Επανερχόμενος στο ζήτημα των τιμών, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε να σταματήσει η παραπληροφόρηση: «Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news σε κρίσιμα ζητήματα. Να μην αναπαράγονται ψέμματα με αυτή τη συχνότητα. Μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι έχουμε κάνει ό,τι έχει χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια. Και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωριτικότητα της Ρεβυθούσας και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου. Να μετατρέψουμε μονάδες που καίνε φυσικό αέριο σε diesel. Σημαντική αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη για να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο ενδεχόμενο της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σημείωσε: «Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με τον ΦΠΑ ανά κιλοβατώρα είναι 24.76, στη Μαδρίτη 31, 93. Όσο μικρότερες οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη η κρατική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τους πάντες γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Η ανάπτυξη μας εξέπληξε όλους, στηρίζεται στις εξαγωγές. Έχει υπάρξει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και παράγει νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό θα ξεπεράσουμε τα 18 δις εσόδων, υπέρβαση που δεν ήρθε τυχαία.»

Η ελληνική πρόταση είναι για την επιβολή συνολικού πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Κομισιόν. Χρειάζεται και ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Γι αυτό και η πρόταση η ελληνική για πλαφόν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η Οικονομία πηγαίνει καλά. Και είναι ανάπτυξη που στηρίζεται σε εξωστρέφεια, επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επανερχόμενος στα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας.»

Για τα αιτήματα της ελληνικής βιομηχανίας σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό

«Δεν θα κάνω προβλέψεις για το πώς θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι δύσκολο να πετύχουμε ομοφωνία για κρίσιμες αποφάσεις. Θα αναμένω τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής που θα έρθουν και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει πρόοδο. Όσες επιχειρήσεις άντεξαν την κρίση έγιναν πιο ανταγωνιστικές. Το ζήτημα του κόστους ενέργειας είναι κρίσιμο για την ελληνική βιομηχανία», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το ρεύμα θα λάβουμε υπόψιν και τη βιομηχανία. Το πρόσθετο κόστος όμως είναι μια πραγματικότητα που θα ταλανίσει τις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σας διαβεβαιώνει ότι δεν θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αναζητούνται εναλλακτικά καύσιμα. Οι επιχειρήσεις θα στηριχτούν».

Η Ελλάδα παράγει το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ

«Θα εξελίξουμε περαιτέρω τον τομέα της αιολικής ενέργειας», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα παράγει το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ. Είμαστε μέσα στις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο. Υπάρχει δραματική επιτάχυνση τα τελευταία τρία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφερόταν γι αυτό. Υπάρχουν όμως προβλήματα. Σε σχέση με τη χωροθέτηση, καθώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Έχουμε αρκετές περιοχές όμως που μπορούμε να προσθέσουμε αιολικό δυναμικό».

«Στόχος μας είναι να παράγουν οι επιχειρήσεις το ποσοστό ενέργειας που χρειάζονται», συνέχισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης intime

“Πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν την πολιτική αστάθεια”

«Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε όπλο για την αναταραχή στην Ευρώπη είναι δηλωμένη ρωσική πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τη σωστή πλευρά, του αμυνόμενου. Το πρόβλημα που αναφέρθηκα είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχουν εκλογές στη Σουηδία. Η χώρα κινητοποιείται για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις των Ρώσων. Υπάρχουν φίλα προσκείμενες δυνάμεις στους Ρώσους, παντού. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις. Να μην τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας και να μην επηρεάσουν τις εκλογές. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν σε παρεμβάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υπήρχε σκοπός να χτιστεί δίκτυο το 2016».

«Για το ζήτημα της Τουρκίας, επαναλαμβάνω τη δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε κάποιον άλλον πρωθυπουργό στη χώρα. Όμως γι’ αυτό αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Για δυνάμεις εντός της χώρας. Όλη η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια.

Θα κινδυνεύσουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την ώρα που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα. Που μπορεί αύριο να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση στον Έβρο. Αυτό συνιστά ενέργεια που δεν προωθεί τη σταθερότητα στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Ελπίζω του χρόνου με τη στήριξη του ελληνικού λαού να ξαναείμαι σ’ αυτή τη θέση.»

Για συνάντηση με Μπάιντεν

«Δεν γνωρίζω να εκκρεμεί προγραμματισμένη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είχα συνάντηση μαζί του, απευθύνθηκα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Θα τον συναντήσω κοινωνικά στο πλαίσιο της παρουσίας μου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ουδέποτε υπήρχε τέτοιο θέμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το δημογραφικό

«Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή. Το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.»

Για το μεταναστευτικό

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Έχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και το στρατό που βοηθούν. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής.»

Για τον ρόλο των ΜΚΟ

«Εκτιμώ τον ρόλο των περισσότερων οργανώσεων και νοιάζονται για τον ανθρώπινο πόνο. Όχι όλες όμως. Για κάποιες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε κι εμείς ποια με ποιες οργανώσεις θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές. Επαναλαμβάνω ότι η εργαλειοποίηση προσφύγων πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Οι άνθρωποι που πρέπει να πάρουν καθεστώς προστασίας, έχουμε επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες, έχουμε αποφορτίσει τις δομές, γιατί πολύ απλά έχουμε πολύ μικρότερες ροές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για φοιτητική στέγη

«Το πρόγραμμα για τους φοιτητές θα γίνει άμεσα. Το πρόγραμμα με το επιτόκιο του δανείου, η αύξηση του ορίου της Gonden Visa για να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός θα είναι άμεσα. Άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Οι φοιτητικές εστίες. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους φοιτητές που αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και πόσο ακριβό είναι να βρουν σπίτι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Με τη διπλή επιδότηση σε όσους συγκατοικούν αυξάνουμε ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές. Τα Πανεπιστήμια έχουν χώρους που με ΣΔΙΤ μπορούν να δώσουν σε πολύ χαμηλό τίμημα. Πολύ σημαντική και η αντιπαροχή. Το κράτος έχει οικόπεδα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Θα γλιτώσουμε το κόστος και θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε και εργαλεία που θα κάνουν αυτή τη δράση ακόμα πιο αποδοτική».

Για τη δημόσια υγεία

«Το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι μεγάλο ζήτημα. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα κίνητρα. Δεν είναι οι πολίτες της περιφέρειας πολίτες β’ κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης. Διαφορετικές επιδόσεις των νοσοκομείων. Μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η διαφύλαξη της ποιότητας να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Ο εξορθολογισμός του χάρτη πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν δομές σε κοντινή απόσταση που δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν θα κλείσει καμία δομή αλλά θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τον προσωπικό ιατρό, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα στοιχεία για το προσωπικό ιατρό νομίζω ότι δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Υπάρχουν αδυναμίες αλλά η επιλογή μας είναι σωστή. Έχουμε ζήτημα αναισθησιολόγων, είναι παγκόσμιο. Έγιναν σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων. Η απόφαση για την αναμόρφωση του μισθολογίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι οι μισθοί είναι μικροί. Να δώσουμε και ευελιξία έτσι ώστε ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ.»

“Ναι στη χρήση του όρου ‘γυναικοκοτονία’, όχι στη νομική κατοχύρωση”

«Αποδέχομαι τον όρο “γυναικοκτονία” γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο, ότι τα εγκλήματα αυτά που κάποτε χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και θεωρούσαμε ότι ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας που μπορεί να έφταιγε και λίγο η γυναίκα πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό που όμως δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και νομική κατοχύρωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δεν δέχομαι ότι μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου. Ναι στον όρο για τον δημόσιο διάλογο, ναι σε όλες τις δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν κάπου».

“Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία”

«Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης είναι η πολιτική που μειώνει την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους για όλους, που αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 63 ευρώ. Αποδείξαμε ότι μέσα από την επιδοματική μας πολιτική στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Το κάναμε και πέρσι, θα το κάνουμε και φέτος. Το όραμά μου για την ανάπτυξη που θέλω, είναι να μειώνει και όχι να διευρύνει τις ανισότητες».

«Δίκαιη κοινωνία είναι αυτή που περιορίζει τις ανισότητες. Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να διαφημίζει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης

«Για τη Θεσσαλονίκη του 2030 σας δείχνω το φυλλάδιο που έχουμε. Παρουσιάζονται όλα τα έργα υποδομής που ετοιμάζονται. Καλύπτουν ένα κενό υποδομών και την καθιστούν πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια. Κάνει μία εξαιρετική τουριστική χρονιά. Θα γίνει μία πόλη καινοτομίας, ήδη γίνεται. Είναι και αυτόφωτος εκπαιδευτικός πόλος. Πρωτεύουσα των Βαλκανίων θέλουμε να γίνει. Δεν πιστεύει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό: Ζωγράφισαν μουσαμάδες. Ο προηγούμενος προγραμματισμός ήταν αδιέξοδος. Η απόσταση των αρχαίων έγινε με απόλυτο σεβασμό και θα αποτελέσει υπόδειγμα παγκόσμιο. Κάποιοι στην πόλη δεν θέλουν το σταθμό του Βενιζέλου. Μας καθυστερούν.»

Περί ασφάλειας και πανεπιστημιακής αστυνομίας

«Έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Τα περιστατικά βίας μονοπωλούν τις εκπομπές και δίνεται εικόνα που δεν είναι πραγματική. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει άβατο των Εξαρχείων. Προχωράμε με δυσκολίες για την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θα ανεχθούμε άλλες εντάσεις και ανομία. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να εξαληφθούν, κανείς δεν διαφωνεί. Είμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας, όπως η εφηβική.»

«Για την πανεπιστημιακή αστυνομία το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί. Δεν χρειάζονται παρά σε λίγα πανεπιστήμια. Δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός. Να εμπεδωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος για να πλακωνόμαστε. Να μην χτιστούν νέες διαχωριστικές γραμμές πάνω στο ζήτημα. Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα αποκαλύψω τον ακριβή χρόνο των εκλογών.»

Για κατώτατο μισθό και συντάξεις

«Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία. Θα αρχίσει στις αρχές του χρόνου. Από την 1η Μαΐου θα έχουμε νέα αύξηση. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα» είπε για τον κατώτατο μισθό.

Σχετικά με τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η πρόοδος στην απονομή είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό προσωπικά. Η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη που περιμέναμε λόγω υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανάπτυξης. Οι συνταξιούχοι που δεν είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση 6%.»

Για τα διεθνή ΜΜΕ και την κριτική τους

«Δεν έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η δουλειά του τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία. Το επίπεδο της ελευθερίας του τύπου δεν έχει σχέση με εκθέσεις αριστερόστροφων ΜΚΟ. Η γνώμη είναι καλοδεχούμενη και η κριτική. Δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων. Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή με το περιστατικό με τους 38 μετανάστες. Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα να ανασκευάζουν. Καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης. Εκτός Ελλάδας βρίσκονται δυνάμεις απέναντι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα