Μολότοφ και στο πολιτικό σκηνικό ρίχνει η απεργία για το ασφαλιστικό

Μολότοφ και στο πολιτικό σκηνικό ρίχνει η απεργία για το ασφαλιστικό
Clashes during the protest rally for a 24 hours general strike, in Athens, on Feb. 4, 2016 / 24 , , 4 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για την κινητοποίηση εξ αριστερών και προσπαθεί να αγκαλιάσει τις κινητοποιήσεις, για τις οποίες ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ αποδίδουν την ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική, κλείνοντας το μάτι στους απεργούς

Η σημερινή απεργία και πορεία εθεωρείτο ένα κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση, που βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ της πίεσης των δανειστών και των αντιδράσεων κοινωνικών ομάδων για το ασφαλιστικό, ενώ η διαπραγμάτευση και η κρίσιμη αξιολόγηση παραμένουν στον αέρα και ο χρόνος και οι χρηματοδοτικές ανάγκες πιέζουν.

Για το ΣΥΡΙΖΑ το μείζον ζήτημα είναι η κινητοποίηση εξ αριστερών, για αυτό και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (το οποίο άλλωστε με ανακοίνωση του είχε και πάλι καλέσει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν) παρουσιάζουν την απεργία ως υποστηρικτική στην κυβέρνηση με την έννοια της πίεσης προς τους θεσμούς.

Στη λογική αυτή κινήθηκε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1. Χαρακτήρισε “υγιείς και απαραίτητες” τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας “τη θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα”.

Ταυτόχρονα όμως άφησε αιχμές κατά μερίδας συνδικαλιστών και εκπροσώπων ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ειδικότερα δε των αγροτών, σχολιάζοντας πως είναι πρωτοφανές να ζητά διάλογο ο πρωθυπουργός της χώρας ώστε να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις και να μην υπάρχει ανταπόκριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει επίσης τη γραμμή της αναγκαιότητας να επιλυθεί το ασφαλιστικό, για το οποίο αποδίδει διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ της Μεταπολίτευσης, διατρανώνοντας σε κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνησης διαπραγματεύτηκε σκληρά.

Ισχυρό επιχείρημα στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών πάντως αποτελεί η παρουσία στα μπλοκα των αγροτών στελεχών της ΧΑ, πέραν των αγροτοσυνδικαλιστών ΝΔ και ΚΚΕ.

Στην κυβερνητική παράταξη επικαλούνται επίσης το γεγονός ότι οι φορείς επαγγελματικών ομάδων που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους (όπως οι δικηγόροι) τον περασμένο Ιούλιο είχαν ταχθεί υπερ του ναι στο δημοψήφισμα, στη λογική “ευρώ πάση θυσία”.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τον κ.Ρήγα, η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι: “Οι πολίτες μέσα από τις πορείες και τις διαδηλώσεις στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους δανειστές που επιχειρούν να μας επιβάλλουν μέτρα λιτότητας” και πρόσθεσε ότι “η σημερινή κυβέρνηση κάνει μια δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση για να πετύχει το καλύτερο δυνατό στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό που ακολουθεί.”

Σταθμό ανατρεπτικών πολιτικών εξελίξεων θεωρεί την απεργία η ΛΑΕ

Εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα που κατά τις σημερινές κινητοποιήσεις δοκίμασε και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ελπίζει ότι μέσω των αντιδράσεων μπορεί να πετύχει στο δρόμο αυτό που δεν κατάφερε στην κάλπη του Σεπτεμβρίου, δηλαδή να αναδειχθεί ως η αντιμνημονιακή αριστερή εναλλακτική στον κυβερνητικό λόγο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην πορεία. “Η γενική απεργία αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό για ανατρεπτικές μνημονιακές εξελίξεις. Το 2016 θα είναι η χρονιά μιας γνήσιας συνεπούς δημοκρατικής ανατροπής  με το λαό στο προσκήνιο. Ένα μεγάλο αριστερό ριζοσπαστικό προοδευτικό πατριωτικό δημοκρατικό πολιτικό μέτωπο και μεγάλοι λαϊκοί αγώνες θα σαρώσουν μέσα στο 2016 τα μνημόνια ,τις μνημονιακές δυνάμεις και  τα σενάρια για συνέχιση, με διευρυμένη μορφή , των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η ΛΑΕ πρωτοστατεί σε αυτές τις ανατρεπτικές εξελίξεις,παρουσιάζοντας μια

εντυπωσιακή ανοδική δυναμική μέσα στο λαό”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΛΑΕ.

Με τους απεργούς, αλλά όχι με το κλείσιμο των δρόμων, η ΝΔ

Για τη Νέα Δημοκρατία η κοινωνική αντίδραση στα κυβερνητικά μέτρα και ειδικά οι αντιδράσεις από επαγγελματίες που ανήκαν στη μεσαία τάξη αποτελούν μία χρυσή πολιτική ευκαιρία αντιπολίτευσης, τη φέρνουν όμως αντιμέτωπη και με τα πεπραγμένα του δικού της κυβερνητικού παρελθόντος καθώς και αμήχανη μπροστά στο γεγονός ότι τότε καταδίκαζε κλείσιμο δρόμων και επεισόδια.

Από τη Συγγρού θεωρούν ότι βρήκαν την ισορροπία δηλώνοντας με τους απεργούς, αλλά κατά της παράλυσης της οικονομίας της χώρας και κατά της βίας από όπου και εάν προέρχεται. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε τη σημερινή απεργία την πιο μεγάλη κινητοποίηση από τότε που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι: “Δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να μην είναι απέναντι στην κυβέρνηση της αναξιοπιστίας» και απέδωσε τις αντιδράσεις στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας άλλα έκαναν και άλλα κάνουν, και όχι στις “συντεχνίες” όπως στο παρελθόν.

Κοινωνική στροφή στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις διαδηλώσεις

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την οποία φλερτάρει ανερυθρίαστα το Μαξίμου (το σημερινό νέο άνοιγμα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Σπίρτζη μέσω του News247 είναι ενδεικτικό), διαχωρίζει τη θέση της από τη ΝΔ και επιστρέφει στις κοινωνικές -και κυρίως συνδικαλιστικές- ρίζες του κινήματος, δηλώνοντας στήριξη στις κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στα social media. “Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες”, σχολίασε η κ.Γεννηματά καλώντας ξανά την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε με όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις του έχουν απομείνει στις κινητοποιήσεις

Το Ποτάμι θέλει να διεκδικήσει τις γραβάτες από το Μητσοτάκη

Στο πλευρό των απεργών ιδιαίτερα της μεσαία τάξης και το Ποτάμι, που διεκδικεί το κίνημα της γραβάτας από τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

“Και οι γραβάτες και οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι και οι αγρότες…Η κυβέρνηση κατάφερε το πρωτοφανές. Να τους έχει όλους απέναντί της. Όλους αυτούς που τους υποσχέθηκε τα πάντα και τώρα τους απογοητεύει στα πάντα. Οι υπουργοί της κυνηγημένοι μπορούν να διαφεύγουν πότε με ελικόπτερα, πότε με στρατιές αστυνομικών αλλά όλα αυτά δείχνουν μια άρρωστη πολιτεία”, σχολίασε το Ποτάμι, καλώντας τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στους εξαπατημένους και καταλήγοντας στην ανησυχητική πρόβλεψη: “Η ατμόσφαιρα διάλυσης δεν απειλεί μόνο την αριστεροακροδεξιά συμμαχία αλλά την ίδια τη χώρα.”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα