Μητσοτάκης: Θα παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ
Διαβάζεται σε 6'Όχι στη μείωση του ΦΠΑ είπε εκ νέου ο πρωθυπουργός, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ και μετά τις 30 Ιουνίου. Όχι και σε πλαφόν στα ενοίκια, πιθανά “λελογισμένα μέτρα” για το AirBnB.
- 31 Μαΐου 2024 10:06
Το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας και του υψηλού κόστους των ενοικίων συνεχίζει να προσπαθεί να διαχειριστεί δέκα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να αποκλίνει ουσιαστικά από την γραμμή της σημερινής οικονομικής πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός ειδικότερα, μιλώντας στον Ant1, άφησε πλέον να φανεί πιο ξεκάθαρα ότι θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ και μετά τις 30 Ιουνίου, αλλά απέρριψε κάθε άλλη μείωση του ΦΠΑ ως αναποτελεσματικό μέτρο με δυσανάλογα μεγάλες δημοσονιομικές συνέπειες.
Άφησε επίσης εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο για “λελογισμένες παρεμβάσεις” όσον αφορά στο AirBnB, αλλά απέρριψε μέτρα ελέγχου ή πλαφόν στα ενοίκια, υποστηρίζοντας ότι η στεγαστική κρίση θα λυθεί όταν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά από τη ζήτηση.
“Δε βγαίνει δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ”
“Η μείωση ΦΠΑ στοιχίζει πολλά στα δημόσια ταμεία. Οποιος την εισηγείται, είτε αντιπολίτευση, είτε βιομήχανοι είτε σουπερμάρκετ, να κοιτάξουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να μειώσουμε”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο μέτρο “δε βγαίνει δημοσιονομικά”, ενώ επικαλέστηκε πως και όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ δεν μειώθηκαν οι τιμές.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ λήγει στις 30 Ιουνίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου λέγοντας: “Θα με ρωτήσετε: Θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στον καφέ πάλι; Θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι έχουμε αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης”.
Υποστήριξε μάλιστα ότι εάν εφαρμοστεί έστω ένα τμήμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “θα γυρίσουμε πίσω σε εποχές χρεοκοπίας, μνημονίων και επιτήρησης”. Ενώ υπενθύμισε ότι έχει παρέλθει η περίοδος δημοσιονομικής χαλαρότητας στην ΕΕ και σημείωσε: “Οι δημοσιονομικοί κανόνες θέτουν οροφή δαπανών, ασχέτως εσόδων. Οποιος ξεφύγει μπαίνει σε επιτήρηση. Αν θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξαναγυρίσουμε εκεί, να έρθουν να μας το πουν”.
“Οποίες χώρες επιχείρησαν να ελέγξουν τα ενοίκια, απέτυχαν”
Όσον αφορά στο υψηλό κόστος των ενοικίων, καταρχήν ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν το δικό τους σπίτι, ενώ έκανε λόγο για ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. “Βασικά όσο περισσότερα διαμερίσματα βγουν στην αγορά, τόσο θα μειωθούν οι αυξήσεις στα ενοίκια”, εκτίμησε. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχημένο και δήλωσε: “Διερευνούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες από την ΕΕ για νέο πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, μεγαλύτερης περιμέτρου από το πρώτο”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει περισσότερα κλειστά διαμερίσματα στην αγορά με το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-ενοικιάζω”. Παραδέχθηκε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει αρχίσει να τρέχει, αλλά “όχι όπως θα θέλαμε” και δήλωσε: “Εξετάζουμε να αλλάξουμε παραμέτρους, να το κάνουμε πιο ελκυστικό”.
Επέμεινε ότι το πρόβλημα της στέγασης θα λυθεί μόνο με τη διάθεση περισσότερων σπιτιών στην αγορα και υποστήριξε: “Οποιες χώρες επιχείρησαν να βάλουν έλεγχους στα νοίκια απέτυχαν, γιατί το μελετήσαμε κι αυτό”.
Ο κ. Μητσοτάκης τέλος όσον αφορά στο AirBnB επανέλαβε: “Μελετούμε κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα λελοιγσμένων περιορισμών ώστε περισσότερα σπίτια να διατεθούν σε μακροχρόνκια μίσθωση”.
“Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να ακούσουμε τους πολίτες”
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την κρισιμότητα των ευρωεκλογών και έστειλε μήνυμα κατά της αποχής. “Οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια”, τόνισε επισημαίνοντας ότι στις Βρυξέλλες θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. “Το επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα της σταθερότητας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία εθνική κάλπη και ότι η αντιπολίτευση μετατραπεί αυτές τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. “Όσο πιο δυνατή είναι η ΝΔ στις 9 Ιουνίου τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει για τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε.
“Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να ακούσουμε τους πολίτες. Οι πολίτες μας λένε απερίφραστα ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας. Δεν θα τους περιφρονήσουμε λέγοντας μα πήραμε 41%, τι μας λέτε”, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός. Έκανε εν προκειμένω λόγο για μειώσεις τιμών σε αρκετά προϊόντα και επικαλέστηκε ότι έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα.
“Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεση μας”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμές των προϊόντων των πολυεθνικών. “Στηρίζω ανεπιφύλακτα την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά τη θέτω προ των ευθυνών της και ζητώ ευρωπαϊκή στήριξη σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”, δήλωσε.
Καρφιά κατά Κασσελάκη για TikTok και πόθεν έσχες
Ερωτηθείς γιατί κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, για λάιφσταϊλ πολιτική από τη στιγμή που και ο ίδιος ήταν ο “πρώτος διδάξας” στο TikTok, ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Η διαφορά δεν έγκειται στο TikTok, αλλά στο περιεχόμενο της πολιτικής και ορισμένες φορές το TikTok μπορεί να δείξει κάποια στοιχεία χαρακτήρα”. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δέχεται κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία του 41% και πρόσθεσε: “Αλλά οι πολίτες μας το έδωσαν το 41%, άρα η κριτική αυτή πάει στους πολίτες”.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης παράξενο κάποιος που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, αλλά δηλώνει ότι θα είναι δύο τετραετίες πρωθυπουργός και έχει καθορίσει και το υπουργικό συμβούλιο, να μιλά για αλαζονεία. “Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής, καταθέτω 20 χρόνια πόθεν έσχες”, σχολίασε μάλιστα.
“Δηλητηριάζουν τη νέα γενιά με αναθεωρητικές θεωρίες για τη “γαλάζια πατρίδα”
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε εκ νέου την πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά με σαφείς κόκκινες γραμμές. “Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να συζητήσουμε το ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το κύριο γεωπολιτικό ζήτημα που έχουμε ,το μόνο βασικό μεγάλο θέμα”, είπε και διαμήνυσε στην Άγκυρα και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας:
“Τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση, γιατί έχουν λυθεί από την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες, που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα μπούμε ποτέ σε μία τέτοια συζήτηση με την Τουρκία και τους το λέμε ξεκάθαρα”.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την ένταξη του απαράδεκτου δόγματος της γαλάζιας πατρίδας στη σχολική ύλη της Τουρκίας και δήλωσε ότι περιμένει να δει πως θα αποτυπωθεί στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας. “Είναι προβληματικό να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με αναθεωρητικές θεωρίες που δεν έχουν καμία ιστορική ή νομική βάση”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά πρόσθεσε ότι κρατά τα θετικά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα “δεν θα πάρει την άδεια κανενός” για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, καθώς “ είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία”, είπε όμως ότι το ζήτημα μόλις άρχισε να μελετάται και απαιτεί χρόνο ωρίμανσης.