Μογκερίνι: Χώρα ‘κλειδί’ η Ελλάδα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Μογκερίνι: Χώρα ‘κλειδί’ η Ελλάδα για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε στην Μάλτα την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την στήριξη της σε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις ενώ ταυτόχρονα χαιρέτησε τις συνομιλίες με Σκόπια και Αλβανία

Μία ώρα κράτησε η κουβέντα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Ως αναμενόμενο, δύο ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν: τα θέματα που έχουν σχέση με την Τουρκία (Κύπρος, Αιγαίο, Ευρωτουρκικές σχέσεις) και τα δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σαφής στήριξη στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων. Η Υπατη εκπρόσωπος  τόνισε επίσης ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε κράτους μέλους και του διεθνούς Δικαίου.

Στο θέμα των δυτικών Βαλκανίων, η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε συνομιλίες Ελλάδας με πΓΔΜ και Αλβανία και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα κλειδί στην περιοχή για την ΕΕ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συμμετέχουν στην περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια, επιχειρώντας να αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, με προϋπόθεση πάντως την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που έχει η κάθε μία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα