Μοσκοβισί: Nαι στη μη περικοπή συντάξεων, αν υπάρχουν περιθώρια
Ανοιχτό για δεύτερη φορά άφησε ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ Πιέρ Μοσκοβισί το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019, απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7.
- 20 Αυγούστου 2018 14:30
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Μαρίας Ψαρά για το News 24/7 ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ κ. Μοσκοβισί είπε “Όπως έχουμε πει, οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα έχει την κυριότητα της οικονομικής της πολιτική. Θα πρέπει να δούμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν”.
Μάλιστα, ανακοίνωσε επίσημα ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή της Commission στην Αθήνα θα γίνει αμέσως μετά την ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου όπου, όπως είπε, θα εξεταστεί η πορεία σύνταξης του προϋπολογισμού του 2019.
Πάντως, ο Γάλλος επίτροπος, αφού τόνισε ότι από αύριο η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια χώρα όπως οι υπόλοιπες της ΕΕ, τόνισε ” Το τέλος των προγραμμάτων δεν είναι το τέλος του δρόμου” για να συμπληρώσει ” δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων”.
Όπως είπε, παρά την τεράστια προσπάθεια που έγινε από την Ελλάδα και κυρίως από τους έλληνες πολίτες, η Ελλάδα πέρασε μια πολύ βαθιά κρίση και αν και έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό και την δημόσια διοίκηση, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.
Αναφερόμενος στην αυξημένη εποπτεία που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρας μας είχε την χειρότερη κρίση από τις χώρες της Ευρωζώνης που μπήκαν σε μνημόνια και τώρα εξέρχεται με ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.
Αυτός είναι -όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση- και ο λόγος που επιβλήθηκαν τόσο δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως πχ να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.
Επιχειρώντας να απολογηθεί για την υπερβολική λιτότητα που κατηγορείται ότι επέβαλε η ΕΕ, είπε “Δεν έφερε η λιτότητα την κρίση αλλά το αντίθετο. Ασκήσαμε πολιτική λιτότητας επειδή υπήρχε κρίση”.
Επανέλαβε επίσης την πεποίθηση του ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ λύση: “Υπήρξε παρέμβαση στην Ελλάδα επειδή η διοίκηση ήταν αδύναμη να παρέμβει και η κρίση ήταν πολύ βαθιά. Το να έβγαινε η Ελλάδα από το Ευρώ θα ήταν πολύ χειρότερο. Θα πυροδοτούσε κρίση για όλη την Ευρωζώνη”.
Στόχος μας τώρα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και τις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Μοσχοβισί τόνισε ότι σήμερα κλείνει μια πολύ δύσκολη οκταετής περίοδος στην οποία πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχασαν τις δουλειές τους, οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται και οι νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό.
Σημείωσε πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετέτρεψαν το έλλειμμα πάνω από 15% του 2009 σε πλεόνασμα το 2017, ενώ και το κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας μειώθηκε κατά 8% από το 27,5 που βρέθηκε το 2013 στο 19,5% το 2017 που είναι μεν ακόμη πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά με σταθερή τάση αποκλιμάκωσης.