Μητσοτάκης: Να υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό – προσφυγικό
Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έδωσε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνόδου Κορυφής. "Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει", αναφέρει επίσης.
- 16 Οκτωβρίου 2019 14:41
Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος εκφράζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.
Προσθέτει ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.
Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει απαράδεκτη την Τουρκική εισβολή και προσθέτει: «Αποσταθεροποιεί την χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές».
Στη συνέντευξη του στη Σαντάλ Βαλερί, διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη Ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα Τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα Ελληνικά ύδατα.
Με αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει» τονίζει ο Πρωθυπουργός.