Μητσοτάκης: Θα διασφαλίσω τη σταθερότητα – Εθνική συσπείρωση απέναντι στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Θα διασφαλίσω τη σταθερότητα – Εθνική συσπείρωση απέναντι στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ INTIME NEWS

"Η Τουρκία όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται", εκτίμησε ο πρωθυπουργός, εμφανίζοντας εαυτόν ως εγγυητή μίας αναγκαίας σταθερότητας και βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στη διπλή “απειλή” της επιθετικότητας της Τουρκίας και των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ για να στείλει ένα διπλό μήνυμα:

Πρώτον εμφάνισε εαυτόν ως εγγυητή της σταθερότητας που όπως εκτίμησε είναι αναγκαία και για εθνικούς και για οικονομικούς λόγους. Και δεύτερον έβαλε φρένο στις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων για την έκταση που μπορεί να λάβουν τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε εξάλλου πόσο στήριξε η πολιτεία τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από τα 8,3 δισ της επιστρεπτέας προκαταβολής τα 5 δισ ευρώ θα παραμείνουν στην αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα τρία τελευταία χρόνια μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι σήμερα το μέσο εισόδημα πολιορκείται από την ακρίβεια και οι μισθοί στη χώρα μας – ως αποτέλεσμα μιας υπέρ δεκαετούς κρίσης, όπως είπε – παραμένουν ακόμη χαμηλοί. “Και πιστέψτε με, θα ήταν πολύ εύκολο να απαντήσω σε όσους μας ασκούν ανέξοδη κριτική λέγοντας απλά: Στείλτε το λογαριασμό στον κύριο Πούτιν. Είναι συχνά οι ίδιοι, που δεν τολμούν να τον καταδικάσουν. Ομως ο ρόλος μου είναι άλλος, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι άλλος: Να κρατάμε σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις φουρτούνες”, πρόσθεσε και συνέχισε:

“Είναι χρέος μας να μην εξωραΐσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι συνθήκες πρωτόγνωρες. Έχουμε πόλεμο για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι που φαινόταν αδιανόητο. Έχουμε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, έχουμε μία αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο χωρίς προηγούμενο, έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο για χώρες του τρίτου κόσμου και ένα πληθωρισμό που ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών παντού σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται ”.

Και δήλωσε: “Υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου: Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Και αυτή τη σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω. Για αυτό και η κυβέρνηση συνολικά επιμένει στο δικό τους σχέδιο, βαδίζοντας με ευελιξία όπου χρειάζεται ανάμεσα στα εμπόδια της συγκυρίας και αντιτάσσοντας κάθε φορά στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη σήμερα στη χώρα μας υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσοχή όμως! Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο”.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε δηλώνοντας: “Η πορεία μας λοιπόν από δω και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη. Αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Είναι κάτι που οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε, ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας”.

Υποστήριξε δε ότι: “Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση”.

Διέψευσε μάλιστα τα σενάρια πρόωρων εκλογών και έδωσε το δικό του στίγμα λέγοντας: “Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες: για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή οικονομική διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε τη συνοχή της κοινωνίας”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης, απευθυνόμενος στα μέλη του ΕΒΕΑ, ότι μεταξύ των δράσεων ύψους 10 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πολλές αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως τα προγράμματα για την έξυπνη μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρηματικών σχημάτων, για τις πολιτικές απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους.

Υποστήριξε εκ νέου ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν “καταρτισμένους εργαζόμενους” και ότι “υπάρχει μία δυσαναλογία ανάμεσα στους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και στις ανάγκες που ζητούν οι επιχειρήσεις και αυτό το κενό θα πρέπει να το γεφυρώσουμε”.

Εκτίμησε μάλιστα απευθυνόμενος στα μέλη του ΕΒΕΑ ότι “οι ενεργητικές πολιτικές οι οποίες ήδη δρομολογούνται από το υπουργείο Εργασίας αλλά και τον παλιό ΟΑΕΔ, θα σας προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση και θέλουμε πρόεδρε τη συνεργασία σας σε αυτά τα προγράμματα. Γιατί ίσως γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αυτός ο κόσμος να εκπαιδευτεί – γιατί όχι – από εσάς και να προσαρμοστεί τελικά στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι “δημιουργεί την απαραίτητη γέφυρα μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων, δύο χώροι που θα πρέπει όχι απλά να συνομιλούν αλλά να συνεργάζονται”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα