Μητσοτάκης στο CNN: Ο Τραμπ μπορεί να δώσει στην Ευρώπη την ώθηση για αλλαγές
Διαβάζεται σε 3'Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ, εκτιμώντας ότι η κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ μπορεί να δράσει ως καταλύτης.
- 02 Δεκεμβρίου 2024 23:43
Την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει προβλήματα που αγνοούσε επί μακρόν υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Εκτίμησε μάλιστα ότι η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική σκηνή, με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μπορεί να δράσει ως ώθηση σε αυτή την κατεύθυνση.
“Είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο ατομικά ως κράτη μέλη, αλλά και συλλογικά πιθανόν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για να συμπληρώσουμε το αμυντικό μας προϋπολογισμό, όταν η αυτοάμυνα καθίσταται μια προτεραιότητα. Θα μπορέσουμε άραγε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα υφέρποντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια;”, ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
“Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις επιτυχώς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακριβώς αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναία δράση” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης πριν από τέσσερα χρόνια. “Πολλοί πίστευαν ότι δε θα συνέβαινε, αλλά συνέβη γιατί οι καιροί το απαιτούσαν. Και τώρα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και πρέπει να σκεφτούμε τον κοινό δανεισμό και χρηματοδότηση”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε υπέρ της “ολιστικής προσέγγισης” στην έκθεση Ντράγκι, τονίζοντας πάντως ότι τα κράτη μέλη πρέπει να μπορούν να διατηρήσουν τη δυνατότητα ενστάσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και ασφάλεια.
Στο ερώτημα εάν ο Τραμπ είναι η κρίση που η ΕΕ χρειάζεται, ο κ.Μητσοτάκης καταρχήν σχολίασε: ‘Πιστεύω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν”. Εκτίμησε επίσης ότι “το καμπανάκι χτυπούσε και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να δράσει ως μία ώθηση να αντιμετωπιστούν ποροβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν και είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε”.
Ενώ ερωτηθείς εάν με τη Γερμανία σε “πολιτικό λίμπο” και τη Γαλλία σε δύσκολα πολιτικά ύδατα, βλέπει εαυτόν ως έναν statesman, που θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ σε άτυπο επίπεδο, ο πρωθυπουργός είπε: “Είμαι ένα από λίγα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον Τραμπ και ξέρει πως δουλεύει το Συμβούλιο. Εκπροσωπώ μία χώρα που έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά θέματα. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα ενώ μειώνει φόρους”.