Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τη “φιλικότερη” προς τα παιδιά δικαιοσύνη
Διαβάζεται σε 8'Οταν ξεναγήθηκε στο “Σπίτι του Παιδιού” στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έκρυψε επιμελώς την αλήθεια για τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησής του στο θέμα της φιλικότερης, προς τα παιδιά, δικαιοσύνης. Τι δεν έκανε η κυβέρνηση σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα.
- 20 Ιανουαρίου 2023 11:44
Στις 5 Ιανουαρίου του 2023 ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε μέσω επίσημου δελτίου τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του και στον επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter ότι επισκέφθηκε το Σπίτι του Παιδιού στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων είχαν ανακοινωθεί τα εξής: “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπου διεξάγεται η κατάθεση ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα σοβαρών εγκλημάτων. Το «Σπίτι του Παιδιού» προσφέρει ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση μπορούν να μιλήσουν για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να δώσουν πληροφορίες για την εξιχνίαση των εγκλημάτων σε βάρος τους.
Το «Σπίτι του Παιδιού» Αθήνας, που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2021, έχει ως τώρα αναλάβει περισσότερα από 80 περιστατικά και αποτελεί μία κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την ενίσχυση της φιλικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης προς τα παιδιά και την προστασία της ανηλικότητας.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την ψυχολόγο της δομής Σωτηρία Νίκα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ενημερώθηκε από το προσωπικό για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που τηρούνται ώστε να αξιολογηθεί η ψυχική κατάσταση κάθε παιδιού, να αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και, σε συνεργασία με τις ανακριτικές και αστυνομικές αρχές, να ακολουθήσει η προσεκτική εξέτασή κάθε ανηλίκου από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο, με βάση διεθνή πρότυπα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση του τραυματισμένου παιδιού και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να χρειαστούν περαιτέρω συνεντεύξεις. Στο παρελθόν αυτές οι καταθέσεις δίνονταν σε Αστυνομικά Τμήματα”.
Εξαιρετικά, θα μπορούσε να σκεφτεί ο ουδέτερος παρατηρητής. Η χώρα προχωρά σ’ αυτόν τον τομέα και επιτέλους αποκτά σύγχρονες δομές στα πρότυπα των προηγμένων χωρών.
Η μεγάλη υποκρισία
Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του φρόντισε επιμελώς να αποκρύψει πολλές πτυχές του ζητήματος οι οποίες δεν βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα. Το ότι τα Σπίτια του Παιδιού θεσμοθετήθηκαν με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης τον οποίο η τωρινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν έδειξε κάποιον ιδιαίτερο ζήλο να εφαρμόσει είναι το λιγότερο.
Το μείζον έχει να κάνει με την τεράστια καθυστέρηση η οποία στοιχίζει στα παιδιά-θύματα καθώς μέχρι και σήμερα τα θύματα των κυριότερων υποθέσεων που απασχόλησαν εσχάτως την επικαιρότητα δεν κατάθεσαν στο ειδικά διαμορφωμένο Σπίτι του Παιδιού στην Καλλιθέα αλλά στη… ΓΑΔΑ.
Τρανταχτά παραδείγματα; Η 12χρονη από τον Κολωνό η οποία μάλιστα κλήθηκε να καταθέσει στη ΓΑΔΑ περισσότερες από μία φορές (γεγονός που προκαλεί την επαναθυματοποίησή της) αλλά και ο 15χρονος, θύμα ομαδικού βιασμού στο Ιλιον ο οποίος κατέθεσε επίσης στη ΓΑΔΑ.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες που συνέλεξε το NEWS 24/7, στην Καλλιθέα δεν φαίνεται να φτάνουν υποθέσεις που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ισως γιατί, και αυτό θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται οι καταθέσεις των παιδιών στο “Σπίτι του Παιδιού” (βιντεοσκοπούνται και παραδίδονται σε στικάκι) δεν αφήνει περιθώρια για την οποιαδήποτε διαρροή. Παιδί, μάρτυρας-κλειδί για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, κατέθεσε πρόσφατα στο Σπίτι του Παιδιού. Δεν διέρρευσε το παραμικρό από την κατάθεση.
Κατά μία διαβολική σύμπτωση αντίθετα, οι καταθέσεις που δίνονται στη ΓΑΔΑ “βγαίνουν” με αστραπιαία ταχύτητα στα ΜΜΕ με όλες τις λεπτομέρειες.
Επιπρόσθετα, το “Σπίτι του Παιδιού” στην Αθήνα (στο τριώροφο κτίριο της Καλλιθέας το οποίο έχει νοικιαστεί από το 2018) δεν λειτουργεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Προς το παρόν λειτουργικός είναι μόνο ένας από τους τρεις ορόφους του κτιρίου ο οποίος πράγματι έχει εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα έτσι ώστε τα παιδιά τα οποία καταθέτουν να νιώθουν την απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά. Ομως το υπόλοιπο κτίριο, στο οποίο θα μπορούσαν να στεγαστούν μία σειρά από δημόσιους λειτουργούς, σημαντικούς για την εν λόγω υπηρεσία, παραμένει ανενεργό.
Το χειρότερο; Στο εν λόγω κτίριο συστεγάζεται, μέχρι νεωτέρας, το “Σπίτι του Παιδιού του Πειραιά” με την παρουσία μίας και μόνης ψυχολόγου. Ο προγραμματισμός προέβλεπε ότι το Σπίτι του Παιδιού στον Πειραιά θα στεγαζόταν σε ξεχωριστοί οίκημα στον ευρύτερο Πειραιά αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχει εντοπιστεί το κατάλληλο κτίριο.
Στο περίμενε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο
Ο αρχικός προγραμματισμός που είχε μπει σε εφαρμογή από την προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε τη λειτουργία πέντε “Σπιτιών του Παιδιού” στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και στο Ηράκλειο.
Στην Πάτρα η ψυχολόγος που έχει “χρεωθεί” τη σχετική αποστολή βρίσκεται σε απόγνωση. Παλεύοντας ουσιαστικά μόνη και χωρίς καμία άλλη βοήθεια δεν μπορεί να εντοπίσει κατάλληλο κτίριο τα τελευταία έξι χρόνια και έτσι το Σπίτι του Παιδιού στην Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, παραμένει μέχρι στιγμής σχέδιο επί χάρτου.
Στο “Σπίτι του Παιδιού” στο Ηράκλειο, η ειδικά εκπαιδευμένη δικανική ψυχολόγος δέχτηκε ιδιαίτερα απαξιωτικές για το πρόσωπό της συμπεριφορές. Όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε ούτε μία ώρα κατά τη διάρκεια της απόσπασής της, στο τέλος «κατηγορήθηκε» μάλιστα για αδιαφορία και κωλυσιεργία -καθώς όπως της ειπώθηκε δηκτικά από διοίκηση– δεν είχε μεριμνήσει η ίδια ως όφειλε για τη λειτουργία της δομής!
Αυτό δε συνιστά κρατική κακοποιητική συμπεριφορά τόσο για την ίδια όσο και για όλους τους συναδέλφους της, οι οποίοι έως σήμερα έχουν ισοπεδωθεί και παράλληλα απαξιωθεί επιστημονικά με το χειρότερο δυνατό τρόπο, παρά την εξαιρετική τους εκπαίδευση στις ΗΠΑ και το όραμά τους για μια φιλικότερη προς τα παιδιά Δικαιοσύνη;
Για τη Θεσσαλονίκη τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι το “Σπίτι του Παιδιού” στην πόλη θα λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Οψόμεθα. Προς το παρόν πάντως οι ανάγκες καλύπτονται σε ειδικό χώρο ο οποίος εγκαινιάστηκε στις αρχές της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Στα εγκαίνια του εν λόγω χώρου είχε δώσει το παρόν η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι η οποία ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα το “Σπίτι του Παιδιού”. Τρία χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Πού βρίσκεται το ειδικό προσωπικό που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ;
Για να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τα Σπίτια του Παιδιού θα έπρεπε το προσωπικό τους, οι άνθρωποι δηλαδή που θα λάμβαναν τις καταθέσεις από τα κακοποιημένα παιδιά, να εκπαιδευτούν από ειδικούς σ’ αυτό το κομμάτι (το οποίο είναι επιστημονικά πολύ ιδιαίτερο).
Μετά από μεγάλες προσπάθειες, το 2018 εξασφαλίστηκε μία χορηγία ύψους 40.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εκπαίδευση 8 ψυχολόγων σε ειδικό κέντρο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ το οποίο θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως το καλύτερο στον κόσμο (εκεί λειτούργησε το πρώτο “Σπίτι του Παιδιού” στις ΗΠΑ το 1985).
Πράγματι η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε και οι 8 εκπαιδεύτηκαν στην Αλαμπάμα από τους καλύτερους. Εν έτει όμως 2023 συμβαίνει το εξής καταπληκτικό. Κανείς και καμία από τους ψυχολόγους που εκπαιδεύτηκαν με τα χρήματα του “Σταύρος Νιάρχος” δεν βρίσκεται σήμερα στο Σπίτι του Παιδιού. Μία από τις εκπαιδευθείσες μάλιστα, που είχε αναλάβει το έργο να στήσει τη δομή του Ηρακλείου, (περιγράψαμε πιο πάνω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε) επέστρεψε στην οργανική της θέση, σε σχολεία της περιοχής.
Η ψυχολόγος που βρίσκεται τώρα στο “Σπίτι του Παιδιού” στην Αθήνα δεν ήταν μεταξύ των 8 που εκπαιδεύτηκαν στην Αλαμπάμα. Δεν αμφισβητείται, προφανώς, το επιστημονικό της κύρος αλλά όπως και να έχει προκαλεί εντύπωση γιατί κανείς από τους οκτώ που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ δεν προτιμήθηκε.
Συμπερασματικά: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο…κουτσουρεμένο “Σπίτι του Παιδιού” στην Αθήνα εξυπηρέτησε μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς.
Στην πράξη πολλά από τα ανήλικα θύματα καταθέτουν ακόμα και σήμερα στη ΓΑΔΑ όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι αλλά ούτε και οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι λειτουργοί.
Και αυτό αποδεικνύεται από τις ερωτήσεις που άκουσε ο 15χρονος από το Ιλιον κατά τη κατάθεσή του. “Γιατί δεν μίλησες νωρίτερα; “Τι θα ήθελες να πάθουν αυτοί που στα έκαναν όλα αυτά”; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει ότι οι παραπάνω ερωτήσεις δημιουργούν σύγχυση και ενοχικά σύνδρομα στα θύματα. Και όμως, τα ερωτήματα αυτά διατυπώθηκαν.
Στα “Σπίτια του Παιδιού”, εφόσον λειτουργήσουν πλήρως και με το κατάλληλο προσωπικό, τέτοιου είδους φαινόμενα θα σταματήσουν. Τι έκανε όμως η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας γι’ αυτό; Γκρέμιζε αντί να χτίζει, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και εν τέλει καταστρέφει. Γιατί μόνο ως καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου να αποκαλύψει δημοσίως το που κατοικεί και που πηγαίνει σχολείο η 12χρονη από τον Κολωνό.