Μητσοτάκης-Θεοδωράκης: Συμφώνησαν σε μεταρρυθμίσεις, διαφώνησαν σε εκλογές
Τι είπαν για αξιολόγηση και εξεταστικές επιτροπές. Στο τραπέζι το θέμα Παπαντωνίου. Ποια είναι η πρώτη κοινή δράση που αποφάσισαν. Τι συζητήθηκε για τις μετακινήσεις βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού στη ΝΔ
- 04 Απριλίου 2017 13:55
Μέχρι το επίπεδο της συνεννόησης για κοινές αντιπολιτευτικές δράσεις έφτασε ο βαθμός συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ παρά τις κοινές διαπιστώσεις των δύο κομμάτων για την πορεία της αξιολόγησης, παραμένουν διαφορετικές οι απόψεις τους πάνω στο ζήτημα των εκλογών.
Στη συνάντηση αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε το «μεγάλο κόστος που πληρώνουν ήδη οι πολίτες από την πολύμηνη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τα σημαντικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η ελληνική κοινωνία, αλλά και η ελληνική οικονομία» καθώς επίσης και «η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, που είναι συνέπεια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Κοινή εκτίμηση των δύο πολιτικών αρχηγών είναι η ανάγκη υλοποίησης ενός «εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία, «που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις και θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς» και το οποίο «θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε συνεννόηση για τις αντιπολιτευτικές τους δράσεις, κάτι που εν γένει έγινε αποδεκτό από τον επικεφαλής του Ποταμιού και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δήλωσε διατεθειμένος να στηρίξει την πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη για άμεση απόδοση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
Πάντως πέραν των συγκλίσεων παραμένουν αποκλίσεις σε κομβικά ζητήματα όπως είναι το ζήτημα των εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης που ζητάει η ΝΔ. Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και όχι η αλλαγή κυβέρνησης ενώ οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται τι νόημα θα έχουν οι εκλογές αν η κυβέρνηση κλείσει την αξιολόγηση, θεωρώντας ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε εκλογές. Μάλιστα η εκτίμηση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πως θα κλείσει η αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα.
Αναλυτική συζήτηση έγινε επίσης για τις εξεταστικές επιτροπές και ειδικότερα για το ζήτημα του Γιάννου Παπαντωνίου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει έρευνα στο χώρο της υγείας και για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Από τα δύσκολα σημεία της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Θεοδωράκη ήταν το θέμα της μετακίνησης βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού στη ΝΔ, πρόσφατη άλλωστε είναι η περίπτωση του Ιάσωνα Φωτήλα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον πρόεδρο της ΝΔ καθώς κύκλοι του κόμματος επισημαίνουν πως «οι βουλευτές που εκλέγονται με ένα κόμμα πρέπει να παραμένουν στο κόμμα, αλλιώς να παραιτούνται».
«Η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης δημιουργεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο σώμα της οικονομίας και της κοινωνίας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να γλιτώσει η χώρα από τα δεινά που φέρνει αυτή η καθυστέρηση, ενώ συζήτησε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για θέματα δημόσιας διοίκησης, παιδείας και υγείας. «Τις περισσότερες από τις απόψεις μας, τις αποδέχεται ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είμαι σίγουρος ότι τις αποδέχεται η ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και για τις πρωτοβουλίες του Ποταμιού σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίες επίσης είχαν θετική ανταπόκριση από τον πρόεδρο της ΝΔ.