Μητσοτάκης στην ΟΝΝΕΔ: Ανάμεσά σας μπορεί να κρύβεται ο ή η πρωθυπουργός του 2050
Διαβάζεται σε 5'Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά και να μην αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με “φαταλισμό”, ενώ δήλωσε ότι: “Εμείς συνομιλούμε με τη νέα γενιά”.
- 02 Νοεμβρίου 2024 13:40
Την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά μέσω της ένταξης σε μία πολιτική νεολαία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με μία συναισθηματική αναφορά στις αναμνήσεις από την ΟΝΝΕΔ, ενώ τόνισε ότι πολλά στελέχη ξεκίνησαν από τη γαλάζια νεολαία και είχαν στη συνέχεια σημαντική πολιτική πορεία.
“Η νεολαία είναι και ένα φυτώριο ανθρώπων που ενδεχομένως να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική” σημείωσε στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στους 20άρηδες που βρίσκονταν στην αίθουσα και είπε στους παρευρισκόμενους: “Κοιτάξτε γύρω σας και αναλογιστείτε ότι ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να κρύβεται ο ή η πρωθυπουργός του 2050”.
Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε άλλωστε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι να πεισθούν οι νέοι άνθρωποι ότι η ανάμειξη με τα κοινά αξίζει τον κόπο και τόνισε την ανάγκη: “Να σπάσουμε την αντίληψη ότι δεν αξίζει κανείς να ασχολείται με τα κοινά”.
“Οι νέοι να μην αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με φαταλισμό”
“Ένα κόμμα δε μπορεί να είναι ισχυρό εάν δεν συνομιλεί με τη νεολαία και εάν δεν βρίσκει τρόπο να δώσει στη νέα γενιά τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υποστήριξε ότι: “Η ΟΝΝΕΔ βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή με ιδέες που ήταν μπροστά από την εποχή της όπως οι προτάσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κλιματική κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη.”
Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα: “Αναλογιζόμουν τον τρόπο με τον οποίο σήμερα ένας νέος βλέπει τον κόσμο σε σχέση με το πως τον βλέπαμε εμείς. Ήμουν 22 χρονών το 1990 όταν η ΝΔ κέρδισε την εξουσία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Έβλεπα όμως τότε το Τείχος να έχει καταρρεύσει, τον κομμουνισμό να αποτελεί παρελθόν και όλα φαινόντουσαν αισιόδοξα”.
Συνέχισε λέγοντας: “Και αναλογιζόμουν πόσο πιο δύσκολος είναι ο κόσμος σήμερα για ένα παιδί 22 ετών με τις αβεβαιότητες, την κλιματική κρίση, την τεχνητή νοημοσύνη, την αίσθηση ότι χάνουμε τις σταθερές μας.”
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε: “Πόσο σημαντικό ο νέος και η νέα, μέσα από την ένταξη τους σε ένα πολιτικό οργανισμό, να μην αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με ένα φαταλισμό, ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα.”
“Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν πρωτίστως τη νέα γενιά”
Υπογράμμισε τη σημασία μίας ενεργούς οργάνωσης και δήλωσε: “Παρά τα όσα λέγανε κάποιοι, η ΝΔ ήταν πρώτη στις εκλογές στις ηλικίες 17-24. Εμείς συνομιλούμε με τη νέα γενιά και η νέα γενιά μας βοηθά να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι: “Πολλές από τις πολιτικές μας τελικά αφορούν πρωτίστως τη νέα γενιά.” Αναφέρθηκε στη μάχη κατά της ανεργίας και εκτίμησε ότι “το brain drain έχει αντιστραφεί, όχι από νοσταλγία αλλά γιατί υπάρχουν δουλειές, ευκαιρίες και η αίσθηση ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα πάει στη σωστή κατεύθυνση”.
Αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τη δυνατότητα ΑΕΙ να συνεργαστούν με ιδρύματα του εξωτερικού, τις πολιτικές για την οικογένεια και τις πολιτικές για τη στέγη, τονίζοντας “τι σημαίνει για ένα νέο παιδί να φύγει από το σπίτι και είτε να νοικιάσει είτε να αποκτήσει σπίτι”.
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: “Παρατείναμε το ωράριο λειτουργίας του μετρό Παρασκευή και Σάββατο γιατί οι νέοι που βγαίνουν θέλουν έναν γρήγορο και ασφαλή τρόπο να γυρίσουν σπίτι”.
Τόνισε ότι: “Όλες αυτές είναι πολιτικές που αφορούν τη νεολαία” και αναγνώρισε ότι η αίσθηση που είχαν οι προηγούμενες γενιές, ότι θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους, δεν υπάρχει σήμερα στο νέο κόσμο.
“Δεν τελειώνει η εκπαίδευση με το πτυχίο”
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ΟΝΝΕΔ είχε ξεκινήσει τον “αγώνα” για τα μη κρατικά ΑΕΙ από τη δεκαετία του 1980 και πως αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Τόνισε όμως ότι: “Το μείζον είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου πρώτα και πάνω από όλα. Η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου σημαίνει ότι τα νέα παιδιά θα γνωρίζουν τελικά ότι θα πάρουν ένα πτυχίο με πραγματικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Και εάν επιλέξουν ΙΕΚ ή μεταλυκειακή εκπαίδευση και αυτή η επιλογή θα τους δώσει δυνατότητα για επαγγελματική αποκατάσταση”.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι: “Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια δεν τελειώνει η εκπαίδευση με το πτυχίο. Η επιμόρφωση είναι διαρκής.” Ενώ εκτίμησε ότι: “Η μεγαλύτερη αρετή που πρέπει να εμφυσήσουμε στα νέα παιδιά είναι η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και τα απρόοπτα της ζωής.”
“Δεν φορολογούμε τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους σε delivery”
Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι η κυβέρνηση τώρα φορολογεί τα φιλοδωρήματα, που αφορούν κυρίως τους νέους που εργάζονται στην εστίαση. “Με σταμάτησε ένας νέος εργαζόμενος σε delivery και μου είπε γιατί μας φορολογείτε. Μα, το ανάποδο κάνουμε. Υπήρχε φορολόγηση στα φιλοδωρήματα με κάρτα. Τώρα θεσπίζουμε αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα με κάρτα μέχρι 300 ευρώ και τα φιλοδωρήματα με μετρητά είναι αφορολόγητα”, είπε.
Τόνισε επίσης ότι “υπάρχουν αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα και θα επηρεάζουν ζωή του νέου αύριο”. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δημόσιο χρέος. “Θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα δημόσιο χρέος πολύ χαμηλότερο από αυτό που παραλάβαμε. Γιατί αυτό το χρέος θα βαρύνει τις δικές σας πλάτες”, είπε στους νέους ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στο λογαριασμό υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.