Ο Μητσοτάκης θέλει να προσεγγίσει ξανά τη μεσαία τάξη
Οι πολιτικοί στόχοι του πακέτου πέντε μόνιμων φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, κυρίως για επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός
- 23 Απριλίου 2021 06:05
Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε απευθυνθεί ιδίως στην περίφημη “μεσαία τάξη”, στην οποία -όπως και στις επιχειρήσεις- είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε πίσω όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σε φόρους. Και το αφήγημα αυτό είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική της νίκη το 2019.
Πλην όμως μεσολάβησε η κρίση του κορονοϊού και τα lockdown, με αποτέλεσμα ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αυτοπροσδιορίζονται ως “μεσαία τάξη” να πληγούν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Η δυσαρέσκεια ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης είναι έκδηλη και τα μηνύματα που έχουν φτάσει στο Μαξίμου ηχηρά.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς της οικονομίας σε μία (σχετική) κανονικότητα μέχρι τα μέσα Μαϊου (και το άνοιγμα του τουρισμού), εξήγγειλε χθες και πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και κυρίως για επιχειρήσεις. Φρόντισε δε να υπενθυμίσει τις αυξήσεις φόρων που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τα εξής μέτρα:
Πρώτον: Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεύτερον: Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
Τρίτον: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος 2021, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%, έναντι 28% που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
Τέταρτον: Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
Πέμπτον: Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.
Ουσιαστικά με τη στήριξη αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε και να υπενθυμίσει στη “μεσαία τάξη” τη φορολόγηση που την είχε δυσαρεστήσει επί ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν την επόμενη χρονιά επανέφερε πάντως το ερώτημα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καίτοι ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις διαψεύσει αυτά τα σενάρια.
Μητσοτάκης: Συνεπής η κυβέρνηση με το προεκλογικό της πρόγραμμα
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha χθες απέρριψε πάντως την κριτική ότι τα μέτρα αυτά ενισχύουν κυρίως τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους.
“Η μείωση της φορολογίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Αφορά και την πολύ μικρή επιχείρηση και αφορά τελικά και τον αυτοαπασχολούμενο, για τον οποίο έχουμε ήδη μειώσει τη φορολογία”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Η μείωση της προκαταβολής αφορά κυρίως την πιο μικρή επιχείρηση. Η πιο μεγάλη επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε μια τράπεζα και να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους, εργοδότες και εργαζόμενους”, πρόσθεσε.
Συνεπώς υποστήριξε ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν έχει καμία πραγματική ουσία. Ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα καθώς “όλα αυτά τα είχαμε πει και τα κάνουμε, τα υλοποιούμε”. Και τόνισε ότι αυτά είναι μόνιμα μέτρα, ειδικά τα μέτρα της μείωσης της φορολογίας και της προκαταβολής, το οποίο σημαίνει ότι είναι μέτρα συμφωνημένα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης
Βεβαίως η ΝΔ γενικότερα υποστηρίζει μία ελληνική εκδοχή των αμερικανικών trickle down economics. Ότι δηλαδή με μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο να επενδύσουν περισσότερο, να προσλάβουν περισσότερο κόσμο, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Επίσης από την αρχή της πανδημίας πέρυσι η λογική της κυβέρνησης ήταν πως με τη στήριξη των επιχειρήσεων θα διασωθούν θέσεις εργασίας.
Η απάντηση στις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών της εστίασης
Ο κ. Μητσοτάκης χθες απάντησε και στην κριτική των επιχειρηματιών της εστίασης ότι ανοίγουν χωρίς ρευστότητα. “Τώρα δώσαμε τη δυνατότητα στα εστιατόρια να ανοίξουν λίγο νωρίτερα από την υλοποίηση του προγράμματος, η αγορά θα το ρυθμίσει αυτό όμως. Ο προμηθευτής ξέρει αν πρόκειται ο πελάτης του να πάρει ένα ποσό το οποίο θα είναι λίγο-πολύ προσδιορισμένο, θα δώσει πρώτες ύλες για να πληρωθεί σε δύο ή τρεις εβδομάδες” είπε ο πρωθυπουργός. Και προανήγγειλε ότι αντίστοιχα η διαδικασία της μείωσης της στήριξης από το κράτος θα γίνει σταδιακά και για άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα.
“Η αγορά -παρά τα όσα ακούγονται, την όποια γκρίνια, που την καταλαβαίνω απόλυτα- ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα, ειδικά τη μικρή επιχειρηματικότητα και το έκανε έμπρακτα”, εκτίμησε πάντως ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις