Μητσοτάκης: Θέλουμε να κυβερνούμε από το πολιτικό κέντρο

Διαβάζεται σε 5'
Μητσοτάκης: Θέλουμε να κυβερνούμε από το πολιτικό κέντρο
INTIME

Στον διάλογο με την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, την ιδεολογία της ΝΔ, αλλά και την 6ήμερη εργασία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από την Ουάσινγκτον.

Στη στρατηγική έμφασης στο πολιτικό κέντρο, αλλά και στο διάλογο με την Τουρκία, επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε συζήτηση με τον Daniel Speckhard, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ.Μητσοτάκης έδειξε επίσης “κίτρινη κάρτα” στη Βόρεια Μακεδονία, ζητώντας την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για την εξαήμερη εργασία, καθώς η χώρα μας έχει γίνει θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης θα έχει μία σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστίασε καταρχήν στη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

“Όταν αναλάβαμε το 2019, αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Ακολούθησαν τρία δύσκολα χρόνια με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα έχουν σημαντικά βελτιωθεί και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πάντως ότι: “Ταυτόχρονα θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε ότι θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει”. Χαρακτήρισε όμως “το γεγονός ότι είχαμε 16 μήνες ηρεμίας χωρίς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου”, τη συνεργασία στο μεταναστευτικό και τη συμφωνία για βίζα στους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται ελληνικά νησιά, “θετικά βήματα που μιλούν για μία συμφιλίωση και χαλάρωση, ενώ φυσικά υπάρχουν ταυτόχρονα συγκεκριμένες προκλήσεις στο ΝΑΤΟ”. Και κατέληξε: “Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι κινεί την πυξίδα σε θετική κατεύθυνση.” 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου. Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού είναι στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ. “Θα ήθελα απλώς να θυμόμαστε και να υπενθυμίσω στο κοινό ότι ακόμη υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα που εν μέρει βρίσκεται υπό κατοχή”, πρόσθεσε.

Αδιαπραγμάτευτο το erga omnes για την Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια χαρακτήρισε τα Βαλκάνια “πολύπλοκη κατάσταση”. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Σημείωσε όμως ότι “συχνά το φάσμα του εθνικισμού στα Βαλκάνια αναδεικνύεται εκεί που δεν αναμένεται” και έστειλε μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

“Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα, διότι η Ελλάδα ήρε το βέτο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών” επισήμανε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι παρά τις αντιρρήσεις της ΝΔ, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η διεθνής συμφωνία δεσμεύει τη χώρα και πρόσθεσε:

“Τη σεβάστηκα τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σέβομαι. Όμως ένα θεμελιώδες στοιχείο της συμφωνίας είναι η ονομασία έναντι όλων. Αυτό είναι σαφές στη συμφωνία και αδιαπραγμάτευτο για την Ελλάδα”. 

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του VMRO μιλά στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας για “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και διαμήνυσε: “Δεν είναι εποικοδομητικό. Δε βοηθά το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι αχρείαστη περιπλοκή”. 

INTIME

Τι απάντησε για την εξαήμερη εργασία

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε στη συνέχεια ερώτηση από το κοινό για τη θεσμοθέτηση εξαήμερης εργασίας στη χώρα μας, καθώς η σχετική πρόβλεψη έχει γίνει θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ.

“Δεν μιλάμε για εξαήμερη εργασία. Εγώ ως πρωθυπουργός μπορεί να εργάζομαι επτά ημέρες την εβδομάδα. Δώσαμε δυνατότητα, σε εταιρείες που έχουν επταήμερη εργασία, οι υπάλληλοι να εργάζονται για 6 ημέρες. Πρέπει κανείς να διασφαλίσει ευέλικτη αγορά εργασίας, που λαμβάνει υπόψη την ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

“Σεβόμαστε τις 40 ώρες εργασίας. Όσοι θέλουν να εργάζονται 10 ώρες την ημέρα για τέσσερις μέρες, μπορούν, με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών” πρόσθεσε.

Η επιμονή στο πολιτικό κέντρο

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, που έχει αποτελέσει αφορμή εσωκομματικής μουρμούρας μετά το 28% στις ευρωεκλογές.

“Εμείς θέλουμε να κυβερνούμε από το πολιτικό κέντρο. Αυτό αποτέλεσε την επιτυχία του κόμματος μας. Έτσι επικρατήσαμε και στις εκλογές του 2023. Είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα που επικεντρώνεται στην παραγωγή αποτελεσμάτων”, είπε ο πρωθυπουργός.

Όρισε επίσης ως βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής τη δημοσιονομική σύνεση, την έμφαση στην ανάπτυξη και τον “υπεύθυνο πατριωτισμό”, ενώ δήλωσε: “Είμαστε κοινωνικά προοδευτικοί”. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή η στρατηγική “λειτούργησε για το δικό μας κόμμα” και πως οδήγησε σε μία ευρεία ισχυρή πλειοψηφία. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι: “Είμαστε μία χώρα που δεν έχει σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία,  τρία χρόνια μπροστά μας και έναν οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα