Μητσοτάκης: Τέλη 2025 η χώρα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο
Διαβάζεται σε 5'Για μεγάλη μεταρρύθμιση που συνδέεται με ένα συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. “Εύχομαι σύντομα να τελειώνουμε”, είπε για τη φωτιά στην Κόρινθο.
- 01 Οκτωβρίου 2024 12:39
Το 2025 και συγκεκριμένα στα τέλη του έτους η χώρα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή στη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που συνδέεται με ένα συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει και άλλες μεταρρυθμίσεις, που όπως τόνισε έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο το gov.gr. Και έδωσε για άλλη μία φορά έμφαση στις πολιτικές της λεγόμενης καθημερινότητας.
“Σήμερα κανείς δε θυμάται ότι άλλοτε στηνόταν επί ώρες στην ουρά για να λάβει μία βεβαίωση. Τώρα την λαμβάνει αμέσως από το gov.gr”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι “αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση δεν ήταν αυτονόητη, κάποιοι το έκαναν πράξη”.
Εκτίμησε δε ότι: “Σύντομα κανείς δε θα θυμάται ότι η ιδιοκτησία του ήταν κρυμμένη σε λαβύρινθο γραφειοκρατίας μέσα στα υποθηκοφυλακεία“. Επισήμανε ότι το 90% των σχετικών πράξεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και έκανε λόγο για “εκσυγχρονισμό που βαδίζει γοργά”.
“Η αντιπολίτευση επιδιώκει μία μίζερη Ελλάδα”
Ο πρωθυπουργός μάλιστα ενέταξε στις “αλλαγές που κάποιοι έλεγαν ότι δεν γίνονται και όμως έγιναν” και άλλα νομοσχέδια όπως αυτό για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Ενώ αναφέρθηκε και στο μετρό Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. “Δεν σας ακούω, λίγο πιο δυνατά”, είπε καυστικά στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Προς μεγάλη σας θλίψη, γιατί μία μίζερη Ελλάδα επιδιώκετε στην αντιπολίτευση, η χώρα θα έχει το δικό της Κτηματολόγιο. Αλλάζει η χώρα προς το καλύτερο και εμείς αποδεικνύουμε πως ό,τι είπαμε το κάνουμε. Κάντε και εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί. Βελτιώστε την καθημερινότητα των πολιτών ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο, προτάσσοντας για μία φορά το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας”.
Η αναφορά Μητσοτάκη στη φωτιά στην Κορινθία και στο θάνατο δύο πολιτών
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβαση του εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη του για την απώλεια δύο συμπολιτών μας από τη φωτιά στην Κορινθία.
“Μία φωτιά που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πρέπει να αναθεωρηθούν όσα γνωρίζαμε για τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Παρέπεμψε στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος και κατέληξε: “Εύχομαι σύντομα να τελειώσουμε με αυτή την εκκρεμότητα”.
“Ο καθένας θα γνωρίζει που και τι μπορεί να χτίσει”
Όσον αφορά στο κτηματολόγιο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία εκκρεμότητα 150 ετών “που ήρθε αυτή η κυβέρνηση να λύσει” και τόνισε ότι: “Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό. Με αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος και στον πολίτη. Και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και τις συναλλαγές, χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας”.
Στη συνέχεια διευκρίνισε πάντως ότι το κτηματολόγιο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2025. Έκανε σε κάθε περίπτωση λόγο για ένα “εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, με dna ψηφιακό και πρόσωπο φιλικό στον επενδυτή”. Εκτίμησε ότι θα είναι μεγάλα και τα οφέλη για την αγορά κατοικίας, καθώς θα απεγκλωβιστούν χιλιάδες καίνητα.
“Ο καθένας θα γνωρίζει που και τι μπορεί να χτίσει. Μία εταιρία θα γνωρίζει που μπορεί να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι σταδιακά τα στοιχεία του κτηματολογίου θα ενοποιηθούν με τα δεδομένα του Ε9. Αλλά και ότι στο κτηματολόγιο θα στηριχθεί και το μεγαλο χωροταξικό “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, το οποίο χαρακτήρισε: “Μία από τις σημαντικότερες αφανείς μεταρρυθμίσεις”.
Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρεις σημαντικές νέες προβλέψεις του νομοσχεδίου με δύο κοινά χαρακτηριστικά: “Χρήση τεχνολογίας και κοινωνική ευαισθησία. Καθώς και εμπιστοσύνη στους ίδιους τους πολίτες, αίροντας αχρείαστα νομικά εμπόδια”, είπε.
Πρώτον αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο κτηματολόγιο. Εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πλέον μέσα σε 10-15 λεπτά εκδίδονται πράξεις, που χρειαζόταν δύο ώρες.
“Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να δούμε ποιες άλλες διαδικασίες επαναλαμβανόμενες μπορούν να αυτοματοποιηθούν και με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσουμε την απόδοση του δημοσίου τομέα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη δυνατότητα του πολίτη να συμπληρώνει και να διορθώνει στοιχεία στο Κτηματολόγιο εξωδικαστικά, εφόσον δεν θίγεται το συμφέρον άλλου πολίτη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη λειτουργία πλατφόρμας για μονομερείς αλλαγές στο κτηματολόγιο από τον Ιανουάριο θα αρθεί μία μεγάλη ταλαιπιωρία που την προκαλούσαν μικρά προβλήματα.
“Θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία όσοι δεν έχουν δηλώσει”
Τέλος, τρίτη παρέμβαση, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, απευθύνεται σε όσους αμέλησαν παρά διαρκή ενημέρωση να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως.
“Θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να τα δηλώσουν στο κτηματολογικό γραφείο αν έχουν τίτλους”, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. “Δεκτές θα γίνονται και αποφάσεις αποχαρακτηρισμού δασικών χαρτών. Εκεί οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται τυπικά υπέρ του πολίτη. Έτσι το δημόσιο δεν θα υποχρεώνεται σε προσφυγές, με πολύχρονες και αναποτελεσματικές διαμάχες” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ορισε ως στόχο “να πάμε στο 52% της κτηματογράφησης”. Προανήγγειλε επίσης ότι “Ο ιδιοκτήτης θα κάνει μία μόνο δήλωση σε ένα δημόσιο φορέα”, αλλά σημείωσε: “Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το κρίνει το ίδιο το κτηματολόγιο. Όπως και πότε οι πράξεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά”. Ανέφερε επίσης ότι ο φορέας του κτηματολογίου θα ενισχύεται με εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και δικηγόρους, αλλά και με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού όπου απαιτείται, ιδίως στα νησιά.