Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την καθημερινότητα δεν πάνε διακοπές 

Διαβάζεται σε 4'
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας καθώς και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό. Εξέφρασε την ελπίδα να ελεγχθεί σήμερα η φωτιά στην Εύβοια και προειδοποίησε για δύσκολο Αύγουστο.

Το μήνυμα ότι η δουλειά της κυβέρνησης συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού, με έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας, θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

“Η Βουλή μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς δεν πάνε διακοπές, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Εκτίμησε καταρχήν ότι στο μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας υπάρχουν αρκετές ενθαρρυντικές αρχικές ενδείξεις για τη μείωση τιμών πια στο σούπερ μάρκετ.

Υπενθύμισε επίσης ότι σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη για κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, “ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όπου υπάρχουν στρεβλώσεις λόγω μη εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε ότι: “Παραμένουμε σε εγρήγορση ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και η προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Μεταρρυθμίσεις με ψηφιακή διάσταση και καρφιά κατά της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις με ψηφιακή διάσταση καταρχήν στο χώρο της παιδείας και ειδικότερα το ψηφιακό φροντιστήριο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.

Αλλά και στην ψηφιακή ώθηση που όπως τόνισε θα δοθεί στην κτηματογράφηση. “Μια εκκρεμότητα, αιώνων θα έλεγα, βαίνει αισίως σε ολοκλήρωση”, είπε και πρόσθεσε: “Εντός του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της επικράτειας. Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο κτηματολόγιο, ώστε οι πολίτες να πάψουν να ταλαιπωρούνται”. 

Σημείωσε επίσης ότι: “Στη μάχη αυτή επιστρατεύουμε όλα τα εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη”. Και εξέφρασε την προσδοκία ότι τα ζητήματα πλέον θα επιλύονται αμέσως στο κτηματολογικό γραφείο και όχι χρόνια μετά σε δικαστήρια, κάνοντας λόγο για αλλαγές που φαίνονται τεχνικές αλλά είναι ουσιαστικές.

Ο κ. Μητσοτάκης άδραξε μάλιστα την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου κατά της αντιπολίτευσης όσον αφορά στην κριτική για το κράτος δικαίου. Εκανε λόγο για έναν ακόμη κρίκο σε μία αλυσίδα δράσεων διαφάνειας, καθώς και για “μία πορεία που αναγνώρισε πρόσφατα και η ΕΕ, σε πείσμα όσων εξαπέλυαν μύδρους κατά της κυβέρνησης για θέματα κράτους δικαίου”. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εκ νέου την έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μία από εννέα χώρες που καταγράφει πρόοδο και κατέληξε: “Ο μόνος κριτής για θέματα κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκθέσεις που εκδίδει”. 

“Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Αύγουστο”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης από τα θέματα της ατζέντας του υπουργικού στην παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι “η σημαντική μεταρρύθμιση της ενοποίησης ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων τώρα πρέπει να καταστεί λειτουργική”.

Αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων για παραγωγή πράσινης ενέργειας. “Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση” παραδέχθηκε.

Το υπουργικό θα συζητήσει επίσης την απλοποίηση για διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. “Η χώρα έχει κάνει άλματα. Πάνω από το 50% της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι από ήλιο και άνεμο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε δε τη σημασία των ΑΠΕ όχι μόνο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για σταθερά χαμηλότερες τιμές ρεύματος, ως απάντηση στις αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες.

“Ελπίζω ότι σήμερα θα ελέγξουμε την φωτιά στην Εύβοια”, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια από την Πολιτική Προστασία και όλες τις κρατικές αρχές και επανέλαβε:

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών. Έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη πολύ δύσκολο μήνα, τον Αύγουστο. Από όλους μας απαιτείται απόλυτη εγρήγορση. Οι εικόνες από την Καλιφόρνια υπενθυμίζουν ότι η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα