Μιχάλης Κατρίνης: Σε οριακή κατάσταση τα Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών

Διαβάζεται σε 3'
Μιχάλης Κατρίνης: Σε οριακή κατάσταση τα Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε ο Μιχάλης Κατρίνης, εστιάζοντας στην οριακή κατάσταση λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών.

Ένα σημαντικό ζήτημα αναδεικνύει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στην οριακή κατάσταση λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης Ασθενών και Τραυματιών σε όλη τη χώρα, με αφορμή την επίσκεψη του στο Κέντρο Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο Αμύνταιο.

Με δεδομένο ότι ανάγκες για υπηρεσίες αποκατάστασης αυξάνονται, λόγω της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων και των χρόνιων παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι νευρολογικές νόσοι (όπως π.χ., σκλήρυνση κατά πλάκας), αντιλαμβάνεται κανείς την εικόνα αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των κλινών αποκατάστασης βρίσκεται σε ιδιωτικά κέντρα, με μόλις το 10% των κλινών να ανήκουν στο Δημόσιο, κάτι το οποίο επανειλημμένως έχει θίξει στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική και πολιτική ώστε να αυξηθούν και να είναι απολύτως λειτουργικά τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης στη χώρα.

Συνολικά, 2.700 κλίνες είναι διαθέσιμες σε 29 ιδιωτικά κέντρα, ενώ μόνο 305 κλίνες είναι διαθέσιμες στο δημόσιο.

Στη Περιφέρεια υπάρχουν 34 Κέντρα Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης, τα οποία όμως υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, υπάρχει μόνο ένα Κέντρο Αποκατάστασης στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το Κέντρο Φυσιατρικής Ιατρικής Αποκατάστασης στο Αμύνταιο, παρότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας στη χώρα, και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση έως και 100 θεραπευόμενους, αυτή τη στιγμή διαθέτει 30 κλίνες, και υπολειτουργεί λόγω της παντελούς έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και ιατρικού προσωπικού.

Ουσιαστικά το ΕΣΥ καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψει το κενό που υπάρχει, επιδοτώντας ιδιωτικές υπηρεσίες αποκατάστασης μέσω ΕΟΠΥΥ ενώ οι ασθενείς και οι οικογένειες τους επιβαρύνονται οικονομικά, αναζητώντας καλύτερη φροντίδα και περίθαλψη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, σε δήλωσή του, επισημαίνει:

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Η Πολιτεία ουσιαστικά αρνείται να ενισχύσει τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης.

Υπάρχουν λύσεις, όπως:

-Η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, η αύξηση των δημόσιων κλινών αποκατάστασης αλλά και καλύτερη στελέχωση των υφιστάμενων ΚΕΦΙΑΠ.

-Η παροχή χρηματοδότησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

-Η μείωση των ανισοτήτων , σε ότι αφορά στις υπηρεσίες κατανομή αποκατάστασης ανάμεσα σε αστικές και αγροτικές περιοχές για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών».

Στα πλαίσια της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μιχάλης Κατρίνης εκτός από το Αμύνταιο, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Καστοριάς που ενημερώθηκε για τα προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και τη Φλώρινα όπου είχε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο με τους πολίτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα