Μητσοτάκης- Τουσκ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το “iron dome” της ΕΕ
Διαβάζεται σε 2'Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε θετική στην πρόταση του Έλληνα και του Πολωνού πρωθυπουργού να συζητηθεί η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
- 23 Μαΐου 2024 18:03
Πρόταση για μία κοινή ασπίδα αεράμυνας της ΕΕ κατέθεσαν επισήμως με επιστολή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ.
Η κα. Φον Ντερ Λάιεν εκφράστηκε ήδη θετικά για τη πρόταση Μητσοτάκη- Τουσκ, κατά το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται κοινά αμυντικά έργα.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ ζητούν μάλιστα το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 και 28 Ιουνίου, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές.
Η επιστολή εστάλη στην κ. Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει τη σχετική ιδέα στον Πολωνό ομόλογο του κατά τη συνάντηση τους στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.
Στο πλαίσιο εκείνης της συνάντησης Μητσοτάκης- Τουσκ είχαν συνυπογράψει και την επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ το Μάρτιο είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων και αναμένεται έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις δυνατότητες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφραστεί ενθέρμως υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα και δη της χρηματοδότησης με έκδοση ευρωομολόγου. Ενώ έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού iron dome, παρόμοιου με το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους Μητσοτάκης- Τουσκ
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ τώρα στην επιστολή τους προτείνουν ειδικότερα τη δημιουργία ενός συστήματος αεράμυνας, που θα προστατεύει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο απέναντι σε απειλές, όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones.
Σημειώνουν δε στην επιστολή ότι η Πολωνία ξοδεύει το 3,92% και η Ελλάδα πάνω από 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, γεγονός που κατατάσσει τις δύο χώρες μαζί με τις ΗΠΑ στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ όσον αφορά αμυντικές δαπάνες.
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης ότι η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας αεράμυνας της ΕΕ θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα αυτό.